I balans

För att kroppen ska må bra behövs balans i höftböjarna, som i sin tur ger balans åt hela kroppen, känslorna och flödet.

Det är många muskler som får rycka in och stödja kroppen, när våra höftböjare inte fungerar som de borde. När dessa muskler är stressade förändras hållningen, kroppen blir trött och tung. Ofta blir magen svag, höfterna får minskad rörlighet och lårens baksida korta och strama. Magen, rumpan eller låren får rycka in och hålla balansen åt oss, en felbelastning som sedan känns i lederna – från mitten av ryggen ner till tårna, men även uppåt till öronen. Det kan vara en höft, ett knä, en axel eller en tå, nacken eller tinnitus. Problemen kan vara diffusa, komma och gå. Vanligt är att kroppens energinivå sänks, matsmältningen blir sämre, sömnen påverkas. Kroppen får inte längre full återhämtning under sömnen.

Höftböjarna, dessa viktiga muskler, kallas på engelska hip flexors och på latin Iliopsoas. Jag kallar de kort och gott för Psoas. Det är fyra muskler som ger fysisk balans ett vidare begrepp. Spänst och smidighet i rygg och höfter kommer ifrån återhämtade höftböjare. Inom yogan kallas de för ”the Almigthy” och i Kinesisk medicin för ”själens boning”.

Vid all stress påverkas höftböjarna. De blir strama och  förkortade, det betyder inte att de nödvändigtvis är starka. Stum och stark är två olika saker, även om stumhet ger en in flexibilitet som kan användas rent styrkemässigt. Träning och stretching kan ofta uppfattas som stress, då adrenalinpåslaget är starkt stressar höftböjarna.

 

Tips: Om du ska stärka dina höftböjare, så behöver du först se till att du har full flexibilitet. Med full flexibilitet kan vi ta in de positiva och underbara känslorna som livet består av; inre lycka och trygghet.

Väck dina Psoas, genom återhämtning och lekfulla rörelser.