Mata din lever med lagom mängd fruktsocker

När du äter mycket frukt så blir du sugen på mer.  Misstaget kan vara att du upplever dig som nyttig, som följer kroppens signaler. Men signalerna ropar inte efter nyttigheter utan på fruktos. Inte helt det samma , utan tvärt om.

Fruktos ger vid hög konsumtion fetma!  Metabolism luras.  Jag söker på fruktos och hamnade på Sanna Ehdins blogg om socker, glukos och stärkelsesirap. 

Ett högt intag av fruktos kan leda till ”ölmage”.   Det är mer som förändras, än figuren.  Inflammationskolesterolet som heter LDL ökar, samtidigt som det skyddande kolesterolet, HDL minskar.  Det ger metabolt syndrom, som enligt Kostdoktorn beror på ett högt intag av snabba kolhydrater/socker.

Fruktos anses som bra eftersom det inte höjer insulinnivåerna, men stopp ett tag!  De som anser detta, har missat att förstadiet till diabetes ökar radikalt, nämligen insulinresistens!  Det är inte att leka med.

Vi ska normalt sett få högre insulinnivåer i blodet, men de ska sedan sjunka, något som inte sker vid insulinresistens.  Vid höga mängder fruktos, så skadas levern och det påverkar cellerna i hela kroppen. En riktig soppa som också kan innehålla förhöjda blodfetter och en hel del andra hälsoproblem på samma sätt som om du äter för mycket snabba kolhydrater i form av mjöl och socker.

 • Fruktos bryts nästan enbart ner i levern och omvandlas direkt till farliga fetter, vilket är ett av skälen till att fruktos är den ledande orsaken till fetman. (Att jämföra med socker, där 20 % av den glukos du äter bryts ner i levern, cellerna använder det som sin bränslekälla och det bränns därmed upp direkt efter konsumtion vid små mängder )
 • Fruktos och alkohol bryts ner i levern och producerar många av de samma bieffekterna, så som den redan nämnda ölmagen.
 • Fruktos höjer urinsyre- halten , som ger en kronisk, låggradig inflammation och ökar risken för hjärtkärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.

Fruktisar och alkisar har en erfarenheten av en del toxiska effekter gemensamt, utöver fettlever. Förändringarna syns heller inte hos de som äter stärkelse eller glukos.

”…, så fruktos är den dåliga kolhydraten när man äter mer än 25 g per dag. Det är lätt gjort eftersom den finns gömt i den mesta maten – och alltså är betydligt värre än socker.

Bara via läsken får vi i snitt i oss 24 g fruktos per dag. Det göms under en rad namn på förpackningarna så står det inte socker eller sukros så är det sannolikt modifierad stärkelse.”
Sanna Ehdin

Sanna Ehdin skriver:

Så här mycket fruktos innehåller den naturliga maten:

 • en Citron, 2,5 dl Tranbär (färska) eller en passionsfrukt  0,6-0,9 g
 • ett katrinplommon, en aprikos1,2–1,3 g
 • 2,5 dl hallon el jordgubbar   3–3,8 g
 • en halv röd grapefrukt   4,3 g
 • en persika el apelsin ca  6 g
 • banan  7,1 g
 • blåbär  7,4 g
 • äpple  9,5 g
 • päron  11,8 g
 • 0,5 dl russin eller 2,5 dl vindruvor  12,3 g
 • 2,5 dl torkade aprikoser  16,4 g
 • 2,5 dl torkade fikon  23 g

Det finns ytterligare en otäck möjlighet för den som äter mycket fruktos.  Desto mer du äter, desto effektivare tar kroppen upp fruktosen och då sker även större skador.  En ond cirkel ökar, då känsligheten för de toxiska effekterna ökar med vanligtvis Candida och matsmältningsbesvär och ett lågt immunförsvar som följd.

Hur många gram fruktos får du i dig per dag, i morgon drinken, i maten, inte genom att äta frukt?  

Och för att du inte ska sätta din fruktdrink i vrångstrupen så vill jag avsluta med information från en annan blogg.

”Det är godis, läsk och andra sötsaker som är problemet – inte frukt. Frukt ger oss dessutom livsnödvändiga vitaminer”, säger Lars-Gunnar Franzén, professor i kemi vid Högskolan i Halmstad. Han menar att vi kan äta upp till 500 gram frukt per dag utan att plågas av för högt intag av fruktos.    

Är du intresserad av ett Detox program med bioresonans för levern, blod, mage, tarmar och immunförsvar?