Se din stress och lär dig leva sundare

Vi slutar inte stressa bara för att vi tänker att vi slutar stressa.  Vi blir stressfria, för att vi gör oss stressfria.  Det krävs livsstilsförändringar, åtgärder som funkar är att slänga ut teven och soffan.  Ligg och sitt på golvet, vila och rulla runt som om du vore en kattunge.  Låt livet bli lekfullt, tänk på kattungen som utforskar sin kropp och sin omgivning. Låter det drastiskt?  Ställ dig frågan, vad är priset på hälsan?

huvud2

Stress behövs för att vi ska få något gjort och för att vi ska överleva. Du kanske tror att det handlar om att ha bråttom.  Ja, för vissa. 

För mycket eller för lite av det goda är aldrig fantastiskt. Så är det givetvis också med stress.  

Att stressa är sällan styrt av viljan.  Då hade fler mått bättre.  Stressen styrs ifrån ett reflexsystemet i kroppen och ska fungera för vår överlevnad.  När kroppen blir överbelastad funkar inte signalerna i systemet som det borde.

Är du misslyckad, som inte kan identifiera dig med de bilder som media skapat om livet som stressfri?

Det kanske inte är helt dig.  Den där bilden av en trådsmal och perfekt kvinna i vackra trikåkläder, som sitter med benen i kors på en yogakudde och blundar.  Harmoni kan vara en hård och bitter karamell, för en stressad kropp.  Jag vet.  En stressad kropp känns mer som en gammal bucklad folkracebil med trauman i bagaget.

Många av oss är födda med stark stress eller växer upp i en miljö som överbelastar kroppen.  Andra sitter, äter, tränar eller ”sover” sig stressade, inifrån och ut. 

Om det vore möjligt för vem som helst att ändra sina mönster genom att slappna av och bara ”andas in kärlek och ljus från universum”.   Då hade betydligt färre varit sjuka och fler människor redan suttit på kuddar och mediterat, dygnet runt.

1. Stress börjar med: Alarm!

När kroppen varslar om fara utsöndras stresshormon, kortison och kortisol i blodet.  Det följs av en energirusning, långsammare andning och snabb hjärtrytm.  Du är nu klar för att stressa;  fly undan eller fightas. Vid fight ska kroppen kunna använda sig av sin naturliga aggression.

 • Blodtrycket höjs och socker strömmar ut i blodet, en snabb tillförsel av energi till muskler och hjärna.
 • Matsmältnings processen stängs av, så att energin kan användas till överlevnad.
 • Blod som vanligen finns i benen dras in mot kroppens centrum, till våra Iliopsoasmuskler som ger extra kraft till överlevnad ( dessa muskler behöver sedan få återhämtning för att fungera optimalt.)
 • Endorfiner strömmar ut i blodomloppet och ser till att vi slipper känna all smärta, samtidigt som endorfinerna flyttar vårt fokus från alldagliga intressen till vår överlevnadsstrategi .
 • Kortison och kortisol lösgör och mjukgör, så att kroppens leder och muskler kan fungera optimalt.

2. Stress fortsätter som: Motstånd

Med stressmönstret som kallas för fight/flight fortsatt aktivt, så ökar de ovan nämnda effekterna.  Nu ska det kämpas på! Strid för din sak, din karriär, dina barn eller vad det nu kan vara.

Med stressreflexer aktiva så sker en mer fysisk kamp inom oss för att upprätthålla balansen, koordinations förmåga och motorik.
Många går i dag runt med allahanda spänningar som tar av deras livskraft.  Det finns många olika reflexer som hämmar vår tillvaro.
Allt från stelhet, svaghet och spänning i nacken, axlar, rygg, höfter, ben och fötter.

De flesta kämpar på, som om det vore Vasaloppet, varje dag, utan att kunna känna hälsans nyanser.  Kroppen har för länge sedan sagt ifrån, men inte ens läkaren har tid att lyssna.  Lederna stelnar, magen funkar dåligt, sömnen är kass, oron är hög, hormonerna rusar eller rusar inte alls.

Formtoppen saknas!  Vissa ordnar de yttre omständigheterna. Miljöombyte, nytt jobb, träna hårdare, striktare kost, längre semester, ny partner, större teve, mer vin . Mycket av det vi gör, för att känna välbehag, kommer av att vi vägrar ge oss. Men vad händer med den kropp som vi bor i?


3. Stress leder till: Utmattning

Och när kroppens reserver är tömda, brakar försvaren. Immunförsvaret försvagas eller stänger ner.  Utan återhämtning och läkning, så kommer kroppen signalera depression.  Den stänger av,  bit för bit.  För att så småningom ge upp och slutligen dö.  Här befinner sig många med kroniska skador och sjukdomar.  Vem kan hjälpa, utöver oss själva?  Orkar vi ?  Ja, ingen annan har den samma kunskapen. 

Kanske inte så märkligt att du upplever det som svårt att komma dig ur din stress.  Den fyller en funktion. Att låta dig slippa känna eller se dig själv utifrån.

Det tar vanligtvis 11/2 -2 år efter att du utsatt kroppen för en stark stress mental/känslomässig/fysisk före den visar dig att något är väldigt galet.  Många tycks helt ovetande om att något är på väg att hända, som om det inte vore på riktigt.  Kanske beror det på att  stressen fylls på varje dag.

huvud1

Varför är jag fast i ett automatiserat mönster som är starkare än viljan?

Det finns knasigt nog en viss trygghet i att fortsätta leva som man gör, även om stressen ökar för varje dag som går.

Jag fick själv rådet ”byt livsstil” av en kiropraktor, som för drygt 15 år sedan inte klarade av att mobilisera min rygg efter ryggskott.  Efter två ihärdiga försök, sa han sa som det var,  ”jag kan inte hjälpa dig, din stress är för omfattande”.  Då förstod jag inte vad han menade, ej heller i vilken utsträckning min stress hade påverkat mig.  Även fast jag varit invalidiserad och blev svårt traumatiserad tio år tidigare.  Bilden har klarnat för varje dag som gått.  Jag fattar idag att jag då levde i ett överlevnadsläge, där jag pendlade mellan 2. Motstånd och 3. Utmattning -även fast jag åt nyttigt.

Stress har olika skepnader och finns på alla olika plan.  Att leva vi mitt stressens soppa, gör det svårt att se och känna.  Dum, nej.  Avtrubbad, ja!

När du jagas av stress, låter endorfinerna dig springa vidare, utan att känna smärta. När du blir fångad eller anfallen av din stress, så drogar dina opiater dig så att du slipper känna så obehag.

Att leva med stress

Det finns vissa givna riktlinjer när det handlar om att leva med stress. Du skaffar dig en hormonell-obalans och sänker ditt immunförsvar.  Du sätter din matsmältning i ett läge där kroppen inte kan tillgodogöra sig det du stoppar i dig, samtidigt som du fråntar du kroppen sin möjlighet att bygga upp reserver och läkekraft.  Sömnen påverkas. Hälsan vacklar.

Vid sjukdom, kroniska problem och stark stress behövs näring, vissa hävdar upp till fyra gånger mer, för att kroppen ska klara sig.   talar om att vad vi kan göra för att optimera matsmältningen.

Törstkänslan försvinner vid stress och skapar vattenbrist, som i sin tur sätter kroppen i stressläge.  Stress trubbar av och gör det omöjligt att hitta lagom i livet.  Vissa dricker istället för mycket och för kallt, bara för att vatten är nyttigt och lakar då istället ur kroppen på viktig mineraler.

Sjukdomar och problem är i sig stress, som tar mycket av kroppens förmåga och kraft.  Det är vanligt att ta till drastiska åtgärder för att göra upp med sin stress och osunda livsstil.  Det innebär kanske att byta ut vissa delar i livet till något sundare, men kroppen fortsätter ändå att rusa.  Eller så händer något annat, nämligen att kroppen stänger av.  Den vill inte, den orkar inte.  Många som varit utbrända kan känna igen sig i just detta.

Det kan räcka med att gå till en affär som har frysdiskar och lysrör så blossar stressen upp. Eller att tänka på en viss person eller situation så ger kroppen upp, den mentala pressen blir för stor.  Du kan också överväldigas av stress för att du ätit gluten eller druckit mjölk eller något annat som kroppen är känslig för.  Det kan också vara att utsätta sig för trådlöst nätverk eller något annat som kroppen är känslig för,  så är stressen åter igen utom kontroll.

Livet rusar vidare även fast kroppen stagnerat. Vi haltar och går i otakt inom oss, när den fysiska kroppen inte går hand i hand med den mentala och den känslomässiga kroppen.

3huvud

Det kan vara svårt att se när yoga eller annan träning eller det omvända, passivitet och isolering,  bli ett sätt att stanna kvar i samma stressmönster.  Du är värd ett liv där du själv kan styra dina stressnivåer och återhämta dig efter jobbiga stunder.

 • Sömnen blir lidande när hormonsystemet blir för utmattat för att producera lugn och ro genom Serotonin och sömn genom Melatonin.
 • Din kreativa förmåga mattas av, då energi inte längre förser cortex så att dina logiska funktioner hänger med för fullt.  Det innebär att ditt fokus ligger i det limbiska systemet, den del som styr våra känslomässiga reaktioner utan att nå fram till dina kreativa krafter. Du har vid det laget lämnat förmågan att se livet med klarhet och träder in stressens tröghet, dimma och utmattning.
 • När din kropp inte tar upp tillräckligt med näring, aminosyror, mineraler och vitaminer så kommer den också att utesluta vissa känslor och beteenden, välj själv: glädje, sorg, nyfikenhet, medkänsla, skuld eller lust, längtan, tillgivenhet, tilltro.
 • Din stress utesluter dig från att uppleva livet i fullhet. Kvar finns endast ett litet register av känslor och uttryck. Det i sin tur leder ofta till rastlöshet, tristess, koncentrations besvär eftersom du faktiskt behöver fler känslor och uttryck än vad du har att tillgå för att känna dig lyckligt levande och tillfredsställd.
 • Ditt humör är en spegling av vad din matsmältning absorberar och ur kroppen fungerar.  Du påverkas av det du äter,  hur du rör dig,  hur din magen fungerar.  
 • Sömnen ska bearbeta dagens intryck och läka kroppen (kvalitet är inte samma som kvantitet, att sova för mycket kan också skapa obalanser).  Stressar din kropp även under sömnen? En god natts sömn bjuder på en morgon utan trötthet eller stelhet. Magen funkar utan kaffe. Du känner din nöjd och samlad, inspirerad och full av förväntan inför dagen.

WP_20130716_127

Hjälp, var börjar jag då?

När du känner dig avslagen, är det kanske dags att se över hur du lever och vad du gör för att ge kroppen utrymme för att må bättre.  Alla bitar är viktiga.  Att lära sig mer om trauma är för mig nyckeln till att komma mig vidare. 

 • Se dina mönster, för att bryta de och gå vidare
 • Matsmältningen och maten (matintolerans hindrar oss från hälsa)
 • Hemmet, jobbet (strålning och trådlösa nätverk är ansträngande för kroppen och kan skapa läckande tarm)
 • Vad du dricker (kallt vatten kyler ner kroppen, en stressad kropp är ofta redan frusen, vattenbrist undviks genom en saltvattenskur.)
 • Återhämtningen (ge kroppen möjlighet att visa dig hur mycket kraft du har att tillgå.)
 • Sund rörelse och frisk luft (lufta själen under skogspromenad och låt den visa dig vägen.)
 • Sömnen. Sov mellan 22-06, så ger du nervsystemet en chans att läka.

Om det är svårt att urskilja vad som är stress för din kropp, så är det ännu viktigare med att se över vad du har behov av. Jag kollar vad jag behöver, istället för att köpa alla produkter som anses behövas.

Jag har själv upptäckt Fosfater, en mineralbalans som rekommenderas till de som varit utbrända, har artros & MS eller haft anorexi.  Alltså till de som levt med långvarig smärta/trötthet/utmattning. Dessa passar för mig.

Hästägare vet redan hur oerhört viktigt det är med kalcium/fosfor balansen för att hästen ska må bra.  Det samma gäller oss.  Finns att beställa på www.Montos.se (icke vinstdrivande företag som för Harald Bergergrens livsverk och teori vidare.)

Att lära mig återhämtning  och att se alla de olika stressformerna har varit det allra bästa jag gjort, för att lära mig mer om mina stressmönster.  Med nyfikenhet och genom vila kombinerat med sund rörelse kan vi byta mönster och upptäcka hälsan.  Det är aldrig för sent.  Lycka till!