Mat på meditationsretreat

WP_20150927_12_22_08_Pro

Glutenfrittbröd i långpanna

Det går att göra dubbbel sats i långpanna eller trippel och sedan dela i mitten och rosta till skorpor. Det här brödet är himla enkelt och går att variera efter tycke och smak.

Vi gjorde detta på fil eller naturell yoghurt, men jag som förespråkar kaseinfritt kommer testa med havre fraiche och vatten.

Enkel sats

2 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk gurkmeja

0,75 tsk bikarbonat
1 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö

0,5 l fil/yoghurt
0,5 dl rapsolja
1 msk honung

Degen blir seg och tung. Smölj och klä formen med valfria frön
Grädda på 175 grader i ca 40 min. Blir bröden sega i mitten, dela dem och grilla de frasiga i ugnen.

Linsbiffar

Blanda kokta linser/mungbönor  med potatis/ ris med garam masala som du fräst i ghi/olja, riven ingefära, russin och salt. Prov stek alltid en biff i stekpanna för att kolla konsistens och smaka av, före du gör bollar/biffar och steker i ugnen.

Tomatsoppa

Värm ghi (klarnat smör) och fräs mald spiskummin och ingefära med purjo. Häll på buljong och tillsätt passerade tomater, kokosmjölk och låt det koka. Smaka av med pressad apelsin och färska örter.

Butternutsquash soppa

Dela pumpan och ta ur kärnorna. Pensla på lite olja. Rosta i ugnen på 150 grader tills att pumporna är mjuka. Ta ut och låt dessa svalna. Gröp ur pumporna och ta vara på köttet som blandas med grönsaksbuljong och gröna eller röda linser. Smaka av med salt och lite färsk rosmarin eller timjan eller något annat gott.


Nötris med äpple och kikärtor

Låt mandlar ligga i blöt med lite salt över natten. Koka råris. Rosta solrosfrön. Tärna äpplen stek dessa i olja, kanel och tamari. Koka kikärtor eller köpa färdiga.
Blanda varmt ris med hackad mandel, solrosfrön, äpple och kikärtor.
Stänk på Tamari och rör om.  

Chutney – Eldig med mint och kokos
Krossad ananas,  färsk mynta, kokosflingor, riven ingefära, chili.