Koka din egen grönsaksbuljong

Nu har jag lessnat på att köpa fina ekologiska grönsaker och slänga så mycket skal och rester. Det är dessutom svårt att hitta riktigt god buljong eller fond. Dyrt också.

Att göra egen buljong är lätt som en plätt. Du väljer själv om du vill ha en fettfri. Vill du ha fett så är det bara att fräsa på grönsakerna före du häller på vattnet. Jag använder kokosolja eller ghee, om jag har fett i.

WP_20140104_14_19_57_Pro

1. Spara skal och snuttar som blir över när du lagar dina grönsaker.

2. Sota delar av en lök genom att trycka den mot en väl rengjord spisplatta ( nu har du äntligen en god anledning till att verkligen rengöra spisen). Den ska bli brun och dofta gott.
3. Lägg i grönsaker i en stor gryta. Häll på filtrerat vatten och koka minst 20 minuter.

WP_20140104_14_38_48_Pro

4. Sila bort skalen. Jag använder först sil med nät och sedan nylonkaffefilter på vägen tillbaka till gryten. Låt buljongen reducera till lagom mängd. Salta vid behov.

Låt svalna vid fönstret och häll över i något som är enkelt att förvara i kylen.