Ta en liten stund att fundera över hur livet rullar på just nu. Vilken del av ditt liv funkar fint och vad i din vardag är det som gör dig lycklig (tankar, känslor, upplevelser, minnen, konkreta saker och personer)?
Hur ofta känner du att du lever i takt med din inre rytm?
Inre rytm! Undrar du vad det är och innebär? Relation till din inre rytm i förhållande till din relation till din yttre rytm. Det kan ge dig en känsla för hur reagerar, inifrån och ut, till omvärlden.
Den kroppsbaserade traumaterapin vägleder dig i att spåra och uppleva dina inre rytmer som styrs av det autonoma nervsystemet. Ett fungerande nervsystem pendlar mellan aktivitet och vila, i rytmiska vågor.
Vi har vår välkända biologiska rytm som följer solen cyklus som påverkar nervsystemets svängningar mellan vaken och sömn, utan att vi behöver tänka och styra det med viljan. Nervsystemet reagerar på många olika svängningar under dagen, i expansion och kontraktion.
Den expansiva rytmen ger upplevelsen av liv och rörelse, ett fokus som riktas utåt. Ett sympatiskt påslag som sprider en känsla av vaken alterthet och närvaro.
Den sammandragande rytmen känns rofylld, mindre energigivande och vänder ditt fokus mer inåt. I normala fall av sammandragning så kan kroppen vila, smälta maten och återhämta sig. Blir det här för mycket av den parasympatiska rytmen så kan vi kanske känna sorg, depression eller till och med en frysreaktion. Den primitivaste stressformen som innebär en distansering ifrån känslor, nedsatt andningsrytm, metabolism och matsmältning. Det är vanligt att fastna i trauma, stress lagrad i kroppen.
Våra inre rytmer, likt ebb och flod, aktiveras utifrån miljön. Jetlag är ett onaturlig fenomen som gör avbrott i vår inre rytm, där dygnsrytmen rubbas för at vi reser över olika tidszoner. Ett annat exempel på en icke invaderande rubbning av dygnsrytmen kan vara ett oväntat avbrott när du lagt dig för att sova, som när reklamtidningsbudet smäller i brevinkastet klockan 3 på natten. Det blir en plötslig reaktion men kroppen klarar av att släppa det som hänt och återgå till sovläge utan större krisberedskap.
Vad var det som fick just ditt nervsystem att komma ur sin naturliga rytm, första gången.
Det finns vissa händelser som är krävande, de som innefattar någon typ av hot för vår hälsa. Här kan vi på grund av ett litet toleransfönster (stark stress i livets tidiga skede) hamna även om vi i tanken inte upplever dödshot, på grund av små förutsättningar att självreglera. Det som ska rädda oss ur faran är det förprogrammerade fight/flight reaktionerna i nervsystemet.
Vi ser dessa reaktionskedjor dagligen hos djuren som lever i naturen. Och genom att gå igenom hela reaktionsförloppet så undviker djuren kvarstående trauma. Hur ofta upplever din kropp att du blir du utsatt för hot? Klurig fråga, eftersom kroppen kan reagera olika än dina tankar.
Tillåter du dig själv att söka den djupa återhämtningen och tid för rekreation, som du så väl behöver? Det är lätt hänt att vi fastnar i ett ”på” läge utan att tolka kroppens signaler konstruktivt. Att vara ”av” är också ett stressmönster.
Är det så att du vant dig vid att ha lite tid och lever i tron att du inte kan ändra din vardag så att du i själv verket känner mer tid?
- Ger du av din tid till andra utan att hushålla på den för egen del?
- Har du svårt att delegera och dela på ansvar?
- Vad händer om du plötsligt stannar upp och blir stilla, vill kroppen sjunka ihop i kollaps eller börjar den se efter en flyktväg eller kan du hålla kvar ditt fokus i här och nu samtidigt som du känner hur du mår?
- Använder du vilja och släpar dig igenom dina uppgifter eller kan du känna att det du tar dig av flyter på fint?
- Om du känner oro, orkeslöshet eller brist på fokus, hur länge har det pågått?
Önskar du hjälp för att öka din tålighet för stress och förändring så att du i större utsträckning kan leva i din takt och klara av livets tempoväxlingar och förändringar ?
Det skadar aldrig att bättra på sin egen motståndskraft och öppna upp för mer glädje i vardagen. Vissa skeden i livet behöver vi komma oss igenom för att senare kunna ta ett val att ändra på vissa mönster och beteenden. Traumahealingen handlar till stor del om att vägleda människor vidare i livet med kunskap om hur nervsystemet växlar och påverkar, inifrån och ut.