Pizza på botten av sötpotatis och mandelmjöl

Det här är den godaste pizzan jag ätit, utan tvekan.  Den var dessutom enkel att göra.  En välkokt ekologisk tomatsås med purjo, spiskummin och koriander.  Fint strimlad Kalkon pastrami, mozarella ost ( jag gjorde ett undantag här, då jag inte kunde hitta något veganost).  Kung Markattas fantastiska svarta oliver. Fint strimlad svartkål, Kung Markattas pesto och färsk oregano och basilika.

Pizzan räcker till 3 (eller två till middag och varsin stor bit till frukost. God att äta kall)

WP_20141020_19_06_01_Pro

SötpotatisPizza

Pizza på botten av sötpotatis och mandelmjöl

Ingredienser

  • 3,5 dl Sötpotatis
  • 3,5 dl Mandelmjöl
  • 1/2 dl skalade Sesamfrön
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 påse Mozarella ost
  • 1 kartong krossade tomater
  • 1 mst ghi
  • 2 tsk grönsaks buljongpulver
  • 15 cm purjo
  • spiskummin
  • koriander
  • svartpeppar
  • lagerblad
  • salt
  • 10 svarta oliver
  • 10 basilika blad
  • 20 små oregano blad
  • 1 paket rökt Kalkonpastrami eller något annat gott.

Gör så här:

  1. Börja med att sätta igång tomatsåsen. Den tar tid. Skölj och hacka purjo. Mortla kryddor, dock inte lagrebladet. Frärs kryddor i ghi och lägg i purjon. Häll på tomaterna och grönsaksbuljongen. Låt allt samman koka ihop under lock.
  2. Skala och skär sötpotatisen i stora bitar. Koka tills att potatisen är mjuk, mosbar.
  3. Blanda under tiden mandelmjöl, sesamfrön och bakpulver i en bunke.
  4. Hacka pålägg. Plocka örter.
  5. När potatisen är klar, häll bort vattnet. Blanda potatis med mjölet till en deg.
  6. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl, så att det går läggare att platta till ca 1 cm tjock deg. Den kommer att svälla upp lite. Förgrädda på 225 grader i ca 7 min.
  7. Ta ut plåten och sleva upp tomatsåsen, lägg på osten, pålägg, svartkål, oliver. Så skjuts in i ugnen ytterligare 15 minuter. Passa så att den inte bränns.
  8. Ta ut pizzan. Garnera med färska örter. Låt den svalna lite, före du skär upp och serverar.