Pannkakor av mungbönor och rismjöl

Dosa [dåsa] är en pannkaka som är frasig och tunn.  Den steks utan fett på en sida och sedan penslas med lite fett på den ostekta sidan. Vanligtvis rullas den eller formas till en strut.  När jag gör tjockare kakor så steker jag på bägge sidor.  Det är svårt att göra riktigt tunna och stora i en stekpanna med hög kant.

Dåsa3

Gott med lite chutney, isbergsallad eller groddar.

Dåsa4

Smeten är seg, så du kan dra ut kakorna med en spatel mer än vad jag gjort här.  Du kan också göra smeten lite tunnare, för en krispigare kaka.

Pannkakor av mungbönor och rismjöl

Ingredienser

  • för 2 glupska personer
  • 1,5 dl mung bönor eller dal (skalad halverad mungböna)
  • 4 msk rismjöl
  • 2 msk mandelmjöl
  • ca 1 - 1,5 dl vatten
  • 1-2 tsk salt
  • 1 näve färsk koriander, dill, persilja eller annan ört.
  • 2 msk olja
  • lite ghi att pensla under stekning

Gör så här:

  1. Blötlägg bönorna med mycket vatten kvällen före.
  2. Sila och häll bönorna i mixern. Mixa till en deg. Tillsätt lite vatten.
  3. Skopa i mjölet och mixa lite till. Tillsätt örter och lite mer vatten, mixa lite till.
  4. Häll över i en skål och blanda i salt och olja.
  5. Värm stekpannan på spisen. Hög värme (jag använder 5:an av 6)
  6. Skopa i smet och rör ut den så att kakan blir så tunn som möjligt.
  7. Efter en liten stund tar du stekpannan från värmen.
  8. Pensla med lite ghi på den ogräddade sidan.
  9. Lyft loss kakan i kanterna och sedan hela kaka. Om den är tjock så kan du grädda på båda sidor. Är den riktigt tunn och frasig, så kan du låta rulla i hop den eller skära en skåra och vira den till en strut.

Dåsa2