Psoas, pusselbiten till din hälsa

Psoas (uttalas ”soas”) är en förkortning av muskeln: Iliopsoas.

bandhayogaPsoas1Kallas även ”höftböjare” och består av tre muskler i grupp:

  • Psoas major
  • Iliacus
  • Psoas minor

Psoas major är är gummibandet som håller samman kroppen med benen, stabiliserar rygg och bäcken och ger en jämn viktfördelning från huvud till fot.  Dessa muskler ger oss vår hållning.  Dessa muskler påverkar så mycket mer även spänsten i benet när du går och springer.

Därför ska du inte stretcha dina höftböjare

Höftböjarna aktiveras vid all form av stress och påverkar nervsystemet och hela kroppen, ut i armar och ben.  När dessa muskler är stressade så fattas full funktion.  Många säger att muskeln är svag.  Liz Koch (en av mina lärare) som jobbat med dessa muskler i över 35 år, säger att den är utmattad, en tolkning som jag också föredrar.  Vanligt är att höftböjarna  känns strama eller tighta, på grund av vår livsstil.

Bara för att musklerna är strama så betyder inte det att de ska stretchas!  En svag muskel skyddar dig genom att dra ihop sig.  När du stretchar en stram och stressad höftböjare så uppstår stress i nervsystemet, kroppen reagerar med att dra ihop den strama muskeln ännu mera.  Du blir bara stelare!  Väldigt få personer har en både stark och stram höftböjare, då är det inga problem att stretcha.

Återhämtning är melodin

Du kan se en kort demonstration på konstruktiv vila, återhämtning för höftböjarna, som ger mer kroppskänsla, smidighet och spänst.  Du kan också läsa om hur du med hjälp av de mjuka bollarna ger dina höftböjare återhämtning.

Testa gärna, men se till att ligga bekvämt med huvudet, gärna på en tunn bok, om nacken kräver det. Alla kan inte dra nytta av den här avslappningen, eftersom vissa upplever stress av att ligga på ryggen. Då finns det andra rörelser att göra.

 

Lär dig att få kroppen att andas och fungera normalt, utan onödig stress.

Psoas (major) är mer än vår stabiliserande hållningsmuskel.  Här kan du också påverka din matsmältningen och cirkulationen ner i benen. Det speciella är dess inverkan på käkleder, hals, nacke, diafragma, andning och inre organ.

Spända käkar, som gör att du gnisslar tänder, kan genom återhämtning i höftböjarna, komma till ro.

Att känna sig själv inifrån och ut, genom återhämtning och mjuka rörelser är ett skonsamt sätt att balansera kroppen.  Med lyhördhet på de muskler som ger ryggraden sin hållning, benen sin spänst och  sömnen sin återhämtande effekt så kan vi må så mycket bättre.

När du vill öka trygghetskänslan, förbättra balansen och hjälpa cirkulationen, andning och mycket mer så finns möjligheten. Det här funkar för alla, och är utan ansträngning.

Lär dig mer om psoas: PSOASEN – Vila och återhämtning. Upptäck din mittlinje. 

Läs mer om: the Almighty Psoas.