Din inneboende stress behöver du givetvis lära dig att hantera för att uppnå positiva och långvariga resultat.
Vissa väljer att undvika stärkelserika rotsaker, frukt och gluten liknande ämnen.
Här kommer några enkla riktlinjer för att äta det som dämpar inflammation i kroppen, kallas ofta för Autoimmun protokoll. Det är en version av Paleo kosten, utan spannmål, bönor eller mejeriprodukter. Här undviks också:
- ägg
- nötter
- frön
- nattskatteväxter
- alkohol
- mer fruktos än 20 g/dag
- glutenliknande och reaktiva födoämnen
- förtjockningsmedel
- sötningsmedel, även Stevia.
Tips för att hjälpa matsmältningen
- krydda maten; ingefära, gurkmeja, vitlök, spiskummin, nejlika.
- blanda örter i sin sallad; dill, persilja, koriander, basilika, körvel.
- Gröna blad med bitterämnen t ex. Ruccola
Riktlinjer —
Ekologisk mat. Ät bara när du känner hunger. Sluta när du är mätt. Rotera din kost. Försök att hålla dig till:
- 40% kalorier
- 30% protein
- 30% fetter ( t ex. kokos, ghee, oliv, linfrö)
Att undvika —
- vete
- spannmål
- mjölkprodukter
- majs
- socker
- fläsk
- ägg
- krabba
- jordnötter
- jordnötssmör
- kaffe
- alkohol
- juice
- the som innehåller koffein
- kolsyrat vatten och drycker
- härdade fetter
- processad mat
- stekt mat
Undvik gärna alla nattskatteväxter -ifall du har autoimmuna problem eller läckande tarm:
- cayennepeppar
- paprika
- chilipeppar
- goijbär
- jalapeno
- potatis
- tomat
Mat att äta mer av —rena produkter, fria från tillsatser:
- Färska grönsaker: kronärtskocka, ruccola, bok choi, broccoli, brysselkål, kål, blomkål, selleri, savoykål, grönkål, gurka, fänkål, gröna bönor, vårlök, purjo, sallad, champinjon, magold, rabarber, sockerärtor, spenat, zucchini, vattenkrasse.
- Rotsaker: Morot, rödbeta, selleri, lök, palsternacka, persiljerot, rättika, kålrot, shalottenlök, sötpotatis, jams.
- Mungbönor (blötlägges och kokas med hing och andra kryddor som gör dessa lättsmälta och mindre gasbildande. Ingår normal inte i Paleo, men i Ayurvedans utrensande kost.)
- Oljor: Avocadoolja, kokosolja, ghee, ankfett, ister, olivolja, palmolja, talg.
- Inälvsmat: Fond, njure, lever, hjärta.
- Kött: nöt, bison, buffalo, lamm, fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, anka, gris, kanin, hjort.
- Frukt: äpple, aprikos, acocado, balan, svartavinbär, blåbär, körsbär, clementin, kokosnöt, dadlar, fikon, vindruvor, grape, kiwi, citron, lime, mango, nektarin, apelsin, papaya, nektarin, persika, päron, persimon, plommon, ananas, granatäpple, hallon, jordgubbar, vattenmelon, mandarin.
- Kryddor: kanel, ingefära, gurkmeja, havssalt, nejlika, vitlök, saffran.
- Fermenterat: Surkål, syrade grönsaker, kombucha,
- Örter: Dill, kamomill, basilika, lagerblad, timjan, koriander, lavendel, mynta, grönmynta, pepparmynta, oregano, persilja, rosmarin, salvia, dragon.
- Övrigt: äppelcidervinäger, ansjovis, arrowrot, kokosmjöl, kokosvinäger, kokos- aminos, dadlar, torkad frukt, oliver, lax, sardiner, tonfisk.
Se till att äta många olika smaker, konsistenser och färger. För mer tips kring själv ätandet, se de Ayurvediska tipsen.
Öka din aptit:
- med ananas och svartpeppar (små mängder)
- Riven ingefära, pressad citron, salt och svartpeppar i ett basilika blad. (Tugga länge och noga, svälj safterna. )