Vad du borde läst, före du började dricka mixade gröna drinkar

Det är trendigt.  Det är grönt och supernyttigt.  Packat med vitaminer,  mineraler och antioxidanter,  fibrer,  proteiner och  fetter.  Det innehåller det mesta du behöver, även kyla och stress.

Många dricker mixade gröna drinkar på morgonen.  Och menar att det är det bästa man kan ge sin kropp, speciellt i början på dagen. Jag är en av annan åsikt.  Vänta lite.  Låt mig förklara.  Jag har haft en svag matsmältning, kanske du också?  Själv har jag på grund av trauma och stress haft svårt att dricka kallt vatten, mixade drinkar och starka juicer.  Det har inte ens funkat på sommaren när det är varmt ute.

Efter att ha studerat och praktiserad Ayurveda så har jag lärt mig mycket om hur jag kan ta hand om mig själv bättre.  I dag kan jag dricka kallt, äta lök och jag har också lärt mig vad jag vill undvika för att må bättre.

Ayurveda är ett system för helhetlig hälsa som är omfattande.  I Ayurveda ser man på mer än näringsämnen.  Det handlar om vem jag är, vad jag behöver och kvaliteten på hela rätten och hur vi tillrätta lägger hälsan genom matsmältningen och våra dagliga rutiner.

Med en svag matsmältning kan kroppen inte ta upp näring och upplevelsen av stark hälsa uteblir.  Kyla, värme, struktur eller konsistens har avgörande betydelse för matsmältningen.

På kort sikt är det positivt med gröna drinkar:

  • utrensande
  • högt fiberinnehåll
  • näringsrika

En grundläggande anledning till att många känner sig pigga av att dricka kalla drinkar eller äta rawfood finns på cellnivå. 

När en cell bryts ner så frigörs en stor mängd energi, likt en explosion. Och då bryts fettvävnad ner.  Alla vävnader bryts ner i ben, märg, nerver och vävnad för vår sexuella reproduktion -när rå och kall mat konsumeras i en kropp som inte kan omsätta detta.  

Att dränera dessa livsviktiga vävnader är aldrig bra och kan leda till sjukdommar.  Vissa ser en försämring i tänderna, håret, skelett och minskad nybildning av nervbanor och nervkommunikation, hormonstörningar och kanske även infertilitet.

Hur kan det som är nyttigt skapa mer stress?

I Ayurveda ser man på elementen utanför och inne i kroppen.  Vata är luft och eter, men också cirkulation och stress.  Vatans karaktär finns i vår personlighet, i våra organ och i naturen utanför oss.  Vi har också olika delar av livet, där elementen har större inverkan på oss.  Vissa saker vi gör, och upplever är mer Vata stimulerande.  Och vissa saker vi äter och  dricker och  ger en ökad Vata inom oss.

Det är en livskonst att balansera sin stress, cirkulation och nyfikenhet med en drink!  Vata är också vår inspiration och förmågan att aldrig slutföra projekt.  Det finns även vata-karaktär i kyla, vind, torrhet, oro och rädsla.  I dag har de flesta redan för mycket av just detta.

Innehållet i den kalla gröna, mixade drinken har en negativ effekt på vår Vata, om den intas regelbundet, under olämplig årstid, i stor mängd, över en lång tid.  Det beror på flera saker.

  • Den höjer vår inneboende Vata
  • Dränerar Ojas (läs längre ner)
  • Bryter ner vävnad
  • Den är svårsmält, trots att den är mixad

1. VATA HÖJANDE

Drinken är kall och rå i sin karaktär.  Ofta blandad med frysta frukter/bär eller is.  Även om du tillsätter värme -i form av kanel eller ingefära, så är det ändå i grunden en kall dryck.
Rumstempererad är också kallare än kroppen.  Det gröna t ex. kål, spenat, selleri, broccoli är torrt och rått.

Vata  är i sin natur torr, rå och kall.  Tänk på hösten med sina torra frasiga löv, kalla vindar, frosten och kylan som biter genom huden.   Maten som ökar Vata är av samma slag: kall eller rå eller torr.  Ökad Vata är förknippat med nerbrytning av vävnader, likt åldrande eller höst.

Vata söker alltid mer Vata, det ligger närmast till hands och är enkelt att identifiera sig med, tryggt och trevligt.

Vata har en stark koppling till nervsystemet, det endokrina systemet, peristaltik och tarmtömning.  I Ayurveda så kopplas alla sjukdomar till en ökad och obalanserad Vata, ofta startar detta med en obalans i tarmen.

Symtom på höjd obalanserad Vata, innebär också en ökning eller oregelbundet av det du upplever:

  • smärtor i magen efter måltid
  • gaser
  • förstoppning
  • överrörlighet i lederna
  • torrhet i huden eller håret
  • cirkulations problem -oftast kyla i händer och fötter
  • smärta eller knak i lederna   
  • hudsprickor
  • utmattning

Det visar sig även på andra sätt:

  • irritation
  • rastlöshet
  • undflyende
  • snikenhet
  • oro
  • koncentrationsproblem
  • svagt minne
  • humörsvängningar
  • sömnsvårigheter
  • yrsel
  • stelhet

 2. DRÄNERAR OSS

Alla våra vävnader är ansvariga för att ger näring till det grundläggande i vårt immunförsvar.  Detta grundläggande kallas i Ayurveda för Ojas.  Om vävnaderna dräneras sker det samma med Ojas.  Det ger i sin tur  autoimmuna problem, kronisk utmattning och andra sjukdomar som dränerar kroppen.  Det sänker hälsan och påverkar sexlusten.


3. TUNGT OCH SVÅRT ATT SMÄLTA

De flesta ingredienserna är i sig lätta. Ja, men!
Mixade i små, små bitar, så går det åt stor mängder för att fylla ett glas.  Det gör dem kompakta och tunga att smälta.

Att också skopa i lite extra superfoods, nötter, bär och pulver gör drinken tyngre för matsmältningen att hantera.  Tung mat, är tung mat för kroppen.   Även om det är mäktigt och mättande och smakar gott, så är det fortfarande svårsmält!

Vår matsmältningseld, som kallas för Agni, vill gärna har det enkelt, så att energi kan flöda hela vägen ut till fingrar och tår och hålla våra tankar i styr.

Det är enklare att dricka en grönsaksjuice som inte mixats eller smälta grönsaker som kokat eller ångats i en klassisk Kichary  (Mungdhal, basmatiris, grönsaker, kryddor, ghee.)

Varm dryck och mat som lagas i gryta, har tid att smälta samma och dra nytta av värmen.  Där blir vätskan, kryddorna och fettet något som hjälpa matsmältningen.  Matsmältningsprocessen börjar här, i grytan. Rawfood och smooties, som lagas i mixern, får en annan sammansmältning.  Fukt och grönsaker och diverse kallt och torrt innehåll blandas med olja, alternativ mjölk.  Det råa kan inte smälta samma och skapa värme på samma sätt som den varma.

En väl fungerande matsmältning är viktigare än att maten innehåller enorma mängder med näring. Vi behöver kunna absorbera det vi stoppar i oss.

SavedPicture-20139416431.jpg

Kalla konsekvenser:

  • Kroppen behöver använda mer energi för att bryta ner kallt innehåll.
  • Frukt som mixas med grönsaker påverkar matsmältningen. När frukten, som i normala fall, går raskast igenom matsmältningen, mixas med grönt, pulver och fett så blir det svårt för magen att urskilja.  Frukten blir kvar tills att det mest hårdsmälta har brutits ner.  När frukten stannar kvar för länge i magen, tillsammans med de andra ingredienserna, startar en jäsningsprocess och slagg bildas.  Det kallas för Ama .  Det har jag lärt mig gäller speciellt melon! Mixa inte Melon med annat. Ät den ensam eller låt bli att äta. Den blir så jobbig för magen.
  • Oregelbunden matsmältning. Maten/drycken som inte bryts ner på grund av en ofullständig matsmältnings kapacitet och hindrar immunförsvaret från att vara starkt.  Det är inte ovanligt med Candida tillväxt hos personer som ätit ensidig kall/rå kost under en längre period, då matsmältningen inte varit stark nog.
  • När vi dricker vår föda istället för att tugga den minskar produktionen av nödvändiga enzymer.

Hur känns drinkarna inombords?

När det blir för kallt för systemet uteblir en härlig och harmonisk mättnadskänsla.  Matsmältningselden behöver värme.  Den mättnad som sprider välbehag hela vägen ut i fingrar och tår.  Den mättnadskänslan som ger en stark hälsa, även de dagar då det är vinter och minusgrader ute.
Tecken på när den gröna drinken fått motsatt effekt och skapar då mer slagg och problem än vad den rensar ut.
  • smärta
  • uppsvälldhet
  • uppblåsthet
  • rapning
  • heshet
  • halsont
  • hosta

Det är symtom på oregelbundenhet i matsmältningen.  Eftersom de rå och smälta stannar kvar i matsmältningen och flödar över.  Det går sedan till andra kanaler och vävnader i kroppen och täpper till.  Tilltäppta kanaler är grundorsaken till sjukdomar i Ayurveda.

För personer med hög Vata, så bör kalla drinkar och kall mat undvikas, ifall målet är att skaffa en starkare matsmältning.

Mindre hälsa genom ökad Vata, dränerade vävnader, ger låg Ojas, obalans i Agni och tillväxt av Ama.  Tuffa förutsättningar för din hälsa.

Hej! Du som i affektion kritiserar mig och kallar mig elaka saker:  Du glömde kanske att läsa slutet:  Det finns undantag!

Om du har en hälsa med en mer än väl fungerande matsmältning, i en kropp som är i behov av att kylas ner, då kan gröna drinkar vara ett gott alternativ för dig.  Det gäller dig som har rejält med Pitta/Kapha.

SavedPicture-201381482242.jpg

Nödhjälp, för dig som dricker gröna drinkar och har hög Vata

Men om redan är beroende av gröna drinkar, finns det vissa saker som kan hjälpa din matsmältning  lite grann.
  • gurkmeja, ingefära och lite citronsaft
  • rumsvarma ingredienser 
  • tillsätt kokat vatten (40° grader)
  • få ingredienser: ”less is more”
  • kokosolja
  • använd fetare frukt som typ avokado/mogen banan
  • begränsa intaget till ett par gånger i veckan
  • undvik superfoods, nötter, pulver och annat som gör det svårt att smälta

Allt är bra när det konsumeras i rätt mängd, vid rätt tillfälle och årstid, anpassad din matsmältning.