Mung Dal, romansallad och glasnudlar

SavedPicture-201372515242.jpgEnkel och mättande lunch. Mung Dhal är en skalad och halverad mungböna som inte behöver blötläggas före kokning. Skölj bönorna i vatten många gånger, häll av vattnet och när bönorna torkar så ta fram kryddorna.

Ta fram din bästa mortel! Krossa lite fänkål och spiskummin. Värm ghee (klarnat smör). Tillsätt kryddor: spiskummin, fänkål, 1 -2 hackad dadel, 3 toppar av kryddnejlika (som du krossar mellan fingrarna), koriander, grukmeja, salt och torkad ingefära. Häll i dhalen och rör om. Tillsätt dubbelt så mycket vatten som dhal och låt det koka mjuka under lock. Häll på mer vätska om det skulle behövas. Det ska inte vara torrt.

Skölj och strimla romansallad. Koka upp vatten i en kastrull och låg glasnudlarna bada i saltvatten, tills de är klara. Häll av vattnet och tillsätt mer salt och ev. lite olja för att slippa att de klibbar. Blanda slutligen ner salladen och de färska örterna i böngrytan och häll upp det över nudlarna.

Vid behov: Ringa över en sked med ghee.