Focaccia utan gluten

Det här brödet är en av mina senaste favoriter. Det är enkelt att göra och smakar fantastiskt, saftigt och gott.

Alternativ. Platta ut degen till ca 1 cm och sedan skära det i långa brödstrimlor som serveras till soppa.

 

Receptet är halverat, eftersom brödet är så gott så kan jag inte göra så mycket på en gång. Det är svårt att sluta äta. Om ni är fler än fyra, så är det klokt att laga en ”dubbel” sats.

Jag jäser brödet under plast på 30 grader i ugnen för att få stora fluffiga bubblor.

Glutenfritt Toffelbröd - Focaccia

51

Ingredienser

  • Räcker till ett tunnare bröd på en plåt. Detta är en halv sats.
  • 13 g kikärtsmjöl
  • 62 g rismjöl
  • 62 g tapiokamjöl
  • 62 g potatismjöl
  • 6 g salt
  • 10 g socker
  • 5 g xantangummi
  • 1/2 påse torrjäst
  • 2 ägg (rumsvarma)
  • 2,15 dl vatten (drygt 50 grader varmt)
  • 1 msk olivolja + 1/2 dl olivolja till papper och ovanpå brödet före gräddning
  • 1/2 tsk äppelcidervinäger
  • Strössel: grovsalt, örter, frön eller annat gott.

Gör så här:

  1. Värm vattnet till drygt 50 grader.
  2. Blanda vattten, olja, vinäger och ägg i en mixer. Mixa fluffigt.
  3. Väg och blanda allt mjöl ordentligt, tillsätt salt, xantangummi och slutligen torrjästen.
  4. Häll i mjölblandningen i mixern och kör allt på låg fart i ca 2 min. Det blir en kladdig smet.
  5. Smörj en ugnsform eller ett bakplåtspapper med olja. Tryck ut degen med en spade, 2-4 cm tjock. Jämna till den med fuktade händer. Ringa på olja. Strössla med salt, örter eller fröer.
  6. Låt degen jäsa med plast på i ca 30 min. Jag brukar sätta in den i ugnen på 30 grader och sedan stänga av när den blivit varm och låta degen stå kvar. Ta sedan bort plasten.
  7. Grädda på 180 grader i 15- 20 minuter eller tills brödet är 97 grader.