Mungbönor och ris – som dessert

Sött ris är en variant på den traditionella mungböns lunchen.

Ingredienser

1,8 dl basmati ris
1,5 dl delade mungbönor med skal
1,8 dl brunt socker eller kokos socker
En nypa muskotnöt
½ tsk kardemumma
0,8 dl hackade cashewnötter
0,8 dl sultan russin
2 msk ghi
Några trådar av saffran blöt i 1 msk. nötmjölk

Beskrivning
Skölj och sila ris och mungbönor. Koka i 1,3  liter vatten tills det är mjukt. Sila bort överflödigt vatten. Tillsätt brunt socker eller jaggery och saffran / mjölk och blanda väl.
Rör konstant så att risblandningen inte fastnar i grytan,  minska värmen rejält efter att socker är blandat.
Värm ghi och stek nötter och russin tills de är gyllene. Tillsätt kardemumma och muskotnöt, stäng av värmen och blanda i risblandningen.
Servera varmt.