Fafafelhjärtan

Jag gillar att steka pannkakor utan ägg och traditionellt mjöl. Dessa funkar frukost, efter yogan eller till lunch eller till middag med en enkel soppa.

Dessa pannkakor förbereds kvällen före. Skölj 3/4 små splittade kikärtor (Channa dhal)  och 1/4 basmati ris i vatten. Låt de sedan ligga i rent vatten i en skål över natten, för att sedan mixas till smet dagen efter.

Falafelhjärta5

Se till att smeten är jämn och fin.

Falafelhjärta2

Jag steker här i sesamolja. Lägg först ner formen och klicka i smet som du sedan breder ut med en liten spatel.

Falafelhjärta3

Stek en kort stund och lyft sedan upp formen, annars fastnar den. Lägg så formen i en skål med varmt vatten, tills nästa kaka. Du kan behöva rengöra den lite med en svamp, mellan varje.

Falafelhjärta4

Fafafelhjärtan

Ingredienser

  • Små delade kikärtor
  • Basmatiris
  • Hackad persilja
  • Ghi
  • Ingefära
  • Spiskummin
  • Salt
  • Methilöv eller libbsticka
  • Sesamolja att steka i (inte den mörka som smakar starkt)

Gör så här:

  1. Mixa de väl blötlagda kikärtorna och riset till en smet.
  2. Värm ghi och fräs kryddorna.
  3. Blanda i persilja och kryddblandning.
  4. Mixa lite till.
  5. Häll över till en skål och rör om.
  6. Provstek en liten biff och smaka av. Har du kryddat lagom?

Falafelhjärta1