Att krydda behöver inte betyda att det ska ryka som eld ur munnen. Kryddor har olika smak och effekt i kroppen. Att krydda hjälper matsmältningen och låter maten växa.
Är du begränsad i din matlagning så kan lösningen vara att krydda helt på slutet, i soppor och sallader.
Här kommer några tips:
- en krydda åt gången, lär dig hur den smakar till olika ingredienser
- se på vilken kvalitet kryddan har
- krydda lite och smaka av, krydda mer om det behövs
- torkade kryddor behöver värmas i fett eller blötläggas för att smaka gott
- färska örter används helst färska
Kryddorna gör maten mer anpassningsbar till att stärka hälsan.
Att dutta i lite gurkmeja i soppan gör den lättare att smälta och att toxiner bryts ner. Att dricka lite varmt vatten med några slantar färsk ingefära i anslutning till middagen ger magen lite extra hjälp.
Svartpeppar
Är skarpt stickande i sin karaktär och värmande.
Den stimulerar och väcker vår agni (inre eld) som behövs för en stark hälsa, sund matsmältning eftersom den ökar salivutsöndringen och bränner toxiner.
Generellt: hjälper cirkulation, matsmältning och andnings systemen.
Har du en känslig mage så kan du behöva blanda en moderat mängd svartpeppar med lite fett för att det ska funka.
Kanel
Skarp och söt. Stärker och stegrar cirkulationen med en antiseptisk och utrensande karaktär. Den skapar värme och används ofta vid förkylning och den hjälper till att absorbera. Den stabiliserar blodsockernivån och är därför utmärkt i desserter eller för den som vill undvika blodsocker ras.
Kardemumma
Friskar upp i munhålan och minskar begär (även nikotin). Den hjälper till att rensa slagg och slem i matsmältningens övre trakter. Kardemumma hjälper dig att minska uppblåsthet, gaser, morgonsjuka och magsyra. Samtidigt som den stödjer matsmältningens funktioner.
Koriander
Heter också Cilantro. Den milda kryddan räddar en upprörd matsmältning med sin kylande karaktär. Dessa frön hjälper att balansera alla doshorna (Vata, Pitta, Kapha). Den balanserar och kropp och sinne. Bra att använda vid allergier, hudproblem och vid svag syn.
Använd färsk koriander i sallader, soppor och varma rätter.
Den parfymaktiga smaken hos de färska bladen kan minskas genom att krossa bladen i mortel .
Spiskummin
En stark aromatisk lukt och en lätt bitter smak som fungerar kylande.
Med sin jordnära ton passar den i soppor och currys. Den heter bara Cumin på engelska inte att förväxla med vår Kummin som ofta används vid brödbak. Den är ansedd som oundviklig för vår matsmältning. Du använder den enklast genom att värma den i ghee och tillsätta blandningen strax före servering.
Den kan vara lite svår ensam, men suverän som jordande bas tillsammans med andra kryddor. Den rensar, detoxar och bränner Ama som är grunden till de flesta sjukdomar i Ayurvedan.
Den hjälper aptiten och stödjer magen, lever och tarmar. Den borde komma som din nummer två efter svartpeppar, om du vill tillhöra de som äter för att hjälpa sin matsmältning att må toppen. Den tar nämligen död på (eller begränsar) mikroorganismer så som svamp, virus och bakterier.
Den används oftast tillsammans med Buttermilk i Ayuredan som en matsmältningsdryck för att lugna en överhettad matsmäntning. Den kan också användas malen på färdiga rätter.
Kylande dryck: 1 liter vatten mixas med 1/2 kopp koriander och 1/4 tsk spiskummin och lite salt.
Ingefära
Kusin till gurkmeja. Ger smak och karaktär på ett sötaktigt sätt och är samtidigt matsmältningens bästa vän. Hjälper så väl andningen och att neutralisera toxiner. Bra för att lindra förkylningar, då den ökar din agni och upptaget av näring.
Ingefärste gör du genom att skiva eller riva lite ingefära och hälla på kokt vatten. Väck kroppen med varmt vatten och ingefära på morgonen.
Saffran
Varm och söt i sin smak, härligt gyllengul i sin färg, ger saffran en mild energiökning, ett afrodisiakum som stödjer matsmältningen, lindrar hosta, depression och smärta. En krydda som med fördel används när kroppen är svag, sjuk och utmattad.
Smaken och effekten utlöses i varmt vatten, mjölk eller citrus.
Gurkmeja
Kusin med ingefäran. Har visat sig var som guld för hälsan. Den läker inflammationer och dämpa smärta. Den läker även ärrvävnad, stödjer matsmältningen och förbränning, minskar blodfett, reglerar blodtryck och motverkar insulin resistens. Den hjälper till att reglera kroppstemperaturen.
Hjälper till att avgifta levern och ökar produktionen av galla. När du inte har tillgång till ekologiska livsmedel så hjälper gurkmejan dig att minska den oxidativa stressen på vita blodceller från de vanligaste bekämpningsmedlen.
Jag använder gurkmeja så ofta mycket som möjligt. Den färska är lite mildare i sin smak och anses vara mer potent.
Min favoritdrink är mandelmjölk med chiafrön, gurkmeja och lite svartpeppar. Svartpepparn gör att gurkmejan tas upp lättare i kroppen. Du kan också blanda med fett, ifall du har problem med lederna.
Kanel
Värmer och stödjer matsmältningen, cirkulation, andning och urinvägar. Minskar illamående och reglerar blodsockret. Slemlösande. Stora mängder kan genom sitt innehåll av påverkar levern. Välj därför kanel från Ceylon som har lägre andel kumarin, vilket kan störa en känslig lever.
Gott att blanda med andra kryddor.
Fänkål
Den är aptitstimulerande och stärker agni utan att öka pitta. Funkar vid alla matsmältningsbesvär, speciellt när magen är full av gaser. Den innehåller eterisk olja som verkar kramplösande på glatt muskulatur i tarmarna och bidrar till att gaserna fördelas i tarmen.
Jag använder den i fröknäcke, desserter och mat.
Slemlösande och därmed också hostdämpande med antiinflammatoriska egenskaper.
Te: 1 tsk Fänkålsfrö till 2.5 dl vatten. Koka några minuter.
Tugga frön för att stimulera din aptit. Blanda med ingefära och tugga vid stress och chock.
Balanserar alla doshor.
Bockhornsklöver frö
Te på bockhornsklöver (1 tsk i några dl vatten) motverkar oro i magen, stärker matsmältningen och stödjer bearbetningen vardagens sinnesintryck och upplevelser. Skölj ner hela frön för att sänka dina blodfetter. Lägg en tsk i ett glas vatten över natten, drick vattnet och tugga fröna. Det hjälper vid stickande smärta i leder och för kronisk tjocktarms inflammation.