Hem

Återhämtningen som varar

”med psoaskänsla kan jag uppleva rörelseglädje och en djupare inre trygghet.” Mona Nygren

Iliopsoas eller kort och gott Psoas [såaas] är våra våra djupaste coremuskler, fästa längst intill ryggraden med överlappning till diafragma. På gehör från nervsystemets impulser känner du genom dina Psoas din magkänsla och intuitiva reaktioner. Rätt och slätt, kroppens spontana svar på hur du mår och det du möter.

Har du svårt med återhämtningen?

Det kan bero på att du din livsstil inte har full tillgång, att dina stressmönster ligger mellan dig och återhämtningen. Lagrad stress är vanligt ifrån tidigt ålder, då gränssättningen blir svagare, något som många utmattade och överkänsliga bär med sig hela livet.

Det sker också förändringar efter av olyckor, sjukdomar, dödsfall, skilsmässor. Det kan också vara så att du lever eller jobbar med andra som bär på trauma och det påverkar din egen förmåga till återhämtning . Kroppens energinivåer styrs av primitiva reflexer och stressmönster som i stor del är förbundna med höftböjarna.

Med tillit och fokus på vila och små mjuka rörelser och rytmer regleras stressnivåerna genom dessa muskler, för att kunna ge dem den återhämtning de förtjänar, först då sover vi gott och vaknar utvilade.

Stramhet kan ofta vara ett tecken på utmattning och uttorkning, Psoas aktiveras nämligen vid alla former av stress. Att träna mer ger nödvändigtvis inte bättre resultat, tvärt om. När dessa muskler får sin återhämtning uppstår förändringar i hela kroppen.

Upplev rörelse och kroppskänsla i bäcken och ryggrad, så även i armar och ben. Med funktionella höftböjare, slipper du dämma upp stress som sänker immunförsvaret, låter binjurarna jobba på högvarv och påverka hormonerna eller tappa balansen.