Kompenserar du för din underliggande trötthet?

Jag har varit kroniskt utmattad ifrån 18 års ålder, så jag mycket erfarenhet av stressrelaterade problem.  I kontakt med sjukvården möts jag av stressad personal som menar att jag inte ska ställa några krav,  på att få må bra i min kropp.

Kroppen mår bättre, om jag prioriterar att ta hand om den. För mig hänger kropp och hälsa ihop.

Jag ställer inga kvar på min kropp, men däremot krav på min hälsa!  Hälsan är det som ska ge mig glädje,  kraft och motivation att orka bära en trasig och tröt kropp genom vardagen. Eftersom jag  är känslig och trasig,  så är det extra viktigt för mig att vara lyhörd och anpassa mina dagliga rutiner,  kosten och livet i sin helhet.  I perioder går det inte att få till livsstilspusslet, det gör kroppen svag och lidande.

Din läkare kan sakna kompetens för att hjälpa dig ut ur utmattningen


Jag tycker själv att det är självklart att jag ska slippa känna mig sämre och mer begränsad efter jag sökt vård.  Jag ser det också som en förutsättning att mina problem hjälps genom att se på orsaken till utmattningen, inte medicinera bort symtomen med mediciner som är kända för att ge biverkningar.  Jag önskar att fler kan se sambanden mellan kropp och hälsa.  När kunskapen finns är det möjligt att återhämta sig.  För att kunna hjälpa en annan människa behöver vi kunna möta den personen precis där de befinner sig.

Blir du också erbjuden antidepressiva eller tabletter för att reglera sköldkörtelhormon, för att undertrycka dina symtom på trötthet?

Är planen att tabletter som stimulerar binjurarna och ökar din energi, ska ersätta all hänsyn till den verkliga orsaken?  Att äta tabletter är för många en misslyckad strategi som leder till mer trötthet.  För dig som redan börjar och halkat ner i utmattningen rejält, så gäller det att se närmare på hur du kan återställa binjurarnas hälsa.  Det leder ofta till förbättrad hälsa även i sköldkörteln.

Om du har låg sköldkörtelfunktion på grund av binjuretrötthet och ökar din medicin för att energin och minska trötthet, så sätter du binjurarna på överproduktion när det egentligen behöver vila.  På sikt leder det till försämrad binjurefunktion och fler utmattningar.


Det går att göra något åt din trötthet

Men du behöver ändra på ditt sätt att leva.  Börja med maten.  Om du äter något som du inte kan smälta eller något som kroppen inte tål, så kan du inte må bättre.  (Här finns en bra häfte om hur gluten och mjölk påverkar hälsan, skriver av läkaren Harald Blomberg, som du kan beställa här. )
Många som fått av sin trötthet blir tillslut radikala.  Tänk på att e kost som blir för ensidig kan föra dig till mer obalans.  Uteslut inte alla kolhydrater. Vissa kolhydrater behövs, dock inte de raffinerade. Många äter efter sin blodgrupp, enligt sin dosha eller hittar andra metoder att följa.


Försök lite till 

Trötthet uppstår när kroppen inte orkar med mer stress.  Det kan bero på fysisk, känslomässig eller psykisk stress.  Känslomässig stress och osunda relationer är vanligast.  Så hur har du det i livet?

Det går enligt min mening inte att tänka sig ur en utmattning, inte att sova sig ur en heller.  Kroppen har självläkande egenskaper, om de får rätt, naturliga verktyg.

Nyckeln är inte att ge upp, utan fortsätta söka efter någon som kan mer än dig själv och något som kan mer än de teorier som hittills inte funkat för dig.  Hjälp behövs, från de som verkligen vet vad det innebär att vara utmattad. 

Gör du för mycket, för kunna att blir bra?

Det är andra regler som gäller vid utmattning.  Anstränger du kroppen så blir den ännu tröttare.  Det gäller vätska, mat,  rörelse,  känslor.  Att vara för nyttig genom att detoxa tufft kan kan också försvaga kroppen.

Släpp det som gör dig trött

För att nå full återhämtning behövs ett helhetligt perspektiv.  Det innebär för många något helt nytt:

  • skaffa sig en kroppskänsla och inre trygghet genom rörelser -som ger kroppen återhämtning.

 

Människor med för lite energi kompenserar

Livet kan se bra ut på utsidan, men hur är det inuti?
Är du i lätt utmattning dvs. beroende av du kaffe, choklad eller socker för att hålla dig i gång?

Eller har du låtit kroppen sjukna djupare med lågt blodsocker, lågt blodtryck eller sömnproblem?

I dag är det vanligt med utmattning i yngre ålder, börjar redan hos  tonåringar.  Det är såklart också vanligt bland högpresterande, perfektionister, idrottare och alla med osunda relationer.

 

Vill du föra över din utmattning till kommande generation? 
Barn till utbrända föräldrar föds oftast näringsmässigt svagare och därmed mer benägna att få binjureutmattning själva, på grund av svag konstitutioner.  Det är vanligt med utmattning i flera generationer.  Sambandet är vanligast mellan mor och dotter.


Samhället kommer inte att börja tänka om åt dig, du behöver tänka om, för din egen skull 

Jag har upplevt effekterna av återhämtning utifrån mina höftböjare och vet i dag att det hade varit omöjligt för mig att nå samma hälsa och livskvalitet, utan att ta med dessa värdefulla rörelser i min livsstil.  För hela livet påverkas när relationen till min kropp förändras. Fördelarna är många: matsmältningen, sömnen, energi under dagen, min känslomässiga inre trygghet och stabilitet.

WP_20130716_129

Mona Nygren
www.psoas.se

Läs mer om Binjurar och återhämtning.