Frusen choklad och dadelkaka med frön, havrekrisp och quinoapuffar

Ibland blir det bra. Någon gång ibland, blir det bättre än vad jag hade kunnat ana. Den här kakan överraskade mig rejält.

Den stelnar i frysen och är enkel att sätta samman. Dock tar det lite tid att blötlägga och rosta frön och havre, men det är det värt. Skär kakan i bitar när den är fryst och förvara bitarna i en låda i frysen.

Inspiration hittade jag på @thefeedfeedvegan på Instagram, när jag letade något att ta äta på morgonen, före yogan. Originalet kommer ifrån Green Kitchen Stories. Jag har givetvis gjort en del ändringar. Lycka till.

Frusen choklad och dadelkaka med frön, havrekrisp och quinoapuffar

Ingredienser

  • 170 g solros och pumpafrö
  • 30 g puffad quinoa
  • 70 g krispiga havregryn
  • 5 msk chiafrön
  • 3 msk cacaopulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl kokosfett
  • 16 urkärnade dadlar
  • 1 msk dadelsirap
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 5 msk nötsmör (jag tog 3 tahini + 2 cashewsmör)
  • strössel:
  • 2 dl skalad och hackad mandel

Gör så här:

  1. Blötlägg frön och mandel över natten.
  2. Blötlägg havregryn I0 minuter och låt dessa rinna av.
  3. Lägg frön och havre på tre olika plåtar i ugnen och rosta.
  4. Skala mandeln. Hacka den i små bitar.
  5. Blanda dadlar, sirap, salt, vaniljpulver, kokosfett och mixa det till en jämn smet.
  6. Mäta upp Quinoan i en större bunke.
  7. Kör frön och havre i mixern till små bitar. Blanda dessa med quinoan. Rör sedan ner dadelkrämen och blanda väl.
  8. Klä en form ca I5x 20 cm med papper. Klicka ner smeten och bred ut den. Garnera med hackad mandel. Låt kakan stelna i frysen ca en kvart, sedan kan du ta ut den och skära i bitar, paketera om i en låda och fortsätta förvara den frysen.