Psoas, höftböjare. Trygghet, strategi och rörelser med Mona Nygren

Workshop den 6 nov 17.30-19.00

På Yoga Kendra, Malmö

Upptäck mer om spänst, flexibilitet och gravitation från din innersta kärna. Kunskap om strategier utifrån nervsystemets instinktiva reaktioner. Här klargör vi förutsättningarna för återhämtning till vaken alerthet med sund gränssättning från frusen stress, kamp och flykt via förmågan att känna trygghet genom aktiv vila, rytm och lek. Kom i mjuka kläder, varma sockor och ta med en filt eller sjal som du gillar.

 

Vem är Mona?

Mona Nygren är vegetarisk kock som blev yogalärare och Ayurvedisk hälsorådgivare. Hon har under senaste 30 åren rehabiliterat sig från svåra trauman. 20 år med yoga. Det svåra utgångsläget gav Mona möjlighet att se närmare på psoas och nervsystemets förmåga till omförhandling. Yogan och Continuum Movement ledde till Rytmisk Rörelseträning och kroppsbaserad traumahantering, Somatic Experinecing, SOMA Embodiment.  Monas omsätter sin kunskap i utmattning- och stressrehabilitering, enskilt och i grupp med en enkel, samtidigt utforskande och till stor del lekfull undervisning. Mer www.psoas.se

 

Var började intresset för psoas? 

Mona berättar: Min häst visade mina problem, eftersom jag inte såg dem själv. Jag hade fastnat i ett läge där min lagrade stress blev min personlighet som begränsade mig i relation till mig själv och andra. Yogan blev vändningen i mitt liv. Det gav hopp, samtidigt visste jag att förutsättningarna var dåliga och chanserna att misslyckas var stora. Den erfarenhet jag sökte fanns inte att få här hemma. Via trauma-tolerant yoga hittade jag Continuum movement och Liz Koch. Kunskapen om psoas och flödet i kroppen ökade i takt med att jag kunde uppleva, inifrån och ut. Det infriade min önskan om att bli fri från stelhet och cirkulationsbrist på mjuka och skonsamma sätt. När jag hittade in så kunde jag börja se ut. Det var där som jag såg vikten av att förstå vad trauma är och innebär, något som jag nu förmedlar via kroppen och rörelser.

 

Vad är psoas?

Det är våra höftböjare. En muskelgrupp som har flera olika funktioner och påverkar cirkulation och organ i kroppen. En muskelgrupp som är kopplad till många av de mönster som hindrar vår inre trygghet, rörelsefrihet och närvarokänsla. Dessa hämmas när vi sitter och begränsas av våra stressmönster.

 

Varför är det så svårt att få spänningarna att släppa?

När vi gör något som går för fort, blir för mycket eller sker för plötsligt uppstår reaktioner, dessa spänningar hindrar kraften och cirkulationen. Något som sker även om vi gör något som vi tycket är bra för oss som att träna eller titta på teve.

 

Varför är vissas så känsliga?

När stresspåslaget sker i livets tidiga skeden, i ett outvecklat nervsystem, blir tröskeln lägre. Individen blir känsligare. För att klara livet behövs då mer kunskap om de kvarvarande stressreaktionerna, reflexerna och lära mer om en sund gränssättning.

Anmälan till http://yogakendra.se/