Vegan parmesan

Risotto med veganparmesan

Godare än så här blir det inte. Glöm den glutamat stinna parmesan osten och gör egen veganparmesan istället.

VeganParmesan3

Spira nötterna, ploppa bort skalet på mandeln och låt de torka.

VeganParmesan4

Lägg den grovt hackade blandningen på ett papper eller rosta hela i ugnen på 175.

VeganParmesan5

Se så härligt det blir!

VeganParmesan2

När bjäst och kryddor är blandade så kan man mixa lite till, så att det finfördelas ytterligare. Om du använder dig av rostade eller orostade hela nötter och frön, så kan det vara smart att mixa dessa först och sedan blanda i resterande ingredienser.

Vegan parmesan

Ingredienser

  • 1 dl hackade pinjenötter (40 g)
  • 1 dl hackade spirad och skalad mandel (40 g)
  • 1/2 dl hackade spirade solrosfrön
  • 3/4 dl b-jäst
  • ca 3 nypor rivet citronskal (smaka av)
  • 4 krm torkade hackade nori alger (smaka av)
  • 3 krm italiensk örtkrydda (smaka av)
  • 2 krm salt (smaka av)
  • Några droppar mild olivolja kan tillsättas ifall jästflingorna inte blandas med nötter/frön.

Gör så här:

  1. Spira nötter och frön i en bunke med en liten nypa salt. Mandel blötläggs över natten. Pinje och solros minst 2 timmar.
  2. Låt nötter och frön rinna av.
  3. Kör dessa i mixer så att de hackas grovt.
  4. Rosta i ugnen, tills att de små bitarna är bruna.
  5. Blanda nötter och frön med nori, örter och salt.
  6. Mixa så att allt finfördelas.
  7. Blanda i lite rivet citronskal.

 

Förvara vegan parmesan i kylen.  Gott till pasta, sallad och grönsaker.
Tips 1:  Du behöver inte rosta lika länge som mig, då blir den ljusare och mer ostlik i sin färg.
Tips 2: Det går även att göra en vegan parmesan utan att rosta.
Tips 3: Du kan också göra med chashewnötter (blötlägg i 2 timmar), ifall du inte har pinje/mandel/solros.