Mot parasiter

Mot parasiter

Minimera intaget av sötsaker för att minska andelen jästsvampar och bakterier. De är en grogrund för parasiterna.

  • Väl färska och ekologiska grönsaker, frukter och frön.
  • Se till att äta kokos, aloe vera, pumpafrön och färska ananas.
  • Ät rejäla måltider istället för att småäta
  • Krydda  maten.
  • Drick ingefära te, en kopp i timmen, under dagen. Det stärker elden och rensar toxiner.

 Springmask och liknande

För bästa resultat så bör hela familjen behandlas. Se till att tvätta händerna ordentligt.  Diet som bör hållas ska vara fri från kött, ost och yoghurt, sötsaker, raffinerad mat och mjöl.

Köksråd:

  • 1 tsk krossade pumpafrön på tom mage före frukost
  • 1 tsk krossade papayakärnor med honung på tom magen före frukost
  • 1 tsk Jaggery (finns på Govindas butik på Fridhemsplan) + 1 tsk Ajwain +  ½ tsk Ricin olja – rullas till en boll och äts vid sänggående 1 gång i veckan.

Bittermelon kan också vara bra att äta.

Personer med en svagare matsmältning är mer benägna för parasitösa infektioner. Parasiter är vanligt förekommande i Indien. Tarmparasiter lever på osmält föda. Det är viktigt att lära sig vad man kan äta och hur maten ska kryddas, så att matsmältningen är stark och balanserad för att slippa parasitangrepp som på sikt försvagar och bryter ner vävnader.

Kryddor och örter som stimulerar matsmältningen förgör parasiterna. De varma kryddorna är irriterande för parasiternas membran och är således ett utmärkt val, tillsammans med andra kryddor som har förmågan att minska gasbildningen och även de bittra örter som rensar toxiner. Kryddorna stimulerar peristaltiken. Det kan innebära att tömningen av magen tenderar mot diarré, samtidigt som diarré är ett naturligt sätt för kroppen att själv försöka rensa bort parasiterna. Vissa parasiter avger ammoniakgas i kroppen. Det påverkar många olika processer i kroppen bland annat Ph-värdet. Därför är det viktigt att se till balansen på kryddorna, så att bitterämnen finns med.

Ett dagligt intag av mejeriprodukter rekommenderas inte, med vissa undantag från yoghurt blandat med vatten och specifika örter.

Tips på kryddor att ha hemma:
Svartpeppar, Långpeppar, Cayenne, neem, hing, lagerblad, nejlika, tulsi, kanel, curryblad, spiskummin, fänkål, aiwain, gurkmeja.

De riktigt bra Ayurvediska örtblandingarna verkar på flera nivåer samtidigt, parasit- rensning, peristaltik och tarmflora, samtidigt som de är blod och lever renande.

Vid lättare magproblem och i förebyggande syfte kan Trifala med ros tillsammans med Tulsi vara ett bra alternativ. utöver mer specifika örtblandningar som de kryddor som används i maten, behov och kroppstyp. Med Bioresonans går det att kolla vilka örter som biter på olika typer av parasiter och även candida.

Tips:
En saltvattenskur är en bra början, för att vätska upp tarmen. ½-1 tsk salt på 1 liter vatten, dricks ljummet. Börja med 2 koppar direkt på morgonen före frukost, sedan 1 kopp i timmen.

Kryddorna har värmande eller kylande effekt och kan vara bra att blanda.

Värmande:
Tusli, Hing, Kardemumma, Lagerblad, Nejlika, Vitlök, Ingefära, Muskot, Apelsinskal, Oregano, Rosmarin, Timjan, Gurkmeja, Valeria.

Kylande:
Kamomill, Mynta, Krysantemum, Koriander, Dill, Fänkål, Lime, Pepparmint, Spearmint, Att krydda maten och äta örter istället för medicin är två olika saker.

För att får en positiv effekt så rekommenderas en örtblandning.