frökex

Frökex

Jag lagar frökex och dessa är enkla att variera. Godast är det ifall du blötlägger först. Det tar lite tid, men blir så mycket godare.

  • 3 dl solrosfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl chiafrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten + ev. lite mer vatten när allt är rört samman.
  • ½ dl vallmofrön
  • 1 kork torkad korainder + 1 kork torkad oregano eller annat som faller dig i smaken.
  1. Blötlägg
    Linfrö 8 timmar i 5 dl vatten
    Solrosfrö 2 timmar
    Pumpafrö 5 – 6 timmar
    Sesamfrö 8 timmar

    Häll sedan bort vattnet och skölj allt utom linfrön.
    Blanda fröer med fiberhusk och linfrö, chiafrö, mandlemjöl och kryddor i en bunke och låt den stå framme och svälla i cirka 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 150 °.
  3. Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
  4. Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
  5. Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
  6. Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden.

    Förvaras torrt.