Blåsan, njurarna och psoas

Visst påverkar psoas blåsan och njurarna. Men det gör erfarenheterna också. Efter 25 års erfarenhet och många kurer med traditionell medicin är jag i dag fri från det. Många år har jag druckit vatten i olika former med olika tillsatser. Vad jag upptäckte själv var att det var i förbindelse med resa/väderomslag/större fysisk påfrestning som problemen ofta blossade upp. Stress och utmattning.

bandhayogaPsoas1Vårt bäcken består av tre stora ben, två höftben och korsbenet (sakrum) med svanskotan. Dess leder är Pubisleden eller symfysen och de två på Sacroiliaca lederna på baksidan som håller samman sakrum och höftkammarna.
När Psoas major drar snett på ena sidan så följer bäckenet med och obalans uppstår. Belastningen ökar på lederna, främre och bakre.  Den typen av obalans retar nerverna, som aldrig helt kommer till ro. 
Det upplevs ofta på natten, när kroppen ska vila fast än det sympatiska nervsystemet fortsatt rusar.

Under 20 år har jag fått leva med problem med blåsan, men också trötthet, känslighet för kyla/drag. Och fick jag höra att det var något jag skulle acceptera. Min kroniska UIV var en del av livet. Jag fick ju höra att blåsan inte kunde tömma sig själv till fullo och detta orsakade en hög halt bakterier som i sin tur ledde till infektion. Ingen läkare tänkte till och såg att det fanns problem högre upp i kroppen.

Hur mycket jag än drack, så fanns alltså problemet kvar, trots tranbär, lingon, citron, Hiprex, fläder m.m,  Jag fick av läkare ordinerat att dricka 3 liter om dagen, vilket resulterade i att jag blev nerkyld, utmattad och blåsan hade svårt att orka med.

Flera år senare, med samma opererade och svaga blåsa, så har jag inga problem kvar. Jag hittade ett annat förhållningssätt och ny kunskap som stämde bättre överens med kroppens sätta att läka sig själv.

Jag har lärt mig ta hand om de muskler som kan ta hand om mig.

När jag började undersöka saken så visade det sig att mina Psoasmuskler var allt för stela och utmattade. Jag hade kronisk trötthet, benlängdskilnnad, putande mage, problem med svanken, trög mage, låsningar i bröstryggen, stelhet i nacken, stela fötter, tunga ben, spända käkleder, svårt med balans och koordination.

Yoga och stretching hjälpte mig inte tillräckligt mycket, det fick snarare min kropp att torka ut. Men HUR påverkar dessa Psoasmuskler blåsan och njurarna?

När Psoas funkar optimalt så ska njuren glida upp och ner på våra djupa höftböjare när vi går eftersom fascian till Psoas och njurens membran har en direkt kontakt.
Blåsan kopplar till båda njurarna via urinledarna. När Psoas är stressade så sträcker det urinledarna och skapar en svårighet att fylla och tömma blåsan. Även om det inte finns någon inflammation i njurarna så uppstår en dysfunktion när njuren och fascia är väldigt spända. Spänningen i urinledarna kan i sig bidra till en värme och inflammation.

6tag_251213-002331

Så för en pigg och frisk blåsa, se till att våra djupa höftböjare mår bättre. Det har många fördelar.

Att utan ansträngning återfå kraft i kroppen , spänst i steget och en djup andningen är lycka för mig. Som en bonus så blir  magen vacker och glad -eftersom stress släpper, samt att hållningen och peristaltiken förbättras.

Vi får bättre återhämtning under sömnen så att vi kan vakna utvilade. Binjurarna kan återgå till en mer normal produktion av kortison och adrenalin.  Med Psoaskänslan så upptäcker vi inre trygghet och det bidrar till en skonsammare Yoga och träning, mer medveten handling och förbättrad hållning.

Här ligger bloggen som jag skrev på engelska: http://blog.corewalking.com/the-psoas-and-the-bladder-again/