Kitchari – Mix av bönor och ris med svartkål

Kichary eller Kitchari betyder bönmix. Det stavas på många olika sätt men består av oftast av kokt mungdhal* och basmatiris med kryddor.

1 del eko mung dhal
1/2 del eko basmatiris
1 1/2 -2 del hackade grönsaker (välj efter behov)
2 tsk ghee  (kokosolja för veganer)

Kryddor:
gurkmeja, ingefära (färsk eller torkad), salt. *
Kryddor efter behov:
långpeppar, koriander, spiskummin, hel spiskummin, hing, senapsfrön, fänkål, nejlika, svartpeppar.

Garnering:
1/2 del färska örter t ex. koriander, persilja, dill, basilikla.

* Mung dhal är en skalad, delad mungböna som inte behöver blötläggas före kokning, men den ska givetvis sköljas väl.
** Det finns färdig kryddmix  att köpa, för dig som tycker att det känns krångligt att blanda själv.  http://www.vedalila.se

Viktigt: Rätten är en mono-diet och har ett relativt lågt fiberinnehåll.  Det kan därför vara viktigt för dig att ta ett glas med husk eller psylliumfröskal mellan måltiderna, för att säkra dig att magen funkar som den borde.