Zucchinibröd med valnötter och tranbär

Det här är ett gluten, mjölk och äggfritt bröd som är busenkelt att göra. Du gräddar det i form i ugnen. Det är baserat på bakpulver och bikarbonat istället för jäst. Zucchinin gör det saftigt och gott. Vi kallar den för karmalimpa eftersom att den är så god att man gärna äter några skivor för mycket och får ont i magen. Lagom är alltid bäst.

Zucchinibröd med valnötter och tranbär

Zucchinibröd med valnötter och tranbär

Ingredienser

  • 2 msk chiafrö eller linfrö till 6 msk vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl torkade tranbär som får svälla i 1/2 dl vatten eller 1 dl frysta lingon/tranbär
  • 2,5 dl riven zucchini
  • 2,25 dl mandel eller havremjölk
  • 0,75 dl valnötter
  • 2 msk olja - jag använder extra mild olivolja
  • 4 1/2 dl mjöl - jag använder 2 dl mandelmjöl sedan blandar jag, går även att använda 1/2 dl boveteflingor, havregryn eller quinoaflingor
  • 2 msk nyponskalmjöl (för att få en mörkare färg på brödet)
  • 1 msk fiberhusk eller mald psyllium
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • valfri krydda: 1/2 tsk fänkål
  • valfritt strössel: skalade sesemfrön + svarta sesamfrön

Gör så här:

  1. Koka upp vatten. Lägg ner chia eller linfrö så att det hinner bli klibbigt.
  2. Hacka valnötterna ( jag låter mina ligga i vatten först men det är valfritt).
  3. Blanda mjöl + bakpulver+ bikarbonat + salt + nötter + ev. kryddor i en bunke.
  4. Skölj och riv zucchini grovt.
  5. Blanda mjölk + tranbär + olja + vinäger + zucchini i det klibbiga vattnet.
  6. Rör ner vätskan i mjölblandningen.
  7. Lägg bakplåtspapper i en brödform.
  8. Klicka i den stabbiga degen och bred ut den jämt.
  9. Strössla.
  10. Gräddas på 195 grader i 45-50 min. Den ska inte vara klibbig inuti.
  11. Lyft sedan brödet ur formen och låt det svalna på papperet på ett galler med en handduk över.