Mat som höjt min ämnesomsättning

Min strävan om att bli frisk från den stress som uppstått i samband med felbehandling av sjukvården (okt-13), har gett resultat.

Jag har dessutom kommit till insikt. Det är viktigt att snabbt få igång magen,  känna aptiten och ge kroppen mer återhämtning  -för att stärka binjurar och sköldkörtel.

Trädet11

Det var trist att höra läkaren på vårdcentralen, som sa att jag skulle medicineras resten av livet, baserat på ett enda blodprov, tagit strax efter jag utsattes för en mycket stressande situation.

Det kan vara svårt att se var man ska börja, när kroppen är svag.

Jag frågade runt och läsa det jag hittade.

Mycket av det jag mötte är helt logiskt för mig.  Det är den livsstil jag redan lever som räddat mig.  (Följer du länken ovan, så ser du lite av vad jag hade som utgångsläge för mitt tänkande.)

Sjukdom kan innebära att det blir hög prioritet för vissa justeringar och lägga ännu mer fokus på sig själv.  Kanske kan min erfarenhet också hjälpa Dig på något vis -på din väg.

Min mat är en härlig blandning av grönsaker, rotsaker och örter.
Fri från kasein (
mjölkprotein) och vete och gluten. Jag har tagit bort alla sädesslag utom en mängd ris.

Jag äter varierat av det gröna men försöker fokusera på grönsaker/rotsaker,  soppa och lite sallad.
Sparris, pumpa, zucchini, örter, broccoli, kål i alla former,  -gärna sånt som växer ovan jord. Och även morötter, palsternacka, svartrötter m.m

Det blir nått ägg i veckan och eko kyckling, fisk och ibland skaldjur. Mungbönorna hänger fortfarande med. Egen kokad eko-kycklingbuljong är stärkande och bra för mig.

Så även kryddor och örter : Färsk och torkad Ingefära, kanel, koriander, fänkål, spiskummin, färska och torkad gurkmeja, dill, persilja, basilika, saffran. Saltet är oraffinerat med jod eller örtsalt utan tillsatser.

SavedPicture-20131222141533.jpg

Jag äter främst ghee och kokosfett och så fleromättade fetter som avokado och olivolja.  Min favorit lunchrätt är risotto (utan ost givetvis) med lite sallad.  Riset är från Kung Markatta, Carnaroliris, som jag först blötlägger och sedan sköljer (för att få bort stärkelse).

För mig funkar det inte att plocka bort allt av snabba kolhydrater (Lchf), eftersom min hjärna  behöver det också.  En viss mängd Inslulin är bra att ha för i ombildning av hormon i sköldkörteln.  Det finns ingen anledning för mig att utsätta kroppen för extra stress, när den är svag,  utan heller ge den näring som funkar och stärker mig.

Jag undviker att äta kål dagligen.  Men ett par tre dagar i veckan. Mer sällan av potatis och mycket sällan tomat, aubergine och paprika, svamp.

SavedPicture-2014110213557.jpg

Jag börjar dagen med varmt vatten.  Några koppar.

Alltid något till frukost, även om jag inte hör att magen kurrar.  Gröt, eller en mixad dryck av mandelmjölk/risprotein/nyponpulver eller nässla/Ashvaganda.

Jag ser till att äta något på eftermiddagen, frukt eller grönt,  en bit kaka (bakad utan mjöl, mjölk) eller något annat. The på Brahmi eller Tusli.

Lunch består av Risotto -gärna kokt på färsk buljong med ingefära och kryddor som saffran eller annat gott.
1/4 ris (blötlagt för att minska på stärkelsen)
1/4 rotsaker
2/4 protein (mungbönor, fisk, kyckling). Grönsallad och färska örter.

Eller Kichari eller en rätt utan ris.SavedPicture-20141512306.jpg

Till middag blir det soppa eller måltid bestående av grönsaker & sallad & protein, ibland ägg.  Jag har en favorit som jag kallar för ”riv”.  Det går att variera stort och är enkelt att göra.

Jag dricker gärna lite the av ingefära eller annat som stödjer matsmältningen, efter maten.

Kanske en liten kopp Yogi Classic med mandelmjölk på kvällen eller bara varmt vatten.  Om stressen är hög så kokar jag upp Långpeppar, häller på termos och dricker under hela dagen.

I tillägg till detta så äter jag en del tillskott som jag testat mig fram till med bioresonans.  Fosfater, D-vitamin, Omega 3, B12, Probiplex, Magnesium och Zink. Husk -för magen.

Det här funkar för mig, i den balans jag är just nu.  Jag hoppas att Du hittar din väg, så att hjärndimma och allehanda problem minskar och på sikt försvinner.

Jag har verkligen fått utmana mig för att kunna äta frukost då aptiten varit nästintill noll, men det tog mindre än en vecka att få igång kurret.  Det är viktigt!

Jag har också gjort ett tio veckors yogaprogram, framtaget av  Ayurvedamästaren Vamadeva David Frawley.  För personer med långvarig stress.  Det har passat mig jättebra, att börja från noll och sakta, sakta väcka kroppen igen.

Varje dag har jag gjort min yoga, i tillägg till meditation och rytmiska rörelser, återhämtning för höftböjarna samt lugna promenader runt sjön.