Trygghet, helhet och livskraft – behöver inte vara dina brister

Stress är något som alla berörs av. Trauma är något som dom flesta erfar under sin livstid. Vissa går igenom sina trauman och stärks av dem.  Andra lever vidare styrd av sina stressmönster.

Jag jobbar med Somatic Experiencing®, en kroppsbaserad traumametod som är effektiv vid olika sorter stress, där du lär dig integrera upplevelsen av nuet.

 • Känna trygghet
 • Se helhet
 • Hitta kraft att söka och leva vidare
 • Utvecklas som individ utan att vara styrd av stressmönster

  Relativt få känner till metoden som idag finns världen över skriver jag här för att ge en införing.

Fortsätt inte leva med det som varit, lär dig omförhandla, förvandla

Det är inte händelsen i sig som orsakar ditt trauma, utan den överväldigande reaktionen som orsakar en obalans i ditt nervsystem. Det är inte själva historien som vi arbetar med utan kroppsminnet och de kvarblivna reaktionerna. Därför behöver du inte berätta om vad som hänt, det går att jobba med kroppen ändå.

Ett avbrott i livsrytmen

Även om teknologin har gått framåt så fungerar nervsystemet fortfarande som det gjort sedan urminnes tider.  När du utsätts för stark stress så mister du kopplingen till den logiska delen av hjärnan och de primitiva överlevnadsmönstren tar över.

Om hotet är för större än vår individuella kapacitet att hantera dessa svängningar i nervsystemet,  det vill säga att vi inte har tillgång till dessa försvarsreaktionerna,  att fightas eller fly undan, så kvarstår enbart ett alternativ. Det allra tidigaste mönstret som är att stelna till, att frysa. Detta mönster utvecklades i fosterstadiet, före vi utvecklat armar och ben.

Peter Levine som utvecklat S.E upptäckte att trauma är att fastna i det icke viljestyrda överlevnads- mönstret som kallas för freeze eller frys.

Så när vi upplever något som går för fort, blir för mycket eller sker för plötsligt så reagerar kroppen med att hamna i frysläge, liksom spela död inför omgivningen.  Allt för att vi, liksom djuren, ska vara oattraktiva som byten.

Frys är ett läge där kroppen konserverar all energi, överlevnadskrafter, rädslor, oro, allt lagras. Ett pausläge där matsmältning, cirkulation, andning, metabolism går på sparlåga. Här saknar vi kontakt med våra känslor, med vad som vore förnuftigt och förmågan att se livet i sin helhet.

Ifall vi har möjlighet att gå vidare från hotet och komma ur frysläget så reagerar kroppen med att skaka och darra. Om inte, så lever kroppen fortfarande som om hotet fortsatt var där.

Att gå vidare

För att ta del av livet, uppleva en personlig utveckling och känna oss delaktiga i ett socialt engagemang så behöver vi släppa upp den energi som finns under det frysta, komma i kontakt med vår lagrade stress.

Somatic Experiencing® jobbar med att

 • släppa på den lagrade energin
 • stänga av larmet om hot som orsakar oönskad stress och begränsningar i vardagen
 • utbilda genom en blandning av teori för dig som behöver lära mer om hur du fungerar med dina stressmönster
 • behandling och integrering

 

Stöpta i våra stressreaktioner

Vi människor som utsatts för chock eller traumatiska händelser fastnar i de rörelsemönster som kroppen hade velat göra i situationen. Och agerar sedan därefter, hjälplös, fightas eller flyr.

Instinkten att ta emot sig i en fallolycka är något som vanligtvis inte får fullföras då händelsen går för fort, blir för mycket eller sker för plötsligt. Den instinktiva impulsen ligger kvar i chockläget. Det tillbakahållna rörelsemönstret blir ett tillstånd som råder.

I Somatic Experience arbetar man aktivt med att uttrycka de rörelsemönstren, och tina upp dem ur sitt frysta chockläge. Låta kroppen få fullföra sitt naturliga rörelsemönster. Så att nervsystemet kan återgå till sin normala pendling mellan aktivitet och vila.

Olika kategorier av trauma

Chock trauma, utvecklingstrauma, komplexa trauma

Det finns många typer av trauma och alla har samma utvecklings mönster, baserat på nervsystemets reaktioner.  Det är dock olika känslighetsgrad, för många är det en längre process att bearbeta sin trauma och ändra sina mönster.

Den som varit med om ett övergrepp eller ett fall eller en operation eller bilolycka , kan ha fastnat i sitt frysläge och då omedvetet hämma vissa naturliga kroppsrörelser, andningen och sina naturliga reaktioner och uttryck.

Vanligtvis så blir dessa personer känsliga för en eller flera sinnesintryck.  Stresstoleransen är låg. Målet med sessionerna är att återställa reaktionsförmågan till ett läge där vardagshändelser inte längre triggar och livet upplevs tryggare.

Pendulering

Det är en term som används i S.E för att beskriva den naturliga svängningen mellan nervsystemets två motsatta krafter, sammandragning och expansion. För att kunna hjälpa klienter till en känsla av flöde i sin egen livsenergi.  Med mål att lösa upp de fysiska och mentala svårigheterna som traumat har orsakat.

Resurser

Allt som hjälper klientens autonoma nervsystem att återvända till ett reglerat läge där trygghet råder.  Det kan vara ett minne,  en fysisk sak som hjälper till att förankra personen till här och nu eller redskap som hjälper kroppen att förhålla sig till närvaro istället för lagrad stress. Vid aktivering så används urladdning av stressen för att åter går till ett reglerat tillstånd.  Urladdning av stress tar sig ofta uttryck som tårar, värme, rörelser, andning eller andra reaktioner som kommer ifrån nervsystemet, på vägen tillbaka till sitt normala läge, där en naturlig pendling är möjlig.  Intentionen är att klienten själv lär sig vad självreglering är och innebär.

Titrering

Det är ett sätt att sakta förlösa lagrad energi. Det handlar om att jobba i rytm, när du kan uppleva vågorna av inre sensationer, så som sammandragning/expansion, glädje/smärta, värme/kyla på en nivå som är hanterbar. Den här repetitiva och rytmiska processen hjälper dig att utveckla en större kapacitet för att hantera din stress och behålla känslan av närvaro.

Video: Peter Levine om Trauma, fryst energi och reaktioner och hur titrering fungerar.

Bottom up

S. E är en metod som fokuserar på bottom up – kroppen först och huvudet sen. Här ser vi på sensationer som ligger under våra känslor och plockar fram de mönster som följer med dessa känslor.

Utvecklingstrauma

Det finns vad jag vet ingen diagnos med det namnet. I S.E så refererar vi till olika variationer av psykologisk skada som skett i barnets utveckling när barnet har otillräcklig eller icke tillfredsställande uppmärksamhet från sina förändrar. Allt för många av oss hamnar i denna kategorin utan att själva förstå att vi behöver hjälp att lära oss reglera nervsystemet och öka vår stresstolerans för att orka fungera som ansvarsfulla vuxna.

Vill du prova på eller veta mer? Kontakta Mona

svängig rytm som väcker upp och jordar – smoveys

Det här är mina nya favoriter! smoveys.
(Litet s för sving, move för rörelser och y för smiley.)
Jag hade turen att introduceras till dem när jag var på kurs med Peter Levine i Weggis. Han använder dessa och en hel del andra redskap i sin traumabearbetning, eftersom det till så stor del handlar om att få kroppen att väckas eller lugnas ner.

Dessa använder jag flitigt i min gruppundervisning och på traumahealing-sessioner för att väcka psoas, återfå vitalitet, balans och känsla av gravitation.

De funkar så fint att använda sittande på stol till en början,  och öppnar för fina möjligheter för dig som varit sjuk och trött eller på annat sätt begränsats i din rörlighet.

Nu har du chansen att bekanta dig med vad dessa gröna ringar kan göra för dig.

PROVA PÅ

Solna , Centrum för Rytmisk rörelseträning (150 kr) 

22/11 kl.18.30  –  27/11 kl.15.00 – 30/11 kl.18.00

Prova på Lycksele Yogacenter

25/11 kl.14-15 (gratis)

Prova på i Skellefteå – datum ej fastsatt.

Lär mer om din relation till yttre stress/stimulans och inre trygghet.

De gröna ringarna producerar en frekvens på 60 Hz. Detta är samma frekvens som förekommer naturligt hos människor.

De mjuka fina rörelserna väcker trygghet inifrån. Kan med fördel göras sittande på stol.

 

Fakta:

smovey uppfanns av ”Salt Hans” från Österrike, en tennisinstruktör som fick diagnosen Parkinsons. Han ville behålla kontakten med kroppen och känslan av rytm. Under många år utvecklades dessa gröna ringar, från att i början varit två tennisracket med trädgårdsslangar på. ”Salt Hans” inspirerades av Boris Beckers karakteristika pendlande före varje serv. Dessa verktyg används världen över för att bibehålla rytm, balans och cirkulation. Enkelt och lekfullt.

Ringarna användas som motionsredskap till träning och vid kroppsbaserad traumaterapi för stressreglering.

Sväng ringarna sittande eller stående, för att träna rörlighet, stabilitet, balans och koordination eller ta en promenad. Ringarna ökar cirkulationen i hela kroppen, även i de innersta stabiliserande ryggmusklerna. Jag är lyrisk!

Med ringarna förstärker du känslan av gravitation och rytm även om du har eller haft begränsad rörlighet eller ork.

Vibrationerna som skapas när kulorna svänger inne i ringarna väcker nervsystemet samt främjar cirkulationen och metabolismen. Andningen främjas.

 

 

Inne i den gröna slangen finns 6 stycken kulor av rostfritt stål. Vikten av två smoveys är i vila ungefär ett kilo. De dynamiska rörelserna som skapas genom svängning genererar en centrifugalkraft som ökar vikten upp till nästan 5 kilo.

Redskapen används världen över för att bibehålla rytm, balans och cirkulation hos så väl personer med nervsjukdomar samt friska individer som vill öka på sin hälsa enkelt och lekfullt.

Det finns olika modeller:
Klassisk (€100) med ett mjukt grepp och
Solid (€110) som har ett gjutet hårt grepp.
Frakt tillkommer.

Beställ de gröna ringarna – smovey
Genom att klicka på bilden (ovan) så kommer du direkt till webbshoppen i Österrike, där du lägger din beställning och inväntar paketet som sänds direkt hem till dig. För att använda ringarna så rekomenderar jag dig en introduktionstimme och senare uppföljning. Detta kan du göra på prova på eller via skype/messenger/facetime.

Du bokar tid för introduktion eller gör beställning på ringar som hämtas i Solna genom Mona Nygren

www.psoas.se

lycka@psoas.se

Mobil. 0725214322

Din dagliga återhämtning

Var

På stolen, i kön till kassan, sittande på bussen, liggande på golvet.

När

Det finns många tillfällen under dagen där du kan ladda dina batterier och tömma huvudet från tankar och lätta på de känslor som trycker på.

Hur

Prova på effektiva tekniker hämtade ur den kroppsbaserade traumahanteringen med Mona Nygren  www.psoas.se
Personlig rådgivning. 4 träffar 3200 kr Skype eller personligen i Solna.

Vidare i livet, när du väl bestämt dig för att ändra dina mönster

Vad är din målsättning

 • ökad motståndskraft mot stress
 • släppa på föreställningar och idéer som inte är bra för dig
 • generellt att få en bättre hälsa
 • öka tillgången till inre harmoni
 • ändra mina mönster och se resultaten i min vardag
 • ändra mina mönster och känna trygghet som grund
 • …(egna önskningar)

Fråga dig själv

På en skala 1-10.

Hur stor del av dina mål lever du efter idag?

Vad kan du känna, rent konkret, att du vill fokusera mer på?

 

 

Om att gå vidare i livet

#MOVINGON

I kölvattnet av #metoo som fått många kvinnor att kliva fram och erkänna att de blivit illa behandlade, så vill jag ge dig tips på vad du kan göra, ifall dessa minnen river upp gamla sår som påverkar din vardag. Eller om det påminner dig om att du aldrig tog tag i det som hände, för din egen del. Stressen har du levt med och du ska inte vara förvånad att trauma som bär på skuld och skam begränsar din livskraft avsevärt.

Hur skulle din vardag ändras ifall du frisatte lite mer livskraft genom att bearbeta det där gamla minnet, som satt sig i kroppen och hindrat ditt naturliga flöde och dina sunda reaktioner, din koncentration eller förmåga att känna dig trygg. Tänk på det en stund.

Första steget

Att erkänna att något gått för fort, blivit för mycket eller skett för plötsligt för nervsystemet att hantera i kroppen, inte bara i huvudet, i kroppen kräver att vi saktar ner tankar och rörelser. Hittar något typ av förankring, kanske är den utanför dig eller ännu hellre inuti.

Det är inte konstigt ifall du var oberedd på att du med tanken på tidigare händelser stressade upp nervsystemet, här och nu. Det är så det funkar när vi bär på minnen. Kroppens nervsystem reagerar som om det händer nu, på riktigt. Sätt dig bekvämt till rätta. Fundera över följande.

Hur klarade du att gå vidare, från det som hände dig?

 

Andra steget

Det kallas för resurser. Det vi kan ta till och använda oss av för att mäkta med. Det kan vara människor, djur, saker, miljöer, minnen, dofter, smaker, kontakter som gav dig trygghet och känsla av ett sammanhang. Vad fanns, där och då ,  av resurser för dig?
Kanske något litet, som försatte dig i tillräcklig trygghet för att kunna andas lite lugnare och reglera dig en gnutta.

Vad ger dig en gnutta trygghet?

 

Tredje steget

Att erfara något där stressen tagit över innebär att de inre och yttre gränserna raseras. Vi har inte längre tillgång till full kroppskänsla och alla delar av hjärnan. Livet blir ”lite mer” eller ”lite mindre” än vad det var innan.

Önskar du hitta tillbaka till dig, före du kände förändringen?

Kanske har du svårt att minnas hur du var. Finns det en doft, en bild, ett ljud, en känsla som kan leda dig till ett tryggare rum, där du kan möta lite klarhet.

Fjärde steget

Funderar du på hur du kan gå vidare. Ta dig tid.
När du känner dig redo att se på hur du kan få hjälp, tänk på följande.

Vad fick dig att ta modet att söka hjälp, för att återställa nervsystemets rytm och påbörja byggandet av dina sunda starka gränser?

Har du ännu inte sökt hjälp? Inget konstigt i det. Det finns liten hjälp att få. Att prata om trauma är inte en god lösning för alla människor. Om du lider av smärta, värk, syndrom eller olika svårigheter att röra dig på grund av skador eller annat så har du kanske för länge sedan känt att prata inte är något som hjälper dig.

På kroppsbaserad traumahealing så behöver du inte berätta om traumat. Kroppen talar. Och det är nervsystemet vi jobbar med. Du får ofta börja med något mindre som hänt dig, där du upplevde stress, så att du får känna vad som händer och kan vara med i förändringen.

Och sedan jobba vidare med att bygga upp resurser, så att du på sikt har styrkan att orka ta tag i de tunga bitarna. Det är inte alltid nödvändigt att berätta och plocka saker ur minnet, när du går kroppsbaserad traumaterapi.

 • Vi kan jobba med sunda gränser. Enkla lekar och övningar som passar lika bra för barn som vuxna.
 • Du kan få behandling för kroppen så att psoas, diafragma och kroppens förmåga att känna gravitation och orientering i rummet kan väckas.
 • Du kan med hjälp at att måla ge plats och uttryck för dina känslor och din energi.
 • Du kan tillsammans med mig utforska dina 5 sinnen och se på hur du separerar dig från dina stressmönster.
 • Du kan tillsammans med mig lära känna kroppens reaktioner och förändringar via sensationer.
 • Du kan lära rytmiska meditativa övningar att göra hemma.

Hjälp mig sprida #movingon – som ett steg i att visa att vi kommer oss vidare i livet, stärkta av det som hänt oss.

 

 

Att gå vidare

#MOVINGON

I kölvattnet av #metoo som fått många kvinnor att kliva fram och erkänna att de blivit illa behandlade, så vill jag ge dig tips på vad du kan göra, ifall dessa minnen river upp gamla sår som skakar om dig, här och nu.

1. Först erkänner vi att något gått för fort, blivit för mycket eller skett för plötsligt för nervsystemet att hantera. Detta har du redan gjort med #metoo.
Kanske var du inte beredd på att du med tanken på tidigare händelser stressade upp nervsystemet, här och nu. Det är så det funkar när vi bär på minnen. Kroppens nervsystem reagerar som om det händer här och nu, på riktigt.

Hur klarade du att gå vidare, från det som hände dig?

 

2. Sedan kan vi se på vad det fanns, där och då ,  av resurser för dig. Kanske något litet, som fick dig att känna trygghet och ett sammanhang.

Vad ger dig en gnutta trygghet?

 

3. Att erfara något där stressen tagit över innebär att de inre och yttre gränserna raseras. Vi har inte längre tillgång till alla delar av hjärnan och livet blir lite mer eller lite mindre än det var innan.  Önskar du hitta tillbaka till dig, före du kände förändringen. Kanske har du svårt att minnas hur du var. Finns det en doft, en bild, ett ljud, en känsla som kan leda dig till ett tryggare rum?

Vad fick dig att ta modet att söka hjälp, för att återställa nervsystemets rytm och påbörja byggandet av dina sunda starka gränser?

4.Funderar du på hur du kan gå vidare. Ta dig tid.
När du känner dig redo att se på hur du kan få hjälp tänk på följande.

När du kommer till mig på session så behöver du inte berätta om traumat. Vi kan jobba med att bygga upp resurser så att du på sikt har styrkan att orka ta tag i de tunga bitarna. Det är inte alltid nödvändigt att berätta och plocka saker ur minnet, när du går kroppsbaserad traumaterapi.

 • Vi kan jobba med sunda gränser. Enkla lekar och övningar som passar lika bra för barn som vuxna.
 • Du kan få behandling för kroppen så att psoas, diafragma och kroppens förmåga att känna gravitation och orientering i rummet kan väckas.
 • Du kan med hjälp at att måla ge plats och uttryck för dina känslor och din energi.
 • Du kan tillsammans med mig utforska dina 5 sinnen och se på hur du separerar dig från dina stressmönster.
 • Du kan tillsammans med mig lära känna kroppens reaktioner och förändringar via sensationer.
 • Du kan lära rytmiska meditativa övningar att göra hemma.

 

 

Lever du ditt liv i takt med din inre rytm?

Ta en liten stund att fundera över hur livet rullar på just nu. Vilken del av ditt liv funkar fint och vad i din vardag är det som gör dig lycklig (tankar, känslor, upplevelser, minnen, konkreta saker och personer)?

Hur ofta känner du att du lever i takt med din inre rytm?
Inre rytm! Undrar du vad det är och innebär? Relation till din inre rytm i förhållande till din relation till din  yttre rytm. Det kan ge dig en känsla för hur reagerar, inifrån och ut, till omvärlden.

Den kroppsbaserade traumaterapin vägleder dig i att spåra och uppleva dina inre rytmer som styrs av det autonoma nervsystemet. Ett fungerande nervsystem pendlar mellan aktivitet och vila, i rytmiska vågor.

Vi har vår välkända biologiska rytm som följer solen cyklus som påverkar nervsystemets svängningar mellan vaken och sömn, utan att vi behöver tänka och styra det med viljan. Nervsystemet reagerar på många olika svängningar under dagen, i expansion och kontraktion.

Den expansiva rytmen ger upplevelsen av liv och rörelse,  ett fokus som riktas utåt. Ett sympatiskt påslag som sprider en känsla av vaken alterthet och närvaro.

Den sammandragande rytmen känns rofylld, mindre energigivande och vänder ditt fokus mer inåt. I normala fall av sammandragning så kan kroppen vila, smälta maten och återhämta sig. Blir det här för mycket av den parasympatiska rytmen så kan vi kanske känna sorg, depression eller till och med en frysreaktion. Den primitivaste stressformen som innebär en distansering ifrån känslor, nedsatt andningsrytm, metabolism och matsmältning. Det är vanligt att fastna i trauma, stress lagrad i kroppen.

Våra inre rytmer, likt ebb och flod,  aktiveras utifrån miljön.  Jetlag är ett onaturlig fenomen som gör avbrott i vår inre rytm, där dygnsrytmen rubbas för at vi reser över olika tidszoner. Ett annat exempel på en icke invaderande rubbning av dygnsrytmen kan vara ett oväntat avbrott när du lagt dig för att sova, som när reklamtidningsbudet smäller i brevinkastet klockan 3 på natten. Det blir en plötslig reaktion men kroppen klarar av att släppa det som hänt och återgå till sovläge utan större krisberedskap.

 

Vad var det som fick just ditt nervsystem att komma ur sin naturliga rytm, första gången.

Det finns vissa händelser som är krävande, de som innefattar någon typ av hot för vår hälsa. Här kan vi på grund av ett litet toleransfönster (stark stress i livets tidiga skede) hamna även om vi i tanken inte upplever dödshot, på grund av små förutsättningar att självreglera. Det som ska rädda oss ur faran är det förprogrammerade fight/flight reaktionerna i nervsystemet.

Vi  ser dessa reaktionskedjor dagligen hos djuren som lever i naturen. Och genom att gå igenom hela reaktionsförloppet så undviker djuren kvarstående trauma. Hur ofta upplever din kropp att du blir du utsatt för hot? Klurig fråga, eftersom kroppen kan reagera olika än dina tankar. 

Tillåter du dig själv att söka den djupa återhämtningen och tid för rekreation, som du så väl behöver?  Det är lätt hänt att vi fastnar i ett ”på” läge utan att tolka kroppens signaler konstruktivt. Att vara ”av” är också ett stressmönster. 

Är det så att du vant dig vid att ha lite tid och lever i tron att du inte kan ändra din vardag så att du i själv verket känner mer tid?

 • Ger du av din tid till andra utan att hushålla på den för egen del?
 • Har du svårt att delegera och dela på ansvar?
 • Vad händer om du plötsligt stannar upp och blir stilla, vill kroppen sjunka ihop i kollaps eller börjar den se efter en flyktväg eller kan du hålla kvar ditt fokus i här och nu samtidigt som du känner hur du mår?
 • Använder du vilja och släpar dig igenom dina uppgifter eller kan du känna att det du tar dig av flyter på fint?
 • Om du känner oro, orkeslöshet eller brist på fokus, hur länge har det pågått?

Önskar du hjälp för att öka din tålighet för stress och förändring så att du i större utsträckning kan leva i din takt och klara av livets tempoväxlingar och förändringar ?

Det skadar aldrig att bättra på sin egen motståndskraft och öppna upp för mer glädje i vardagen.  Vissa skeden i livet behöver vi komma oss igenom för att senare kunna ta ett val att ändra på vissa mönster och beteenden. Traumahealingen handlar till stor del om att vägleda människor vidare i livet med kunskap om hur nervsystemet växlar och påverkar, inifrån och ut.

Söker du min hjälp? Läst detta

Tack för att du tar dig tid att läsa. För att ditt besök och samarbetet ska ska bli så smidigt som möjligt så är det fint om du kan fundera lite kring dessa tre viktiga faktorer som avgör din dagsform.

 1. kosten
 2. sömnen, återhämtning
 3. cirkulationsfrämjande övningar  

Dessa är inte bara avgörande för vår fysiska välbefinnande, utan även för vår mentala hälsa. Vad är första steget i ditt helande?

Kan du relativt enkelt berätta lite om din kost, sin sömn och din förmåga att hjälpa till att reglera cirkulationen i kroppen, så har vi en fin utgångspunkt. Allt för att du ska få en egen uppfattning om din självhushållningsnivå rent energimässigt.

Sömn, näring och cirkulation är vår grund för hälsa.
Vilka delar kämpar du med?
Vad är det du behöver hjälp med att förbättra och därmed positivt påverka hur du känner dig både fysiskt och psykiskt?

Sömnen

Det finns ett koncept som kallas ”sömnhygien” som omfattar en regelbunden, lugnande rutin i kring sömnen. Den omfattar att gå och lägga sig på ungefär samma tid varje dag i veckan, somna helst innan 22 och se till att stänga av wifi av och andra elektroniska enheter som piper och blinkar i sovrummet.

Många människor berättar att de har svårt att somna. Jag brukar rekommendera att använda en mini rayonex, praktisera meditation eller avkopplingsövningar före sänggåendet, skriva dagbok, lyssna på mjuk musik, läsa en bok, smörja in sig med en doftande olja/lotion som t ex. lavendel, använda mörkläggningsgardiner, lägga tunga trasmattor ovanpå täcket för att tynga ner, tänka tankar på tacksamhet. Också att skölja ansikte, händer och fötter med kallt/svalt vatten före sänggående.

Ayurvediska örter är toppen för att stärka och lugna nervsystemet. Fråga mig när du kommer, vad som kan passa just dig.

De som sliter med att vakna under natten och har svårt att gå och lägga sig i sängen, kan försöka med att lägga en penna och anteckningsblock på sitt nattduksbord. Där kan man kan skriva ner sina påträngande tankar. Det bidrar till att flytta tankarna utanför dig, så att du kan ta itu med dem under vakna timmar och ger dig tillåtelse att återvända till din sömn. Andningsövningar och några mjuka rörelser i sängen kan också hjälpa dig tillbaka till sömn.

När nattsömnen störs eller vi inte får nog med sömn, försvagas vi. Det leder till kan brist på fokus och minskad effektivitet. Det innebär också en lägre tröskel för stress. Att förbättra sömnvanorna kan vara det första steget i att förbättra vår mentala hälsa. Fler anpassade tips får du vid en konsultation.

2. Näring och näringsupptag

Det kan vara svårt att se vad vi behöver äta för att må bättre. Maten styr 85% av hälsan enligt Ayurveda. När vi äter det som skapar obehag i matsmältningen medför det att hela kroppen mår sämre.  Stressmage ger ofta en uppblåst känsla, gaser och orolig mage, irriterad tarm, brist på energi eller energi dippar .

Med maten så kan det vara enklast att börja utesluta mjölkprotein ur kosten. Sedan dra ner på gluten och spannmål. För att äta en så ren kost som möjlighet under en utrensningsperiod. När du sedan fått kontroll över din kost kan du vid behov lägga till produkter igen, ifall du känner att du vill göra så.

Nyckeln är att uppmärksamma din kropp. Äter du när du är hungrig? Vilka är de livsmedel som påverkar dig negativt?
Får du ont i magen varje gång du äter glass eller potatischips?
Om så är fallet, vad behöver du hjälp med att göra för att ta kroppens signaler på allvar och välja att avstå från att påföra det obehaget på din kropp upplever, igen och igen. När du inte lyssnar på dina signaler hindrar du förmågan att hantera stress och potentiellt bidrar du  till utvecklingen eller förvärringen av symtom på ångest , depression eller andra problem.

Att äta regelbundet och välja vad din kropp behöver, för att vara frisk, säkerställer att din tank är full med ”rätt” bränsle, så att du kan leva smidigare, effektivare och mer bekvämt.

Äter du när du är hungrig? Vill du lära dig att skaffa en sund hunger?

 

3. Cirkulationsfrämjade övningar

Att röra på oss, är ett sätt att känna oss kraftfulla, starka och kapabla. Det påverkar humöret. Att motionera är är ett bra sätt att använda nervös eller överdriven energi men kan också bli ett beroende som håller dig kvar i din energi. Att träna eller promenera utomhus är ett bra sätt att få frisk luft eller engagera sig med andra.

Vid alla typer av cirkulationsfrämjande övningar ligger en utmaning och medvetenheten kan hjälpa dig att kan uppleva framsteg. som går på djupet. Du måste inte prestera i form av minuter och sekunder, utan kan välja att känna mer av dig själv, din andning och vad just du kan hitta för tempo som ger precis lagom med känsla av prestation.  Att själv hitta sin gräns för var hjälplösheten släpper och samtidigt inte pressa så hårt att viljan att kämpa inte tar över livet är en stor seger i sig. Gör något, gärna något personlight som är anpassat för just dina dagsbehov. Något som ger dig möjligheten att uppleva en personlig framgång och triumf, varje gång du gör detta.

Övning är nyckeln till att bygga förtroende, uppnå klarhet och bekämpa stress.

Hur allting hänger ihop

Sömn, näring och motion är sammankopplade. Vi sover bättre när vi rör på oss lagom. Vi mår bättre när vi slutar hälla i oss koffein och missbruka nikotin, alkohol, teve, internet eller socker.  Vi tränar mer effektivt när vi har fått god återhämtning och sjysst mat, som är bränslet i våra kroppar. Det sunda behövs för att fungera bra. Vi har förutsättningar att göra hälsosamma matval när vi inte längre stressar. Och att känna impulsen till att må bättre kommer av att aktivera oss väl inne i lugn och ro systemet.

När vi börjar få dessa tre saker i kontroll, kan både våra fysiska och mentala tillstånd börja förbättra, eller åtminstone har vi grunden att bygga processen att läka oss själva på en djupare nivå.

Det går inte att ändra allt på en gång. Ett steg i taget. Se på vad du behöver hjälp med och därmed din medvetenhet kring kraften du har inom dig.