Om Psoas

Psoas är en förkortning på namnet till musklen: Iliopsoas (uttalas ”soas”) .

Psoas, våra höftböjarmuskler består av tre muskler i grupp:
  • Psoas major
  • Iliacus
  • Psoas minor

Psoas major är är gummibandet som håller samman kroppen med benen, stabiliserar rygg och bäcken och ger en jämn viktfördelning från huvud till fot.  Dessa muskler ger oss vår hållning.  Dessa muskler påverkar så mycket mer även spänsten i benet när du går och springer.

bandhayogaPsoas1

DÄRFÖR BÖR DU INTE STRETCHA DINA HÖFTBÖJARE

Höftböjarna aktiveras vid all form av stress och påverkar nervsystemet och hela kroppen, ut i armar och ben.  När dessa muskler är stressade så fattas full funktion.  Många säger att muskeln är svag.  Liz Koch (en av mina lärare) som jobbat med dessa muskler i över 35 år, säger att musklerna är utmattade, en tolkning som jag också föredrar.  Vanligt är att höftböjarna  känns strama eller tighta, på grund av vår livsstil -oförmågan att balansera aktivitet med återhämtning, matintoleraner, brist på kroppskänsla och sunt förnuft.

Bara för att musklerna är strama så betyder inte det att de ska stretchas!  En svag muskel skyddar dig genom att dra ihop sig.  När du stretchar en stram och stressad höftböjare så uppstår stress i nervsystemet, kroppen reagerar med att dra ihop den strama muskeln ännu mera.  Du blir bara stelare!  Väldigt få personer har en både stark och stram höftböjare, då funkar stretching.

ÅTERHÄMTNING ÄR MELODIN

Du kan se en kort demonstration på konstruktiv vila, återhämtning för höftböjarna, som ger mer kroppskänsla, smidighet och spänst.
Testa gärna, men se till att ligga bekvämt med huvudet, gärna på en tunn bok, om nacken kräver det.


MED KUNSKAP OM HÖFTBÖJARNA KAN DU LÄRA DIG ATT FÅ KROPPEN ATT ANDAS OCH FUNGERA NORMALT, UTAN ONÖDIG STRESS. 

Psoas (major) är mer än en stabiliserande hållningsmuskel och främjar även matsmältningen och cirkulationen ner i benen.  Det speciella är dess inverkan på käkleder, diafragma, andning och inre organ.

Har du spänningar i käkarna och gnisslar tänder, så kan du släppa på spänningarna i dina Psoas och märka hur käkarna kan få komma till ro.

Att känna sig själv inifrån och ut, genom återhämtning och mjuka rörelser är ett skonsamt sätt att balansera kroppen.  Med lyhördhet på de muskler som ger ryggraden sin hållning, benen sin spänst och  sömnen sin återhämtande effekt så kan vi må så mycket bättre.

För att öka trygghetskänslan, förbättra balansen och hjälpa cirkulationen, andning med mera så finns möjligheten, även för dig. Det här funkar för alla, och är utan ansträngning.

Läs mer om Personliga Psoas