Mjölkproteinet rubbar balansen

Trädet11Som liten var jag ett kolik- och öronbarn. De återkommande ögon- och öron- inflammationernerna kopplades aldrig till mjölkintolerans.  Vi åt och drack välling, gröt, mjölk och smörgås.  Det hörde liksom livet till.

Att som liten känna sig mörkrädd är inget som man själv kopplar till mjölkens effekt på psyket.

Att känna sig vissen, blek och trött är något som både gluten och kasein intoleranta känner igen sig i.  Men inte förstod jag sånt då, att jag var överkänslig.  Det är så mycket som händer när kroppen inte kan fungera optimalt.

 Hälsan blir starkare när kosten kan anpassas efter våra behov. Mona Nygren

Jag känner mig stel då jag triggar igång mina primitiva spädbarnsreflexer, när jag ätit ost eller något som innehåller mjölk, det sker redan före jag fått ont i magen eller blir förstoppad.

Mjölkprotein-allergi eller intolerans startar en reaktion i immunförsvaret. Då funkar inte proteinspjälkande enzymer   eftersom enzymerna verkar i tunntarmen, medan kroppens immunförsvar reagerar i ett tidigare skede.

Att magen inte funkar optimalt, är också något som vi bara kan veta när vi slutat med det som kroppen har svårt att bryta ner och upplever skillnaden.

Kasein

Ghee eller klarnat smör, funkar för mig!
Men inte grädde eller nötkött, som tillhör samma proteinkedja.

I Ayurveda och GAPS pratar man ofta om mjölken som stärkande.

Det är den levande mjölken, direkt från kon, för de som redan har fullt utvecklad tarmflora.  Inte den processade mjölk vi köper från matbutiken.

Jag råder ingen med känslighet att dricka mjölk eller äta ost, grädde, smör eller andra produkter innehållande mjölk, skummjölk eller mjölkpulver, förrän tarmen är läkt och magen har sin fulla styrka på enzymer.

 

casein

Kasein 
Är något som finns i alla mjölkprodukter.  Även i kvarg, keso, vassle, mjölkpulver, skummjölks-pulver, yoghurt, ost, smör, grädde, glass, även i får och getmjölks produkter och torrmjölk-substans. Sojaost kan ibland innehålla kaseinat.

Hur påverkar då kaseinet vid en läckande tarm/överkänslighet:

  • Ökad slemproduktion i svalg, regelbundet harkel, hosta
  • Luftvägsbesvär (ibland akuta)
  • Klåda på tungan eller fläckig tunga
  • Mörka områden eller cirklar runt ögonen i nyanserna
    blå, svart eller rosa 
  • Kliande näsa
  • Nästäppa eller postnasalt dropp
  • Röda ögon, näsa, ansikte
  • Onormalt röda kinder / näsa och / eller rodnader i ansiktet
  • Öron (rött till synes utan anledning) 
  • Klåda/irritation i ögonvrå/ögon
  • Hudproblem (eksem, utslag eller blek ring runt mun, dermatit, klåda, ”brännande” känsla i huden, myrkrypningar under huden, stel hud, etc.)
  • Diarré eller lös avföring eller förstoppning
  • Magsmärtor, uppkördhet, illamående, direkta toalettbesök efter måltider
  • Ökad frekvens av avföring
  • Känslan av att må bäst av att hoppa över måltider
  • Olust känsla inför vissa livsmedel
  • Oförklarliga intermittent + / – plötsligt irritabilitet, depression, hyperaktivitet, ångest, ilska, gråt, fnittrande, raseri, vulgaritet, vill inte bli berörd
  • Oförklarliga intermittent + / – plötsliga förändringar i gång, läsa, skriva, tala
  • Trötthet / slöKälla: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2011/06/fodoamnesallergi-intolerans-kallor-till.html

Mest utsatta är de som inte utvecklat en sund tarmflora, ofta barn i från Autismspektrat,  kolik och öronbarn.

Jag är själv enäggstvilling som föddes för tidigt det innebär att magen ofta sakar enzymer som behövs för att tåla mjölk.  När jag tänker tillbaka så var mycket av uppväxtåren symtom ren och matintolerans.

Intoleransen kommer oftast ifrån mamman men i en icke utvecklad tarm så kan obalansen uppstå, utan att modern har intolerans. Barnet kan antingen få i sig komjölksprotein via bröstmjölk, modersmjölksersättning, välling, barngröt eller annan mjölkbaserad kost.

DrickerMjölkMjölkallergi är
en av de vanligaste orsakerna till födoämnes- reaktioner
under de tidiga barnaåren.

Komjölk innehåller  flera olika proteiner varav kasein, laktoglobulin och laktalbumin förekommer i högst koncentration. När man tillsätter enzymet kymosin (från löpen) till råmjölken får man kaseinet att koagulera och fällas ut som parakasein (kalciumparakaseinat) och bilda ost. 

Ostmassan skiljs sedan från det som återstår av mjölken, den s.k. vasslen.  som består av 93% vatten, 6,5% laktos, 0,9%  s.k. vassleprotein och 0,2% vitaminer/mineraler/fettlösliga näringsämnen.  Vassleprotein är inte bara ett protein, utan samlingsnamnet för ett flertal proteiner.

Komjölkallergi innebär allergiska reaktioner mot ett eller flera av mjölkproteinerna som finns i komjölk och alla komjölksbaserade produkter, några nämns ovan.  Överkänslighet mot får och get är också vanligt förekommande.  Vissa reagerar även på ägg.

Vid en allergisk reaktion triggas immunförsvaret. Det innebär en belastning eller stress för kroppen.

 

kossaDet är skillnad på Laktos (socker) och Kasein (protein).

Mjölkallergi kontra laktosintolerans

Mjölkproteiner finns även i laktosfria mejeriprodukter, så en person med mjölkallergi kan inte äta komjölkprodukter överhuvudtaget, varken vanliga komjölkprodukter eller laktosfria mejeriprodukter.

Det kan också vara så att man kan vara allergisk mot en typ av mjölkprotein. De som inte tål kasein kan t.ex. tåla rent vassleprotein bättre. Komjölksallergi är vanligast hos barn, medan laktosintolerans är vanligast hos vuxna.


Hur stor betydelse har tarmflorans sammansättning efter födseln?

Spädbarnets tarmflora och immunförsvar är inte färdigutvecklat vid födseln och är därför mycket sårbart, men byggs normalt upp med hjälp av bröstmjölken; speciellt den första bröstmjölken som barnet får från mamman, råmjölken.

Tarmfloran och tarmslemhinnan är dock ytterst sårbar ändå och speciellt i de fall när mamman inte kan amma de första dagarna av någon anledning.

För att hjälpa barnet/kroppen att snabbare bygga upp en bra tarmflora kan man ge ett litet tillskott av mjölksyrabakterier. Tillskott av mjölksyrabakterier är bra, även för större barn och vuxna.

Flera av symptomen kan uppträda samtidigt och liknar glutenintolerans! 

Kräkningar, diarré, kolik, blod i avföring, magsmärtor, förstoppning, hösnuva, inflammation i mellanörat, astma, andningsbesvär, eksem, nässelutslag, svullnad, hudrodnad, allergichock, irritabilitet, gråt, sömnsvårigheter, dålig viktuppgång, håglöshet, överaktivitet, järnbrist eller matvägran.

Tarmslemhinnan kan se ut på samma sätt som vid obehandlad celiaki (glutenintolerans).

Jag har själv testat med hjälp av Bioresonans. Och jag känner av små mängder kasein. Därför väljer jag att låta bli helt och hållet. Jag undviker även sojaprodukter. 

mandel

Och jag gillar mandelmjölk.

Nej, tack till mjölkprodukter!

Det går att leva utan och varken maten eller livet behöver inte bli sämre, snarare tvärt om. Med en fungerande mage och en stark kropp, leker livet.

Jag rekommenderar Micke Skribents böcker om Vete och mjölk.