PRISET FÖR ATT VARA ÖPPEN OCH ÄRLIG

Att vara öppen och ärlig, har ett pris som kroppen får betala om vi bjuder på mer av oss än vad vi har kapacitet att själva reglera.

Varje gång vi berättar om jobbiga erfarenheter så öppnar vi upp för underliggande traumaminnen. Om dessa inte kan mötas av ett empatiskt vittne och bearbetas på alla nivåer med kroppen som stöd, så lämnar du såret öppet och gränserna sköra.

Dessa sår eller aktiveringar av trauma märker vi som symtom i kroppen, i känslorna, i tankarna och i talet. Det kan också visa sig som koncentrationsproblem och minnessvikt.

När vi ser på vad trauma faktiskt är, så får utmattning, sjukdomar och stressrelaterad ohälsa ett annat perspektiv.

Känslomässig utmattning eller sekundärt trauma är ofta följderna av att lyssna, ge och ställa upp mer än vad vi har resurser för att klara av. Här är självreglering med kroppen som redskap en viktig prioritet för att klara av sitt eget liv.

Trauma är det svåraste vi kan jobba med i den personliga utvecklingen och hälsoresan och många väljer andra försök på lösningar fram till traumat blir oundvikligt. Att jobba med sig själv på en djupare nivå är vägen till insikt och klokhet

Lära sig känna sina gränser är en viktig del av traumahealing. Att lämna ut för mycket är överväldigande både för oss själva och den som lyssnar/möter.

 

Här & Just Nu är en gruppträff på Zoom. Välkommen att utforska dina gränser, förnimmelser och flöden.