9 fina tips för pigga binjurar  

Nu är det dags att fundera lite.
Hur mår dina binjurar i dag?

Det kan vara knepigt att hjälpa sig själv till kraft och livsglädje. Nyckeln för mig var att lära mer om hur jag tar hand om binjurarna, de kontrollerar mina stressnivåer och min energi.  Själv var jag så matt, att jag saknade förmågan att hjälpa mig själv. Tur att jag hittade någon som kunde stötta mig.  Nu när jag är berikade med erfarenheten, kan jag hjälpa dig.

För att öka din motståndskraft, grundläggande energi, få en bättre sömn och uthållighet så är du beroende av binjurarnas vitalitet. Binjureutmattning är en av de vanligaste orsakerna till ohälsa i dag. Vanliga symtom är hormonstörningar, problem med blodsockret, sömnsvårigheter, kronisk stress, lågt immunförsvar och autoimmuna störningar.  Stressen som orsakar utmattningen kan komma från alla olika håll och variera i sitt uttryck.

NÅGRA KLOKA TIPS

1. Lär dig balansera ditt blodsocker

För att du ska orka med vardagen så se närmare på hur du håller ditt blodsocker på en jämn nivå.  När du äter blir därför lika viktigt som vad du äter.

 • Regelbundenhet
 • Äta en balanserad måltid
 • Äta frukost före 10, om så bara lite, minimera snabba kolhydrater, helst ingen frukt
 • Ät huvudmålet på dagen. Gärna en tidig lunch, istället för en sen
 • Ät middag senast klockan 6
 • Ät hälsosamma snacks

2. Salt.

Saltsuget ökar vid utmattning.  Börja dagen med ett glas saltvatten, 1/2 tsk i en stor kopp, drick varmt.

3. Undvik frukt på morgonen

Att äta frukt på morgonen får blodsockret att skjuta i höjden, helt i onödan.  Ät din ekologiska frukt på eftermiddagen istället.  Kanske funkar det bättre ifall du kompletterar din frukt med att äta några nötter efteråt.  Är du riktigt svag, så kan du behöva testa vilken frukt som funkar eller hoppa över frukt helt och hållet, i en period.

4. Mat-kombinationer

När du misstänker utmattning, kombinera dina måltider så att du får i dig fett, protein och kolhydrat.  Du kan äta så mycket du vill av ekologiska grönsaker vid alla mål under dagen. Lättsmälta proteiner är att föredra, som mungbönor i kitchary, kokt fisk, kalkon, kyckling, om du äter ägg så kan omelett vara bättre än kokt eller stekt ägg. Undvik alla svåra kombinationer så som att kombinera ägg med fisk, skaldjur eller kött. Tomat med gurka. Yoghurt med frukt.

5. Undvik den mat din kropp inte tål

Det här är en väldigt viktig punkt.  Alla jag möter äter dagligen flera saker som kroppen inte orkar, för stunden.  De flesta mat-reaktionerna frigör histamin och även inflammatoriska substanser i kroppen.  En nyckel i att läka din utmattning är att äta det du tål.  Plocka bort det som kroppen inte klarar av.  Många är känsliga mot sådant de inte tror eller upplever som belastande, så att problemen kan kulminera över en längre tid.  Kosten behöver inte begränsad för alltid, men se till att vara noggrann tills att du fått kontroll på dina stressnivåer.  Du kan boka en tid för att se på matintolerans, det lönar sig, eftersom utmattningstiden kan förkortas.

6. Anpassa din vardag, träning och yoga

När du är på väg in i utmattning, så är det en mjukare och klokare inställning som kan rädda dig.  Fokusera på att dagligen vila dina psoas, öva långsammare, träna försiktigare, gör yoga nidra, meditera, använd mantran och lägga till några väl valda återhämtande yoga positioner.  Att träna intensivt, göra stående positioner och bakåtböjningar kan föra sig djupare in i utmattningen. Ge kroppen tid och plats att andas.

Prova dessa återhämtnings positioner, för att aktivera ditt parasympatiska nervsystem och främja dina naturliga inre rytmer som styr hjärta, andning och matsmältning:

Barnet på kudde

Barnet på kudde:
Vila på ett bolster eller kuddar som är höga nog att ge stöd åt överkroppen.
Låt överarmarna hänga ner.

Ben mot vägg

Vila med benen upp mot väggen.
Lägg något mjukt under bäckenet så att du kommer upp en bit.

Axlarmotgolv

Vila på bolster eller ihoprullad matta, låt armar och axlarna vila mot golvet.  Lägg en kudde under huvudet om det behövs.

7. Hitta till din inre ro, din salighet

Tänd några ljus när du äter middag. Vila maten till lugn musik.
Gör en huvudmassage. Drick en kopp Tulsibrahmi eller Vata te. Meditera. Gör yoga nidra eller en varm Abyanga, oljemassage. Promenera i skogen, sitt en stund och upplev naturen.

8. Örter och vitaminer som kan ge dig stöd

 • Ashwaganda
 • Brahmi
 • Tulsi (holy basil)
 • Gotu kola

Att bara äta tillskott för att det anses vara bra kan ses som att meta utan mask på kroken.  Vid utmattning gäller det att effektivt vända trenden, före tröttheten blir för omfattande.  Alla örter och vitaminer passar inte alla, vid alla tillfällen.  Jag hjälper dig att kolla med hjälp av bioresonans, vad som funkar, i din kropp och var behovet ligger.

9. Återhämtning ger välbehag

Se till att du dagligen gör något som lugnar ditt nervsystem, något som bara är för dig, alena.  Något som ger dig kraften tillbaka. Hjälp dig själv före du tar hand om andra.  Gör något kroppen orkar med, som gör dig saligt lugn.  När vi kan inkludera det som lugnar nervsystemet i vardagen berikas livet med inre glädje.

 • ta ett (fot) bad, gärna med epsomsalt
 • vila på kuddar till mjuk musik
 • gå en lätt promenad i skogen
 • meditera, liggande yoga nidra
 • rulla på mjuka piggbollar
 • återhämtning med Bioresonans frekvenser