Tips för din detox – oavsett vilken metod du använder

Livet är under konstant uppbyggnad och nerbrytning, hur vi än vrider och vänder oss.  Med stress i kroppen så försvåras  utrensningen av slagg och toxiner.

Detox för att stärka immunförsvaret

Jag ser ingen mening med att använda mig av enbart juicefasta eller att bara äta rawfood av två orsaker.

  1. Jag vill behålla mina nyttiga tarmbakterier, vid fasta så försvinner inte bara de onyttiga bakterierna.
  2. Min matsmältning mår bättre av att få äta varm mat.  Men jag äter också sallad och råkost, i lagom mängd.

Detox när juicer förvärrar hälsan

När nedbrytningen av kolhydrater inte funkar optimalt så är det fördel att utesluta det som stör, det gäller så klart även frukt.  Vid speciella problem, så som Candida överväxt, så kan det vara högst olämpligt med fruktjuicer.  Jag  ser själv ingen större nytta med att dricka mycket fruktjuice .   Vid Candida så är en kostomläggning nödvändig.  Vidare kan jag rekommendera detox av mage, blod, lever och slemhinnor med bioresonans.  Det finns även andra åkommor som har nytta av skonsam och effektiv bioresonans-detox:  Urinvägsinfektion – extra detox  av blod, celler, slemhinnor, tarmbakterier, njurar. Allergier finns också bra program.  Likaså för dig som ätit mediciner, genomgått operationer, är försurad och har infektioner i kroppen.

Vitaminer och mineraler är ännu viktigare för kroppen vid detox än annars

C vitamin

Börja med 1,000  mg och öka upp mot 2,000 mg dagligen eller tills att avföringen är lös, flera dagar på raken.  Då kan du minska dosen något. Dela gärna upp dosen, om du äter stora mängder.

B-vitamin

Dessa rackare är först med att ge sig av när stressen av toxiner pressar på.  Toxiner kan störa den normala produktionen av B vitamin i tarmen under detoxen.

  • Ta mer B komplex -som är essentiella för en god hälsa och ett fungerande näringsupptag.   För att blodet, skelettet, nerverna, levern och hormonerna ska funka så behövs alla B vitaminerna.

Den primära funktionen för B3, som också heter Niacin, är att rensa blodet, lever och lymsystemet, likaså huden.

  • Ta 50 mg  B3   i samband med måltid.  Öka sedan dosen med 50 mg dagligen tills att du får en flush (inom 20 minuter efter du tagit Niacinet.

Det är ingen fara med flush, rödfärgen försvinner och hjärtat kommer att lugna ner sig.  Det är ett gott tecken, att din kropp reagerar och rensar ut toxinerna!

Vissa behöver upp i 500 mg/ 3 gånger/dag, för att märka utrensningen att Niacinet rensar ut igenom huden.  När du bryter igenom och ger möjligheterna att låta kapilärerna rensas.  Om du har en mindre mängd mat i magen, så går Niacinet snabbare ut i blodet och rensar.  Vissa sorter Niacin kan ge dig magsmärta om de tas på tom mage.

  • Om du har mer toxiner än niacin, så känner du inte att huden bränner.  När du ökar dagliga dosen och har mer Niacin än toxiner i huden så känner du en blossande sensation efter du tagit det.

Undvik alternativa flush-fria former,  det kan stå ”buffered” eller ”ime-released” på engelska burkar.   Det är  modifierade former som inte ger någon flush.  De stannar kvar för länge i levern och kan bli onödig en last.  Flushen ger dig en indikation på hur vilken dos du behöver ta för att rensa toxiner genom huden.

Du kan läsa mer om B12 och upptag här.

En väl fungerande matsmältning är grunden till en god hälsa och en huvudfaktor i ett detoxprogram

Om näringsämnen inte bryts ner fullständigt, så kan kroppen inte tillgodogöra sig de nyttigheter som du stoppar i dig.  (Till baka på ruta 1.  Vid stress så tappar vi B vitaminer och förmågan att bryta ner näring i tarmen)  Därför väljer jag att kolla vad jag tål att äta och följa Ayurvedans råd.

Det är därför som många också behöver matsmältnings enzymer efter varje måltid. Dessa kan också kollas med bioresonans. De heter Papain, HCL -för övre, Amylase, lactase -för nedre.   Se till att få med dig från båda sorter.

Vid Reflux och magsår

Om du lider av reflux, så kan det vara magens sätt att tala om att du har rester från toxiner som blockerar din saltsyra produktion i magsäcken, vilket gör att du saknar förmågan att bryta ner maten du äter.  Undvik dock att äta enzymer om du har magsår.

Som Ayurvedan säger, de flesta sjukdomar och problem som vi har kommer av att matsmältningen och elimineringen inte funkar som den borde.  Om du tar enzymer efter måltiden så hjälper du till att minska den toxiska belastningen på kroppen.  Det hjälper också att äta en mer lättsmält kost, så som ångad mat.