The Almighty Psoas

”Psoas is our arms, legs and nostrils. We move and breath with our psoas.” Richard Freeman

I yogans värld så kallas dessa muskler för ”The Almighty”.  Så betydelsefulla är de.
Dessa innersta core- muskler, är våra budbärare och visar dig hur mycket stress du har i kroppen.

I balans med hästen

Dessa muskler behöver upplevas, för att förstås till fullo, men inte genom stretching eller hård ansträngning!  Och i kontakten med psoas kan du hjälp till att främja kroppens basala funktioner, genom att återetablera och upptäcka dina inre rytmer.

Dessa muskler i vårt innersta påverkar mer än din fysiska balans, stabilitet och flexibilitet.  Utöver förbättrad hållning och balans i bäckenet kan du upptäcka din magkänsla, d v s. sunda förnuftet och en självkänsla som växer sig starkare genom ökad kroppskänsla.

Plastisitet.  Lyhördhet.  Andning.  Närvaro.  Jordning. Intuition. 

Överdriven träning, trauma, rädsla/oro och passivitet (sittande) leder till utmattning i våra ”viktigaste” muskler.  Vid stress aktiveras dessa flykt/kamp muskler och de förändrar kroppens naturliga balans.  Samtidigt som kroppen torkar ut av stress och värk, stelhet och trötthet uppstår, speciellt i Psoas.

Hur är din hållning? Och andning?

Dessa muskler överlappar diafragman vid den tolfte bröstkotan och påverkar hållning, rörelse och andning.

Känn efter hur du har det i mage/ländryggsområdet (svank/putmage).  En utmattning som sprider sig som ringar på vattnet.  Återkommande urinvägsinfektioner är också vanliga när det finns stress i detta området (blåsan och psoas).

Ofta upplevs tyngdkänsla i benen, diffusa problem i höft, knä eller fot.  Även generell trötthet eller brist på inspiration. Sömnsvårigheter.  Koncentrationsproblem.  Stresskänslighet.

Vid överkänslighet så är det extra viktigt att lära sig hur musklerna fungerar och vad som ska till för att återhämtning ska ske under sömnen.De allra flesta symtom kopplade till stress,  så som kalla händer/ fötter, trötthet, trög mage och överaktivitet -kan lindras med hjälp av återhämtning och rörelser utan ansträngning genom dina höftböjare.

Nyfiken på PSOAS, läs mer.

%d bloggare gillar detta: