Tecken på binjureutmattning

Begreppet sprids som en löpeld, alla möjliga talar om binjureutmattning , en sammansmältning av många olika stress- symtom, där binjurarna överbelastats av din livsstil.  Det ger en stark och tydlig utmattning,  utbrändhet och en kropp som verkligen talar i klarspråk; orkar inte mer,  just nu.

Men det stämmer inte för riktigt alla trötta, några har redan upptäckt fördelen med att lära sig återhämtning från sina höftböjarmuskler, ändra kosten, sanera elsmogg -så att en förändring kan ske.

Höftböjarna är för många hemliga muskler.  För vissa ska de tränas hårt och stretchas mycket.  Jag håller inte med om det, eftersom de samlar på sig stress.  Om  du väljer att lägga bort tanken på att träna och prestera, så kan du med lite hjälp av dessa muskler faktiskt lätta på stressen i nervsystemet och återställa kroppens naturliga rytmer.  De påverkar bland annat dina binjurar, njurar, urinledare och blåsan.

Binjurarna är körtlar som sitter ovanpå njurarna.  De ska reglera stresshormon som kortisol och adrenalin.  När bristen på fungerande återhämtning är ett faktum, så jobbar dessa körtlar på högtryck och det producerar extra mängder av stresshormoner.   Om detta pågår under en längre tid så utmattas binjurarna.  Och det ställer till med en hel del bekymmer i kroppen.

Själv fick jag prova på en rejäl binjureutmattning och en sköldkörtel i underfunktion,  där svaghet och hjärndimma var ett faktum.  Som om min tidigare utmattning inte varit nog.  Jag fått lära mig mycket mer om mig själv,  hälsan och livet på grund av min utmattning och behovet av att komma ur detta besvärliga läge.

Jag har alltid legat i riskzon så lite ska till för att kroppen inte längre orkar.  Den här gången var det en större incident.  Jag behöver inte säga hur kritiskt läget var, det kommer jag inte riktigt ihåg.  Misslyckas bättre nästa gång! Det är mitt måtto. Den erfarenheten hoppas jag att du också vill välja.

Kännetecken och tips vid binjureutmattning

1.   Sömnen förändras 

När stresshormonerna rusar dygnet runt, så vilar kroppen inte under natten.  Det ger tyngdkänsla och trötthet eller tomhetskänsla på morgonen.

Tips: Kroppen varvar ner och kopplar av när vi lär den.  Kunskap om våra stressmönster och hur man slutar gasa, slutar bromsa och själv väljer vad det är som ska hända är nödvändig för hälsan på samma sätt som vi äter, dricker och går på toaletten.  Hitta din inre rytm – återhämtning genom höftböjarna behövs för alla åldrar.  Kvällen är timmarna efter middagen då kroppen ska tillåtas att varva ner.  Hjälp ditt nervsystem att vila.

 • Förbered dig för sömn.
 • Stäng mobilen och teven, slå av det trådlösa nätverket och datorn. S o f t a.
 • Levande ljus, självmassage, bad med salt eller oljor.
 • Mjuka återhämtningsrörelser, lugn musik, lugnande doft.  En kopp lugnande örtte.
 • Se till att lägga dig före kl. 22.  Mörkret i rummet startar din melatoninproduktion, som hjälper dig att få en hälsosam sömnrytm.

2.   Kroppen talar sanning, en sanning som kan var otrevlig

Trötthet, känslomässig stress, uttorkning och brist på cirkulation finns hos en kropp som inte vilar under sömnen, kanske även hos dig som sover dina 8 timmar.  En kropp som inte vilar är vanligtvis också försurad.

När binjurarna är svaga minskar deras förmåga att hantera stress och energireserverna blir lidande.  Magen putar och kroppen sväller upp, tillvaron kan kännas stel eller konstig -frånvarande.

Smink hjälper dig inte, inuti, när du är överarbetad, utmattad och överväldigad av känslomässig stress.  De mörka ringarna och påsarna under ögonen syns för att dom finns. Många alternativbehandlare förknippar området som en spegling av njurarnas energi.

Tips:  Återhämtning för dina höftböjare stödjer njurens funktion och hjälper på cirkulation och reducerar stress.  De ger kroppen en sundare hållning och magen en vackrare form, utan ansträngning.

3. Hormoner och rytmer ur balans

Det endokrina systemet består av åtta olika körtlar som sitter strategiskt placerade i kroppen.  Tre av de viktigaste körtlarna för kvinnor är äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln.  Läkaren Michael Lam säger, om binjurarna är svaga störs därför ofta även sköldkörtelns funktion, och menstruationscykeln kan bli oregelbunden.  På samma sätt kan en underaktiv sköldkörtel försämra funktionen hos binjurarna.

Tips:  Se på vad som stärker din kropp, det innefattar hela din livsstil (kost, avspänning, återhämtning, sömn, relationer m.m.).

 • Använd så naturliga produkter som möjligt.  Undvik starka kemikalier i från hudvårdsprodukter, kläder rengöringsmedel m.m.
 • Stärk nervsystemet, matsmältningen och hitta lagom med rörelse.
 • Försiktiga andningsövningar och mjuka rörelser kan hjälpa till att läka.
 • Med bioresonans kan du se på vad som är i obalans i kroppen, brister, matintoleranser och graden av utmattning och dessutom får hjälp att balansera upp sina svagheter.

4. Tiden räcke inte till, vardagen känns hela tiden för mycket

Du som hinner med allt annat utom dig själv, kan se hur det hälsosamma livet lämnas bakom dig.  En dag kommer du att behöva prioritera din egen hälsa, den dagen när kroppen inte längre kan gå själv eller fungerar som den borde.

Har du kollat om du har problem med upptaget av B12 och de andra vitaminerna och mineralerna eller äter du bara tillskott för att det anses behövas?  Bara för att du äter ett tillskott är det inte säkert att din kropp tar upp det. Och om du har Candida så göder du den med vissa av dina tillskott.

Vad behöver du för att vara lycklig inifrån? Allvarligt!
Vilka vanor och beroenden kan du lägga bakom dig?  Det du gör i dag bidrar till hur du mår i morgon.

Tips:  Vilka rutiner i din vardag kan blir bättre och ge dig mer känsla av att du har all tid du behöver?
Har du lärt dig att höra kroppens signaler och följa dessa, så att du får mer ork – även på sikt?  Om inte, så är det dags att söka hjälp.

Med ökad kroppskänsla så finns större möjlighet att uppleva din inre rytm, trygghet och inspiration.  Lär dig att prioritera och sätta kroppens behov först. Det kan verkligen vara som att leta efter något i en tom kartong, till en början, men med ökad kroppskänsla så kommer får du mer av din hälsa, intuition och medkänsla.

5. Ämnesomsättningen lider när kroppen sliter

Kroppen reagerar på stressande händelser,  genom att producera mer adrenalin och kortisol,  så att vi håller oss fokuserade.  Vid kronisk stress så sjunker dessa värden, som många gånger ger en svullen känsla, stelhet och ömhet i muskler och leder.  För att öka överlevnadschansen tvingar binjurarna kroppen att reglera energiproduktionen på olika sätt.  Med andra ord minskar ämnesomsättningen för att spara energi: kroppen behöver en medveten vila, säger den legitimerade läkaren Michael Lam.

Tips:
Att sova mer är inte tillräckligt för kroppen.  Den behöver fler åtgärder än så.  Kolla dina binjurar.  De flesta traditionella läkare vet inte hur man känner igen symtom eller hur tillståndet ska behandlas.  En utmattad person kan bli än mer utmattad av läkemedel som höjer sköldkörtelhormon. I dag får många hjälp med kost, vitaminer och behandlingar.  Jag använde själv frekvensmedicin, Bioresonans.

6. Trött av och efter träningen

Träningen bör anpassas så att kroppens cirkulation ökar utan stressen ökar.

Om du känner dig trött eller utspejsad efter träning och upplever att den stora energikicken eller ett klart fokus uteblir, så kan det vara så att dina binjurar är trötta.

Många tränar på mer, för att stärka kroppen och missar helt att återhämtning är det som ger kroppen sin kraft tillbaka.  För lite träning gör också att kroppen tröttnar.

Dynamisk yoga eller starka andningsövningar kan trigga det sympatiska nervsystemet och orsaka mer trötthet eller brist på fokus och närvaro.

Tips: Pausa med Psoasen, rörlig meditation, viloyoga, långsam promenad -allt som ger dina höftböjare återhämtning så att cirkulationen hålls igång och att kroppen kan bygga upp sin energinivå.

7. Orkar inte hela dagen, blir jobbigt trött på eftermiddagen

Varje gång du vaknar och tar en kopp kaffe så förstör du din chans att ha en bra dag. Koffein ökar stressen på binjurarna.

Stress, toxiner och exponering för kemikalier ändrar kortisolutsöndringen.  Vissa har inte tillräckligt med energi hela dagen, somliga är trötta på eftermiddagen och andra orkar inte vara vaken hela dagen.  De som äter medicin för sköldkörteln kan bli trötta av den.

Tips:  Sluta med kaffet och annat som höjer adrenalinet.  Drick kamomillthe eller anant örtte.
Undvik: socker, nikotin, alkohol, grönt the och choklad.

Hitta din naturliga inre rytm genom en mjuk energigivande rörelse i sängen före du kliver upp och lugnande rörelser när du lägger dig för att sova.  Sundare än kaffe.  När du går med i Psoasens- nyhetsbrev så får du automatisk en utmaning med några rörelser som du kan göra i sängen, morgon och kväll.

8. Matsmältningen speglar hälsan

Om din kropp dagligen får mat som den inte tål eller behöver, så straffar det binjurarna.  Tre symtom på binjuretrötthet:

 • uppblåsthet
 • gaser
 • svag matsmältning

Ditt val av mat styr huruvida din matsmältning fungerar och håller kroppen pigg och stark eller svag och trött. Har du dessutom en överväxt av ogynnsamma tarmbakterier och parasiter så blir du tröttare av det.

Tips:  Se på vad du äter som gör dig tröttare.  Många är ovetande om att de har läckande tarm, överväxt av parasiter och candida i kombination med matintoleranser.

Anser du att du inte behöver testa maten, så kan du ta bort vete och gluten, socker och mjölkprodukter.  Många är också känsliga för annat, så som ägg och nattskatteväxter, frukt, lektiner eller oxalater.

Ät bra fett, färsk frukt, grönsaker närodlat eller ekologiskt.  Syrade grönsaker (ej pastöriserade) hjälper till att återställa floran i tarmen. Drick varmt vatten.  Lär dig vad som är lättsmält respektive hårdsmält. Välj sedan det första.

Rotationskost baserad på årstid med anpassning av proteiner beroende på vilken typ du är och vilken matsmältning du har.
Läs om livsmedel som har glutenliknande biverkningar i kroppen.

9. För mycket av det nyttiga är aldrig fantastiskt

Vid binjureutmattning kan en kraftig detox/fasta göra att kroppen försvagas ytterligare.  Det kan leda till att kroppen släpper på mer toxiner,  som i sin tur ger en ytterligare utmattning med symtom som allvarlig hjärndimma, yrsel, ledsmärta, feber och illamående.  De flesta detox programmen kan vara rent farliga för personer med utmattade binjurar.  Tillskott som näringspreparat och örter kan också försämra läget, om det tas för stora mängder vid fel tillfälle.

Tips:
En detox som består av att skölja bort alla tarmbakterierna, även de sunda kan vara ett bakslag för en utmattad kropp.  Det kan funka när kroppen är stark och pigg igen eller vid en väldigt mild utmattning.
I Ayurvedan så rekommenderas en näringsrik och lättsmält lunch som en sund detox. Se på Kitchari.  Rena grönsaksjuice kan drickas mellan målen, om du anser att du behöver detta.
Kolla av vilka tillskott som kroppen klarar av att ta och i vilken mängd.  Jag har själv använt Bioresonans för att se vad jag har behov av och att detoxa på ett skonsamt sätt.

Här finns fler tips vid binjureutmattning.