Om att gå vidare i livet

#MOVINGON

I kölvattnet av #metoo som fått många kvinnor att kliva fram och erkänna att de blivit illa behandlade, så vill jag ge dig tips på vad du kan göra, ifall dessa minnen river upp gamla sår som påverkar din vardag. Eller om det påminner dig om att du aldrig tog tag i det som hände, för din egen del. Stressen har du levt med och du ska inte vara förvånad att trauma som bär på skuld och skam begränsar din livskraft avsevärt.

Hur skulle din vardag ändras ifall du frisatte lite mer livskraft genom att bearbeta det där gamla minnet, som satt sig i kroppen och hindrat ditt naturliga flöde och dina sunda reaktioner, din koncentration eller förmåga att känna dig trygg. Tänk på det en stund.

Första steget

Att erkänna att något gått för fort, blivit för mycket eller skett för plötsligt för nervsystemet att hantera i kroppen, inte bara i huvudet, i kroppen kräver att vi saktar ner tankar och rörelser. Hittar något typ av förankring, kanske är den utanför dig eller ännu hellre inuti.

Det är inte konstigt ifall du var oberedd på att du med tanken på tidigare händelser stressade upp nervsystemet, här och nu. Det är så det funkar när vi bär på minnen. Kroppens nervsystem reagerar som om det händer nu, på riktigt. Sätt dig bekvämt till rätta. Fundera över följande.

Hur klarade du att gå vidare, från det som hände dig?

 

Andra steget

Det kallas för resurser. Det vi kan ta till och använda oss av för att mäkta med. Det kan vara människor, djur, saker, miljöer, minnen, dofter, smaker, kontakter som gav dig trygghet och känsla av ett sammanhang. Vad fanns, där och då ,  av resurser för dig?
Kanske något litet, som försatte dig i tillräcklig trygghet för att kunna andas lite lugnare och reglera dig en gnutta.

Vad ger dig en gnutta trygghet?

 

Tredje steget

Att erfara något där stressen tagit över innebär att de inre och yttre gränserna raseras. Vi har inte längre tillgång till full kroppskänsla och alla delar av hjärnan. Livet blir ”lite mer” eller ”lite mindre” än vad det var innan.

Önskar du hitta tillbaka till dig, före du kände förändringen?

Kanske har du svårt att minnas hur du var. Finns det en doft, en bild, ett ljud, en känsla som kan leda dig till ett tryggare rum, där du kan möta lite klarhet.

Fjärde steget

Funderar du på hur du kan gå vidare. Ta dig tid.
När du känner dig redo att se på hur du kan få hjälp, tänk på följande.

Vad fick dig att ta modet att söka hjälp, för att återställa nervsystemets rytm och påbörja byggandet av dina sunda starka gränser?

Har du ännu inte sökt hjälp? Inget konstigt i det. Det finns liten hjälp att få. Att prata om trauma är inte en god lösning för alla människor. Om du lider av smärta, värk, syndrom eller olika svårigheter att röra dig på grund av skador eller annat så har du kanske för länge sedan känt att prata inte är något som hjälper dig.

På kroppsbaserad traumahealing så behöver du inte berätta om traumat. Kroppen talar. Och det är nervsystemet vi jobbar med. Du får ofta börja med något mindre som hänt dig, där du upplevde stress, så att du får känna vad som händer och kan vara med i förändringen.

Och sedan jobba vidare med att bygga upp resurser, så att du på sikt har styrkan att orka ta tag i de tunga bitarna. Det är inte alltid nödvändigt att berätta och plocka saker ur minnet, när du går kroppsbaserad traumaterapi.

  • Vi kan jobba med sunda gränser. Enkla lekar och övningar som passar lika bra för barn som vuxna.
  • Du kan få behandling för kroppen så att psoas, diafragma och kroppens förmåga att känna gravitation och orientering i rummet kan väckas.
  • Du kan med hjälp at att måla ge plats och uttryck för dina känslor och din energi.
  • Du kan tillsammans med mig utforska dina 5 sinnen och se på hur du separerar dig från dina stressmönster.
  • Du kan tillsammans med mig lära känna kroppens reaktioner och förändringar via sensationer.
  • Du kan lära rytmiska meditativa övningar att göra hemma.

Hjälp mig sprida #movingon – som ett steg i att visa att vi kommer oss vidare i livet, stärkta av det som hänt oss.