Veggobiff de Lux

Så bra som det låter. Eller ännu lite godare. Den här biffen innehåller nötter, frön och bönor -ett krispist yttre skal, tuggmotstånd utan att vara degig i mitten och många spännande smaker. Givetvis så är den glutenfri! Inspiration är hämtad från Whitewater Cooks.
Det blev 12 härliga biffar.

Veggobiff de Lux

Ingredienser

  • 1,25 dl hackad rödlök
  • 1 fint hackad vitlöksklyfta
  • 2,5 msk linfrö + 1,25 dl hett vatten
  • 2,5 dl havregryn
  • 2,75 dl ströbröd (vi använde grovt majsmjöl)
  • 2,5 dl riven morot
  • 3 dl kokta svarta bönor (som är mosade eller lätt mixade)
  • 0,8 dl hackade färska örter
  • 0,75 dl hackad mandel
  • 1,25 dl solrosfrön
  • 1 msk fin olivolja
  • 1 msk tamari (glurenfri soja)
  • 1,5 tsk chiliflingor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk ingefära eller umami
  • 1 tsk oregano eller timjan
  • 1 tsk örtsalt

Gör så här:

  1. 1. Värm ugnen 175 grader.
  2. 2. Häll över hett vatten på linfröna. Låt dessa dra i minst 10 min.
  3. 3. Värm olivoljan och fräs vitlöken. Rör i de andra kryddorna och även de grovt hackade solrosfröna och mandeln.
  4. 4. Blanda bönor, morötter, ströbröd, havregryn och slutligen linfröblandningen. Rör noga.
  5. 5. Med blöta händer knådar du en fast boll som du sedan plattar ut på plåten. Pensla biffarna med lite olja eller ghi.
  6. 6. Stek ca 15 min på varje sida. Det går också att steka i panna.

WP_20151212_18_16_04_Pro_LI