Min favorit just nu: Gurkmeja

Nu har gurkmejan petat ner ingefäran från tronen i mitt hushåll. Det gyllene pulvret använder jag i varm dryck, varm mat och blandar med ghi och smörjer på mina ärr.

Det är spännande att upptäck hur gurkmejan välkomnas av kroppen. Och samtidigt lär jag mig förstå dess läkande egenskaper.

MORGONDRINK: 1 kopp uppkokt vatten + 1 tsk gurkmeja + lite svartpeppar + 1 tsk klarnat smör eller kokosolja

Det latinska namnet för gurkmeja är “Curcuma Longa”, som kommer från Arabiska namnet “Kurkum.” Den hör till familjen Zingiberaceae (samma som ingefära) och heter ”Haridra” på Sanskrit som fritt översatt betyder ”den gula”.

Lunchrätt: Mung Dhal, blomkål, potatis. Kryddat med ghi, gurkmeja, nejlika, salt och torkade limeblad.

Kvällsdryck: Guldmjölk

Det finns mycket att läsa och lära, googla på och dyk ner i informationen.

Hur använder Du gurkmeja?