Vi funkar inte när vi är trasiga

Mona Nygren kan stolt säga att hon inte längre är trött, efter 30 år i egen rehab med flera svåra utmattningar.

Det känns overkligt, jag är som ett stort leende säger Mona.

Hon har förstått vad det innebär att integrera sina trauman. Livet är livet så befriande. Det finns tyvärr inga genvägar, enligt henne saknar samhället stöd som behövs så att det är möjligt att ändra och reparera. Idag jobbar Mona med att väcka kroppskänslan och integrera stressmönster, coaching för kroppen för att hämma de automatiska, reaktionerna som tar över vid stress och begränsar möjligheten att uppleva närvaro och trygghet, samtidigt. Det börjar för många redan i tidig ålder. Hon önskar att fler kan förstå mer om vad som fattas.

Det var enkelt att komma in på den här banan, berättar Mona. Det fanns inga andra val. Hon har sökt mer och djupare för egen del sedan den komplicerade olyckan i tonåren. Som prematur tvilling med komplikationer redan från början, fanns en högkänslighet. Att redan som ung möta sjukvården och bli utlämnade till en tillvaro med stora fysiska begränsningar utan möjlighet till anpassning eller rehabilitering, fick henne att förstå att hjälpen för att få leva lite mer normalt inte fanns att få.

– Jag kände innerst inne att jag var värd ett bättre liv. Det har inte varit enkelt. Först försökte jag anpassa mig, jobba, träna mig stark och klara vardagen. Jag blev duktig på att lyssna på kroppen, men det räckte det inte. Utmattningen tog över med jämna mellanrum. Att uppleva kroppskänslan, rörelserna och rytm har varit min hjälp till självhjälp och min räddning.

– På grund av mitt komplicerade utgångsläge ville jag verkligen lära mer än den yoga som var början till min väg mot självreglering. De senaste 10 åren har jag sökt djupare i det undermedvetna bland de mönster som hindrar oss från att vara oss själva. Harald Blombergs Rytmiska Rörelseträning, Somatic Experinecing, SOMA Embodiment. Allt en fördjupning i de icke viljestyda reaktionerna, stressmönster och trauma.

Hur kommer sig det att du anser att stresshantering behöver gå ner på djupet? Och vad kan bli effekter av när man gör det?

– Det är dags att lära mer för att klara mer. Vi är väl alla överens om att när vi fuskar med något så blir det sällan bra.

Fortsatt tror många att vi kan fuska med oss själva, mer eller mindre hela tiden. Tre ord är viktiga att förstå: resiliens, trauma och integrering. Utifrån det går kan vi bygga fungerande skyddsnät som fångar upp och kan stödja de som har tydliga symtom på att de lever med lagrad stress från tidig ålder eller behöver hjälp senare i livet. Någon behöver ge oss chansen, när vi inte fixar det själva. Alla vill inte ha hjälp, men många. Behovet finns. En chock eller kris är något som händer oss alla i livet när vi upplevt något som gått för fort, blivit för mycket eller skett för plötsligt för nervsystemet att bearbeta så är vi, oavsett ålder, härkomst och kön, mer eller mindre odugliga, olydiga, olyckliga, oförstådda och framförallt oförmögna att styra våra liv i en positiv och helande livsspiral.

– Med en fungerande traumakännedom, kan vi som människor få hjälp att skapa oss ett värdigt liv och bygga en sund självkänsla utan att ramla utanför ramarna eller behöva gissa oss till vad som fattas, säger Mona, med eftertryck.

Vad händer om man bara jobbar med stresshantering ”på ytan”?

– Vi lever i tron att vi jobbar med det verkliga problemet men vi samarbetar med dem istället för att integrera. Mönstren kvarstår. Det är enklare att ändra omgivningen, byta jobb eller partner än att ta kontroll över sina egna mönster. Eller fortsätta lägga resurser på att prata till en del av hjärnan som vid stress och trauma är avstängd eller inte förstår ord i en djupare konstruktiv mening. För många med svåra erfarenheter kan det snarare vara ett hinder att prata och dessa blir då utan hjälp. Att lyfta upp det som hänt kan få nervsystemet att dra igång, igen, som om faran är här och nu.

– Det fattas liksom en viktig väsentlig bit i livspusslet. Det är förmågan till självreglering. Den funkar först när vi förstår trauma och kan inkludera kroppen, titrering, tid och tajming.

Vad trauma är


Trauma är när stress lagras i kroppen och påverkar vårt sätt att vara och relatera. Vi kan vara med om något traumatiskt utan att bli traumatiserade. Det är högst individuellt hur vi påverkas. Den som redan ifrån från barndomen utsatts för något som gått för snabbt, blivit för mycket eller skett för plötsligt har svårare att stärka sin stresstolerans och utveckla starka sunda gränser, förklarar Mona.

Vid alla trauman försvagas vår förmåga till sund gränssättning. Samtidigt begränsas vi i våra sinnen, känslor, tankar eller handlingsförmåga eftersom hjärnan då drivs av primitivare delar. Balansen mellan aktivitet och vila rubbas. Vissa delar av oss stänger ner, mer eller mindre, tillägger hon. Det påverkar den fysiska kroppen och andetaget. Många av oss har svårt att ta sunda val rörande vårt eget liv och vår hälsa. Det är lättast att följa med den drivkraft som styr. För en person som levt med stress från tidig ålder så upplevs stress som en trygghet när det i själva verket leder till otrygghet. Rebusen är därför svår att knäcka. Det som inte känns är svårt att följa.

Det finns många olika typer av trauma. När vi varit med om något stressande i tidigt ålder eller redan före födseln så uppstår en högkänslighet som många i dag förknippar med personlighet. När vi inte blir mötta av våra föräldrar uppstår anknytningstrauma. När vi krockar eller blir utsatta för våld så uppstår chocktrauma. Det finns även sexuella, nationella, sociala, kulturella och etniska trauman. Listan kan göras längre.

Oavsett om vi medvetet väljer att lösa våra trauma eller inte, så går vi varje dag ett steg närmare våra djupaste problem. Vissa kallar det livskriser.
– Jag ser det som olösta trauman, pussel som går att lösa. För mig som hade livskris redan när jag föddes var detta så påtagligt. Vägen till målet är viktigt, att lära av erfarenheterna. En fungerande traumahantering är som sparring för att upptäcka en sundare känsla av kroppen med trygghet och rytm som hjälper till att koppla ihop oss till den logiska delen av hjärnan, så att vi kan ändra känslan och skilja på det som varit och stärka förhållandet till tiden, tryggheten och relationer.

Kan du ge något tips till hur man kan börja jobba lite med sig själv?

– Det är bra att börja känna skillnad på otrygghet och verklig trygghet (inte beroenden). Alltså att känna vad som är behagligt och obehagligt och hur detta påverkar kroppens fysiologi; i andning och muskler. Inte behag som i smärta eller att pressa sig över gränserna. Utan som i expansion. Där det blir utrymme och finns tillåtelse för kroppen andas behagligt. Naturligt.

– Du kan testa genom att lägga ett fårskinn eller en vikt filt under dina fötter, där du sitter. Och känna om det gör någon skillnad i din kontakt med här och nu. För den som vill utforska vidare erbjuder jag sessioner via skype.

– Rytmen har en speciellt läkande kraft. Vilket gör att sång, rytmiska rörelser och en känsla av gemenskap är bra för oss oavsett ålder.

Slutligen så rekommenderar Mona de som söker hopp och vill lära sig mera om ämnet att titta på Rays story med Peter Levin på Youtube, en ung veteran som skadats i Irakkriget.

Vi funkar inte när vi är trasiga

Vi funkar inte när vi är trasiga

 

Känslomässig utmattning och frys

Frysreaktionen är en icke viljestyrd handling som sker när vi utsätts för något som sker för snabbt, blir för mycket eller händer plötsligt. Vi har alla olika gräns för vad vi tål.  Vi har lika tolerans, lägst har de som upplevt något stressande före 4 års ålder. Det blir då svårare att vara stresstålig som vuxen.

En frysrespons kan skala av olika delar av din närvaro och kontakt i kroppen, känslomässigt, fysiskt, balansmässigt, dämpa sinnesintryck eller mental aktivitet.

Att känna hur känslorna liksom släpar efter eller stänger av, är något som följer med en frysrespons.

Om det händer ibland, så är det ingen större anledning till oro. Men om det är så att du märker att du ofta släpar efter med dina  känslomässiga reaktioner eller sitter fast i en känsla eller är i avsaknad av känslor, så är det all anledning att se närmare på vad som kan hjälpa kroppen tillbaka till sin sunda rytm, för att känslorna kan flöda.

Att börja se hur du dissocierar och i vilket grad är ett första steg i din läkning. Ett steg i riktningen mot att uppleva hur känsla och handling sakta möts under och efter dina sessioner. För att öppna upp för en kontakt med kroppen och närvaro i dina sinnen. En väg mot mer resiliens och en starkare självkänsla. Ett sätt att slippa besvärliga stunder där fokus dras till något som inte har med här och nu att göra.

Känslomässig stress

När du har för hög känslomässig aktivering blir det svårt att uppfatta var du är och vad som händer. Det kallas för att dissociera.  Något som kan kännas som luckor i minnet; att tappa kontakten med kroppen, sinnen, här och nu.

Nervsystemet behöver tid och möjlighet att känna trygghet för att sänka aktiveringen, så att du kan börja uppleva närvaron i sin helhet.

Att fortsätta leva frånkopplad eller med en släpande känslomässig reaktionsförmåga eller med bristande koncentration gör vi så länge vi är kvar i traumat. Det kan bli ett levnadssätt, där ditt stressmönster styr dig mer än vad du önskar även fast du är i trygghet så är nervsystemet inställt på fara.

Så, du kopplar ifrån när det blir för mycket.  Det ligger i ditt undermedvetna. Och sedan blir du, mer eller mindre, kvar i frånkopplat läge, så länge den grundläggande känslan av trygghet fattas. Det gäller även när du sedan vill och önskar vara aktiv.

Att vara överväldigad av känslomässig stress gör att förmåga till att vara närvarande så begränsas. Du får mindre kapacitet att kunna ta hand om det som händer utanför dina känslor. Din förmåga att självreglera minskar när nervsystemet kämpar med att lugna dina känslomässiga aktiveringar.

Det kan bli ett vanestyrt mönster, något som känns levande, irriterande, överväldigande eller som det brukar vara. Vilket i sig kan få känslan av att allt annat känns trist, tomt och meningslöst.

Mer än bara känslor

Vi behöver kontakt mellan limbiska systemet och cortex för att uppleva känslomässig balans. Lika så kontakt mellan hjärnstammen via lillhjärnan fram till cortex för att uppleva en motorisk frihet och balans. Vi stress försvinner dessa förbindelser. Kan du så använda dig av resurser som tar fram fler sidor hos sig själv, och lugna den känslomässiga stormen eller hitta till kroppen genom rytm, något som får dig att väcka din nyfikenhet och följa impulsen till något annat, så är du på god väg. Vägen är målet.

Mungbönor och ris – som dessert

Sött ris är en variant på den traditionella mungböns lunchen.

Ingredienser

1,8 dl basmati ris
1,5 dl delade mungbönor med skal
1,8 dl brunt socker eller kokos socker
En nypa muskotnöt
½ tsk kardemumma
0,8 dl hackade cashewnötter
0,8 dl sultan russin
2 msk ghi
Några trådar av saffran blöt i 1 msk. nötmjölk

Beskrivning
Skölj och sila ris och mungbönor. Koka i 1,3  liter vatten tills det är mjukt. Sila bort överflödigt vatten. Tillsätt brunt socker eller jaggery och saffran / mjölk och blanda väl.
Rör konstant så att risblandningen inte fastnar i grytan,  minska värmen rejält efter att socker är blandat.
Värm ghi och stek nötter och russin tills de är gyllene. Tillsätt kardemumma och muskotnöt, stäng av värmen och blanda i risblandningen.
Servera varmt.

Frökex

frökex

Jag lagar frökex och dessa är enkla att variera. Godast är det ifall du blötlägger först. Det tar lite tid, men blir så mycket godare.

 • 3 dl solrosfrön
 • 1 dl hela linfrön
 • 1,5 dl sesamfrön
 • 1 dl pumpakärnor
 • ½ dl chiafrön
 • 2 msk fiberhusk
 • 2 msk mandelmjöl
 • 1 tsk salt
 • 5 dl vatten + ev. lite mer vatten när allt är rört samman.
 • ½ dl vallmofrön
 • 1 kork torkad korainder + 1 kork torkad oregano eller annat som faller dig i smaken.
 1. Blötlägg
  Linfrö 8 timmar i 5 dl vatten
  Solrosfrö 2 timmar
  Pumpafrö 5 – 6 timmar
  Sesamfrö 8 timmar

  Häll sedan bort vattnet och skölj allt utom linfrön.
  Blanda fröer med fiberhusk och linfrö, chiafrö, mandlemjöl och kryddor i en bunke och låt den stå framme och svälla i cirka 1 timme.

 2. Sätt ugnen på 150 °.
 3. Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
 4. Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
 5. Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
 6. Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden.

  Förvaras torrt.

Bättre sömn med vallmofrön och kokos

Ett givet köksråd för bättre sömn är att använda en lagom dos vallmofrön. Här blandas de med kokosmjöl, kryddor och lite ghi.

Ingredienser

1 tsk vita (eller svarta)  vallmofrön
1 tsk kokosnötsmjöl eller fint mixade flingor
1 nypa spiskummin
1 nypa gurkmeja
Lite ghi (klarnat smör)

Beskrivning
Blanda vallmofrön med kokosmjöl i en liten skål och tillsätt små mängder vatten när du blandar, tills det bildar en tjock pasta.
Smält ghi i en gryta tills det blir gult och klart.
Tillsätt sedan gurkmeja (gärna färsk riven) och spiskummin och mixa noga. Ta bort från värmen när kryddorna löst sig och du känner doften ändras lite.

Tillsägg vallmo-kokos blandningen, blanda väl. Rulla till bollar eller forma med sked.
Låt stå fem minuter. Tillsätt lite salt efter smak.

Ät 1 timme före sängen för bästa resultat.

Koriander chutney

Ett väldigt enkelt recept med det anmärkningsvärda korianderbladet . Det är inte bara läckert, utan också ett säkert fint sätt att börja rensa djupa toxiner  ifrån kroppen. Du kan tillsätta en klick korianderchutney med helig basilika (tulsi) som ett tillägg till din kost. Koriandern sägs hjälpa till att ta bort tungmetaller, och den heliga basilikan är till hjälp för att eliminera två specifika typer av toxiner – amavisha och garavisha.

Ingredienser
8 tsk. hackad ekologisk koriander
1 tsk. strimlad ekologisk ingefära
½ tsk ekologisk lime eller citronsaft
½ tsk hackad Tulsi blad
En skvätt vatten att blanda med

Instruktioner
Mixa alla ingredienser till en tunn pasta. Tillsätt salt efter smak.
Används till kokta grönsaker, ris, sallad eller bröd.

 

Mix av Fänkålfrön

(balanserar pitta och hjälper matsmältningen)

Tugga ca  ¼ tsk frön, 3-4 gånger dagligen mellan dina måltider.

Det förbättrar din matsmältningseld. Samtidigt som det balanserar Pitta dosha, i sinnet och kroppen.

Fänkål har en speciell omvändande effekt som återställer ett korrekt flöde av Apana Vata, -energin som hjälper till att föra mat och vätskor ut ur kroppen och får oss att stå stadigt på jorden.

Ett enkelt och effektivt knep för att minska gaserna i matsmältningen och öka allmänna känsla av komfort i magen.

Ingredienser
50% rå fänkål frön
50% rostade fänkålsfrön

Beskrivning
Ta häften av fröna och fördela dessa i ett tunt lager på en plåt. Rosta på 150 grader tills att fröna fått en ljusbrun ton.
Blanda sedan med orostade frön. Förvara i en lufttät mörk burk.
Ät inom 5 dagar. Förvara i rumstemperatur. Se till att fänkålen du köper är helt ren och så färsk som möjligt.

Ny workshop – mer traumahealing

Mer av mej – kroppskänsla, trygghet och sundare gränser

Navigera genom dina stressmönster med Mona Nygren. Lekfulla rörelser och vilande yogaformer för riktad uppmärksamhet i sinnet. En steg för steg workshop för kunskap om våra icke viljestyrda reaktioner. Vi ser närmare på vad kroppen berättar och vägen från hjälplös till livskraft -utifrån den kroppsbaserade traumahealingen, Somatic Experiencing.

Undervisningen ger dig enkla strategier för ökad stresstålighet användbara i yoga, meditation eller annan träning. För dig som söker hjälp till självhjälp och längtar efter att stärka tända gnistan och stärka dina inre gränser med hjälp av tryggare närvaro, mjuka andetag och en alert core. Välkommen till återhämtning!

TRONDHEIM

Torsdag 1/2 kl 16:00-18.30 hos Marnas Yoga Healingens Hus

Fredag 2/2 på Zenit Yoga kl 12-14:30 for yogalærere 
Lørdag 3/2 kl 13:30-16 på Zenit – åpen klasse
Søndag 4/2 kl 12-14:30 hos SoleYoga på Midtsand

Du kan delta på en, eller alle tre workshopene.
Pris kr 400,- pr gang/kr 1000,- for alle tre. Påmelding skjer via Marna, Zenit eller Sara.  Privat session i traumahealing eller bioresonans, 650  Nok.  mejla boka@psoas.se


 • Gruppträff Måndag 16-17 och Torsdag 18.00-20.30 i Solna
 • Workshop Solna 28/1
 • Workshop Trondheim 1- 4/2
 • Workshop Östersund 10- 11/2 – yogalärare, coacher och terapeuter
 • Workshop Skellefteå 18/2
 • Workshop Malmö (datum kommer)