I Ayurveda är vi aldrig friskare än vår matsmältning. Tarmproblem och B12 brist är stressrelaterat i allra högsta grad.
Hälsan börjar med en frisk, fungerande mage. En dålig tarmflora skapas av stress och gör dig sjuk, både fysiskt och mentalt. En sund miljö inuti är avgörande. Stress kan påverka så mycket. Vi ser det genom bland annat vattenbrist, matintoleranser, magkatarr, läckande tarm, bakterier och parasiter. Stress ökar av dåliga matvanor, opassande kost och slarv med tuggandet.
Trög mage och förstoppning är ett tecken på att du äter mat du inte tål, lika så om du är lös i magen. Magen ska funka som klockan. Maten är bränslet som får dig att må bra och orka mer. Äter du det du inte riktigt tål ? Det räcker att äta vete och gluten eller mjölkprotein, ett par gånger i veckan, för att reta tarmen och skapa inflammation och nedsatt immunförsvar i kroppen.
För lite magsyra produktion är tecken på stress i kroppen
När kroppen är stressad så går energi och blod går ut i muskler för vår överlevnad. Matsmältningen sätts i vila, magsyra-produktionen minskas. Då är det inte tänkt att vi ska äta, eftersom att magsäcken inte kan bryta ner det vi äter helt och hållet. Ska du äta när kroppen är i stressläge, så är det ännu viktigare att tugga noga, och äta mat som är lättsmält. Undvik stekt kött och råkost, mjölkprotein, vete, gluten och sur mat.
B12 brist -effekten av en mage som inte funkar
Har du för lite frisättning av magsyra, dvs äter när kroppen är i stressläge, så har du sämre nedbrytning av maten generellt och påverkar spjälkning av proteiner genom att du minskar frisättning av pepsin, -ett enzym som bryter ner proteiner och ser till att upptaget av B12 funkar. Dålig frisättning ger också brist på proteinet som kallas inre faktor (Instrict Factor), ämnet som binder B12 . Den vanligaste orsaken till att magsäcken slutat producera IF är magkatarr, där magsäckens slemhinna har skadats.
Stressmage med sura uppstötningar, halsbränna, fyllnadskänsla och obehag är symtom, som är relaterat till magens övre del. Liknande symtom kan ses vid läckande tarm. I mitten av ohälsans cirkel finner vi B12 brist. Saknar vi IF så kan vi inte tillgodogöra oss B12 i kapsel. Då funkar sugtabletter och sprutor. Bristen av B12 påverkar psyket, nerverna, koncentration, minne, balans och rörelser.
Bristen av B12 kan också uppkomma av magsyrehämmande mediciner eller när tarmen är skadad och inte kan ta upp B12 som är bunden till IF, som i sin tur hänger samman med problem som tarminflammationer t ex. Glutenintolerans, Crohns eller liknande.
B12 för att hjärnan och nerverna ska fungera
B12-vitamin behövs vid bildandet av myelin, ett ämne som finns runt nervtrådarna i hjärnan och de perifera nerverna. Det behövs för att nervimpulserna ska röra sig normalt. Det behövs för att vi ska kunna integrera våra primitiva reflexer och fungera som normala människor.
B12 behövs också för blodet. Vissa av oss har mer brist i nerverna, andra i blodet. Hjärtklappning och oro kan vara ett tecken på brist, lika så domningar och krypningar. Jag testar med bioresonans, för att se var bristen är och även hur mycket vitamin jag behöver ta.
Olika B12 visar olika på testerna
Det finns olika sorters B12. Den aktiva formen Metylkobalamin är den bästa, eftersom den läker bristerna i nerverna och hjärnan. Den som många läkare skriver ut heter Behepran, och är bunden till Cyanid och svårare för kroppen att ta upp. Den går enbart ut i blodet och inte till nerverna och hjärnan. Så det gäller att se upp med vad du äter för slags tillskott. Blodproven kan visa att du har toppen värden på B12, bara för att du äter en sort som enbart går ut i blodet.
Att äta när kroppen är i stressläge och slarva med regelbundenhet i måltiderna, gör dig sjuk, trött och risig.
Ändra kosten, testa om du behöver B12 och andra tillskott.
Läs mer om Magens ABC
För dig som är med på nyhetsbrevet så finns erbjudanden om bioresonans. Där jag kollar och behandlar obalanser. Super för dig med utmattning och B12 problematik.