Din ABC för mag- och tarmhälsa

A. Börja alltid med att städa upp

1. Drick en saltvattenskur, för att vätska upp tarmen.
2. Drick citronvatten 20 minuter före måltiden, för att främja saltsyra produktionen.
3. Ät ruccola och andra bittra blad i din sallad istället för att mixa ner det i en grön drink.  Om det är så att du ska fokusera på bittra blad och örter.
4. Tugga maten noga.
5. Ät  långsamt.
6. Se på vad du tål att äta, vilka matintoleranser du har. Och se även på hur du genom kosten kan minska den sura miljön i tarmen med mineraler och livsmedel.
Själv använder jag Fosfater som är en bra blandning av mineraler, så bra att min Artros har försvunnit.

Det är enkelt att kolla med t ex. Bioresonans ifall du är försurad, har svårt att bryta ner kolhydrater eller protein eller om du har bakterier eller parasiter eller andra problem.  Därefter kan du ta tillskott av örter, frön och annat efter behov för att få bort skräp i tarmfickor.

Kanske behöver du enzymer för att hjälpa matsmältningen?

Eller ska du ta kryddor för att hjälpa utrensningsprocessen?

Eliminera allergener – sånt du inte tål

Plocka bort det som försvårar läkningen i kroppen: mjölkprotein,  vete,  gluten,  soja,  starka råvaror som tomat, paprika, jordnöt.
Ta gärna bort alla sura livsmedel. Matintolerans kollas enkelt med Bioresonans.

En kosthållning som hjälper många är rotationskost, att inte äta samma sak hela tiden, utan att variera med 3-4 dagars intervall.  På så sätt hinner tarmens slemhinna återhämta sig från den irritation som uppstår.

Uteslutningskost är också ett sätt för att eliminera saker som man inte tål.  Då kan du äta Kitchari till lunch och grönsakssoppa till middag.  Och utsätt dig för tvivelaktiga livsmedlel efter 4 veckor,  så känner du om kroppen reagerar.

 Ät naturligt, utan tillsatser

1. Ta bort: sukralos och aspartam. Sukralos har påvisats minska tarmens goda bakterier upp till 50%
.2. Försök äta närodlat och gärna ekologisk, speciellt importerade frukter och bär. Laga maten själv.
3. Vid tarmsjukdom är kokt och varm mat viktig.  Drick varmt, ät varmt och lättsmält. Undvik rå mat som är svårsmält.4. Motverka inflammation med anti-inflammatorisk kost. Ta bra omega 3-fettsyror, gurkmeja och andra kryddor kan hjälpa dig.
5. Proteas enzymer
kan vara ett stöd mellan måltiderna, då dessa motverkar inflammation och städar upp det slagg som bildats från dålig matsmältning.
6. Inflammation motverkas även med ökad syresättning, bättre andning, rörelse/träning.
Rulla på bollar, öva lätt yoga, gå promenader i skogen.  Avsätt en timme före sängdags åt att låta kroppen varva ner, utan mobil, teve eller annat elektroniskt. Tänd ljus, lyssna på lugn musik, läs en bok, rullar på bollar.

Undvik all former av stress

Stress påverkar inflammation i allra högsta grad. Binjurarna, som hjälper kroppen att motverka inflammation -genom frisättning av kortisol, orkar inte med hög/långvarig stress. De klarar inte av att frisätta tillräckligt med kortisol och då motverkas inte de inflammationer som uppstår i kroppen.

B. Fortsätt att bygga upp och ge dig själv återhämtning

1. Rensa ut gifter med örter, ceoliter eller chlorella.  Du kan också stödja processen med hjälp av Bioresonans.

2. Det är viktigt att ge kroppen en chans att andas och röra på sig, för tarmens motorik.  Du kan bygga upp med näringsämnen som är bra för tarmläkning, gurkmeja, spiskummin eller aminosyror.

3. Under läkningsprocessen behövs ordentligt med näring. Komplettera därför din vanliga kost med näringstillskott efter behov.

4. Bygg upp tarmens flora med Probiotika. 1 sked med syrade grönsaker till målen och extra B vitamin.  En god tarmflora är förutsättningen för att tarmen skall må bra och fungera optimalt.

Betydelsen av en god tarmflora har länge varit ett faktum inom Ayurveda.  Nu börjar även forskare i väst inse tarmflorans  betydelse för vår hälsa.

5. Se även till för att dina binjurar får den återhämtning * som behövs.  Ashwagandha och Brahmi är två alternativ på örter.

En viktig del i att återhämta binjurarna är dock att äta det som kroppen tål och ge kroppen återhämtning, för att aktivt minska den inre och yttre stress som hindrar hälsan.

Att vila höftböjarna är ett bra sätt att släppa stress och stärka binjurarna.  Du behöver hjälpa kroppen ur kamp/flyktläget som ger dig utmattning. Med väl fungerande binjurar så klarar kroppen att producera det kortisol som krävs för att hålla inflammationerna nere.

6. Ge matsmältningen de enzymer som fattas och fokusera på att äta anpassat rådande situation, nyttigt och skonsamt.  Maten ska vara lättsmält, så att du ger mage och tarm  möjlighet att läka.

Ayurveda har många fina tips för lugna fina måltider. Tugga maten noga och ät långsamt.  Kitchary, som består av ris och mungbönor, är en ypperlig detoxmåltid som är enkel att laga och ger fina resultat.

Bittra örter kan hjälpa dig att aktivera magsyra produktionen på naturlig väg. Ris är en av de få livsmedel som väldigt få reagerar på, vilket gör det till en ypperlig råvara vid tarmvila.  Riset ska vara ekologiskt, vitt och kokas till överkokt, vattnigt.

I detox-rätten Kichari  (länk ovan)  kombineras en riset med en bra proteinkälla, nämligen mungbönan. Lägg inte fokus på näringsinnehåll eller tarmflora, utan fokusera hellre på att ge tarmens slemhinna en chans till återhämtning. Du kan uppleva förbättring på 2-3 dagar men själva kuren bör hållas upp till 4 veckor,  sen kan du introducera ett livsmedel i taget.  Nu har du lärt att ta sunda val och skippar det som tidigare gjorde sig sjuk, eftersom tarmens slemhinna snabbt blir dålig eftersom den fortfarande är påverkad och svag.

Tips: Drick citronvatten 20 minuter innan måltiden för att hjälpa pH-beroende enzymer och magsyraproduktionen.

C. Slutligen, regelbundet underhåll

1.  Se på din dagliga rutiner.   Vad är det som hjälper dig att må bättre? Vilka förändringar kan du göra, för att hjälpa kroppen på egen hand.

2. Se på hur du alternerar kosten.   Ät efter årstid och se på alternativ till det som tidigare gjort dig sjuk, så som vete, gluten, mjölkprodukter, kaffe m.m För mycket av det goda är aldrig fantastiskt och variation hjälper dig att minska påfrestning vid intoleranser som ger irriterad slemhinna (tex IgG och IgA-reaktioner)

3. Hälsan är den viktigaste delen i livet.  Om matsmältningen funkar så kan man ibland kanske göra små utsvävningar, men i dag finns så fina alternativ till de mat som gör oss sjuka.  Om du hela tiden går med en kronisk sjukdom som blossar upp,  så behöver du vara mer noggrann.  Ta hand om kroppen med återhämtning, motion, meditation och fyll på med varmt, kokt varmt vatten och varm god mat.

4. Tarmfloran påverkar psyket och din mentala hälsa.  Därför är det så viktigt att se till att hitta rutiner som verkligen kan hjälpa dig till en trevligare tillvaro.

5. Undvik att skölja bort tarmens goda bakterier, genom kombination av diareer, tarmsköljning, fasta  m.m.  Tarmsköljning kan såklart minska de dåliga bakterierna, men när du även sköljer bort de goda bakterier så minskar du tarmens egen förmåga till återhämtning. En tarmsköljning kan i vissa fall vara olämpligt för en tarmslemhinna som är väldigt känslig, ifall maten som passerar genom tarmen bara delvis är smält.