Spänningar i kroppen är primitiva reflexer som du kan lösa upp med rytm och rörelse

Rytmisk rörelseträning är aktiva och passiva rörelser som små barn gör för att lära sig hitta i kroppen och förstå omgivningen. En långvarig hälsa baseras på en sund utveckling.  Det förutsätter att barn får utvecklas i sin takt från liggande, ålande, gungande,  sittande, krypande och upp till stående utan att snabbt dras upp på fötter eller parkeras i sittstolar.

Vanligt är att barn hoppar över moment eller är för raska för sitt eget bästa och det orsakar vissa problem senare i livet om dessa rörelser uteblir.  Det är aldrig försent att komplettera och bli mer av sig själv och mindre av sin stress.  Äldre barn och vuxna kan känna saknad i livet eller behov  att göra rörelser för att återfå full flexibilitet, balans och koordination. 

I den Rytmiska rörelseträningen ingår också en behandling, där man använder sig av lätta isometriska tryck för att koppla ihop nervsystemet, så att kroppen kan fungera optimalt.

WP_20140206_13_17_52_Pro

Det är bra, för en som mig.  Jag är en överkänslig enäggstvilling och född för tidigt och förlöst med snitt.  Vid en naturlig födsel får nacken träna sin rörelse genom födselkanalen till skillnad från en bebis som plockas ut.  De skador och problem som jag sedan samlat och stressat på mig gör att jag uppskattar den här typen av hjälp, som ännu inte erbjuds i traditionell rehabilitering.

Balansering RRT

Till vänster ser vi fötterna före behandling.  Problem  i från höfter och rygg som strålar upp mot en axel.

Om vi tittar närmare på bilden till vänster, så syns att fötterna spretar på olika sätt och den högra foten har ett fotvalv som är på väg att kollapsa och hela foten ser större ut, liksom utan strysel.  Den högra sidan hade idag en översträckt knäled och var långt ifrån i sin balans. 

 

Mona22

Om jag har en spänning, tyder det på att kroppen inte har full kontakt i det området.  Det finns då en aktiv primitiv reflex som är inkopplad -på grund av stress eller trauma (vi kan vara födda med stress).

Harald Blomberg är läkaren som arbetar med Rörelseträning och håller kurser och utbildningar med den här metoden.  Hans teorier styrks i forskning. Stress eller överkänslighet kan lika väl kan komma ifrån modern under graviditet, som av passivitet, monotona rörelser, hård träning, strålning och mat-intolerans.

WP_20140206_13_15_49_Pro

Spänningar hindrar mig från att känna nyanser och närvaro i rörelser och känslor.  Kroppen kan vara väldigt stark i ett sådant läge eller utan styrsel,  men aldrig spänstig och smidig.  Det hindrar oss från att välja när resurser som kraft,  fokus och  återhämtning  behövs.  Vi eldar för kråkorna med vår energi.

Med aktiva  primitiva reflexer kompenserar kroppen för att fungera. Det är stora krafter som går åt att hålla oss uppe och i balans.  Då använder vi istället andra kroppsdelar så att dessa blir överbelastade.  Hjärnan har svårt att fungera som den ska, när kopplingarna i nervsystemet är dysfunktionella.  Många gånger så är det axlarna som används när vi tror att vi använder höfterna.  Det ger mer spänningar och problem i axlarna. Spänningar och reflexer kan också leda till att vi blir överrörliga, överkänsliga, oroliga eller får svårt att känna en stark självbild eller inre trygghet.

Att träna hårt eller att som stretcha i yoga har ingen större hjälp på dessa reflexer, de flesta upplever att problemen i nacken, axeln,  höften eller knät kommer tillbaka eller flyttar på sig.