Jag vill dela några tips på sånt som varit värdefullt för mig. Det vi ofta läser och hör om, är punkterna 4-10. Det som sällan nämns är punkterna 1-3. Enligt mig så ligger nyckeln till långvarig förändring i att se på dessa mönster och reflexer, vad som hindrar oss från att fungera här och nu.
Vill du veta mer, ta kontakt för att boka en tid: lycka@psoas.se
- Vara här – för mig innebär det att känna gravitation, att kunna röra kroppen i alla riktningar och samtidig känna balansen och ha förmåga att orientera mig i rummet, i nuet.
Vad får mig att inte vara här?
Det fattas inre trygghet, förmåga att ta och ge i blick och hjärta, motståndskraft, tålighet mot de svårare erfarenheterna i livet.
Det fattas strategier för att också orka leva med det sårbara, förmågan att böja utan att knäckas, resilience. - Var autentisk – för mig innebär stresshantering att se på djupet, för att få vara mindre styrd av icke viljestyrda stressmönster (moro, fäkta, fly eller frys.) och primitiva reflexer. De aktiva spädbarnsreflexerna kommer tillbaka hos vuxna med stress och behöver omvandlas till fria, koordinerade och balanserade rörelser.Utan omvandling hindras vi inte bara i kroppens rörelser och balans utan även känslomässigt och mentalt genom bristande tillgång till hjärnans överordnade funktioner, d v s vi fortsätts styras av stress.Mororeflexen är föregångaren till fly/fäkta och ligger hos de flesta utmattade kvar som en rest. Det påverkar andning, adrenalin, cortisol och blodtryck.
Om moron stimuleras ofta, genom retning av de olika sinnena (ljud, ljus, beröring, lägesförändring, lukt, smak) innebär det en belastning på binjurarna på grund av adrenalinutsöndringen som i sin tur försvagar immunsystemet och orsakar utmattning, infektioner och allergi. Blodsockernivån påverkas också. Energi/humörsvängningar framkallas. Pupillen kan inte reagera som den skall, vilket gör att den kan vara svårt att läsa svart text på vitt papper. Åksjuka och fobier är vanliga. Moron har en totaleffekt, som få vet om. - Lev i dina sunda gränser – Gränssättning är något som jag behöver jobba med livet ut. Allt jag gör påverkar mig och för att kunna känna mig vaken alert, trygg och ha den energi som behövs så letar jag alltid efter övningar att utforska och ser på min egen sårbarhet, tålighet, flexibilitet, motståndskraft och återhämtningsförmåga (resilience). Här är jag. Det här är min sunda gräns, mitt lagom, i allt det jag gör.
- Lägg till tacksamhet – vad mer kan du vara tacksam över i dag? De små sakerna kan göra en stor betydelse.
- Omfamna och vårda sårbarheten – jag är sårbar och kan utgå ifrån det. Därifrån kan jag jobba med att stärka mina sunda gränser. Om jag biter i hop och kämpar igenom, så har jag mycket svårt att bygga upp mig med trygghet som bas.
- Låta bli perfektionism, den erkänner inte rädsla, skam, skuld och liknande drivkrafter. Att köra över sina egna gränser, för att lyckas bättre innebär att hoppa över sådant som ger mig möjlighet att utvecklas som människa och undvika beslut som leder dig i utmattning.
- Utforska känslor – att utforska känslor kan på många vis ger ett rikare liv.
När vi är styrda av stressmönster så är det vissa känslor som driver oss och vanligtvis även oförmågan att känna efter vad som är sunt. - Stärk dig mot din skam – vad kan jag göra för att förstå när jag skäms och hur jag i skam drivs av stressmönster som får mig att missa det verkliga mötet med andra? Skam är lurig, ofta svår att uppmärksamma, den får oss att agera på ett osunt sätt, som inte bara vi lider av, utan även de vi möter. Vi kör många gånger över sårbarhet, vilja, förnuft och känslor. När fylls jag av skam? Hur agerar jag?
Tips. Skammen kan inte hålla dig lika låst om du verkligen börjar prata om hur du kan notera var den slår till och hur den påverkar dig. - Riskera att misslyckas – Vad vi än gör, med risk för att misslyckas så har vi två ben att stå på, lyckas och misslyckas. Vi kan lära från alla erfarenheter. De som inte blir så som planerat kan ger dig mer värdefull erfarenhet. Jag har många erfarenheter med mig och är tacksam för det.
- Ångra inget du gjort – Omvandla det till erfarenhet som kan stärka dig, på sikt. Om du går vidare utan att ångra, vem är du då nästa gång du ska göra något?