Gör något åt beroendet -dina psykologiska obalanser

Beroenden kan ses som psykologiska obalanser.  De kommer av för mycket tamas eller tröghet i sinnet.  Ofta så beror det på för mycket rajas eller mental störning som kompenseras genom ett konstgjort lugn.  Alla beroenden ökar Vata genom att skapa ett nervöst beroende.  Du blir mentalt obalanserad och tappar förmågan att se sin situation objektivt.

  • Vatatyper – har lätt att växla sina beroenden och lätt att komma över dessa.
  • Pittatyper  – har större driv och behöver en stor övertygelse för att kunna sluta, till exempel de som övergår till att fanatiskt dyrka en religion istället.
  • Kaphatyper  – med en stark fysik och psyke, tål mycket, och kan ha svårt att komma ur sitt nedbrytande mönster.

För att komma åt beroendet så behöver du titta på vilken typ du är och komma åt den underliggande problematiken hos doshan.  Specifika örter hjälper till att reducera den känslomässiga bindningen:  Calamus, gotu kola, skullcap (frossört) och kamomill.  Det finns även andra örter som är nödvändiga för att reparera de inre skadorna på lungor för rökare, lever för ”drickare”, samt medel för hjärna och nerver hos de som använder läkemedel och andra droger.

Beroendet indikerar att hela livsstilen är ur balans.  Så här finns mycket att se över.  Alla beroenden handlar i grund och botten om ett psykologiskt beroendemönster.  Fundera på dessa två mönster. Vilken av dessa använder du dig av?

  1.  Söka dig till gemenskaper, grupper och från ensamhet.
  2. Dra dig undan för att få vara själv, isolera dig.

För att förstå vad du håller på med så är det viktigt att se dessa mönster.  Ärlighet är också viktigt. Är det någon annans fel att du är beroende? Så länge det är någon annan som är din påstådda orsak till problemet (jobbet, relationen, grannar osv.) så kan det vara svårt att ändra på något.

Rökning

Vanligast en obalans hos Vata typer, eftersom det är ett nervöst beteende som skingrar oro och ger dig en distraktion från dina bekymmer och förändringar. Pittatyper gillar beroendet, att känna sig påverkad i systemet på ett sätt som ökar känslan av kraft. Kaphatyper gillar den rensande och stimulerande effekten av tobak eftersom de känner sig aktiverade och  mindre tröga.

Calamus – hjälper dig att ta kontroll över den nervösa beteendet bakom ditt beroende.  Det kan tas i små mängder i cigaretter eller som pulver eller ghi.  Ghiblandningen tar du flera droppar i näsan två eller tre gånger per dag, speciellt när röksuget stiger.

Gotu kola –  hjälper speciellt Pitta och Kapha typer.

Ashwagandha – hjälper Vatatyper.

Kamomill –  används för alla typer och beroenden för att lugna nerverna.

Nirdoff  – är Ayurvedisk örtcigaretter som hjälper Kaphatyper med luftvägarna och stagnationer samt att bryta beroenden.

När du påbörjar en behandling så följer du din dominanta dosha, även om det generellt kommer att bli en ökning av slem, vilket innebär att du får tänka på hur du ska balansera Kaphadoshan.  Om du känner dig trång i luftvägarna så kan det lindras genom att du tar mer örter och kryddor – calamus, ingefära, nejlika med honung.

En mjölkdekokt med Långpeppar hjälper dig att renovera lungorna.  Haritaki och bibitaki är två av komponenterna i Triphala, dessa kan också tas för att öppna upp i bröstet. Triphala med ros är en mild detox för levern, ögon och stora delar av kroppen.

Vatatyper

Rökningen ger dig svaga lungor, torr hosta och förstoppning – mest framträdande hos Vatatyper.  Stärkande mat för lungorna är mjölk, mandel, pinjenötter och sesamfrön.

Stärkande örter för lungorna är: Ashwaganda, shatavari, bala, ginseng, kamfer och marshmallowrot. Ta gärna dessa örter (1-2 tsk) i varm nötmjölk, kokossocker samt en sked ghi.

Pittatyper

Här ökar infektioner i lungorna, lever och blodet. Detox behövs därför. Örter som funkar: aloe vera, berrberis, shatavari och brudock. Ta dessa tillsammans med jatamamsi och gotukola för att lugna och kyla nerverna.

Alkoholism eller socker?

Alkohol är också socker och kan ses som en del av ett sockerberoende.  Det framträder tydligare hos Kapha och Vatatyper.  Detta ger hetta i kroppen och överhettar levern och blodet och skapar därför olika Pittarelaterande obalanser.  Alkoholfria viner med örter kan hjälpa till att lindra beroendet.

Ghi – används i mat och varm dryck för att hjälpa till i leverns utrensningsprocess.

Aloevera – gelé och örtvin, är den bästa örter för att rensa levern.

Gotu kola – anses vara den bästa örter för att rensa ut toxiner från hjärnvävnaden och störda känslor ifrån levern.  Bitterörter hjälper till att rensa lever och blod. Så även pepparmynta.

 

En bra blandning för att komma från drickandet för Pittatyper:
gurkmeja, berberis vulgaris, gotu kola och lakritsrot i lika delar.
Ta 1-3 gram av pulverblandningen med lite aloevera gel efter måltid.

 

En bra blandning för att komma från drickandet för Vattatyper:
gurkmeja, berberis vulgaris, gotu kola och 2 delar lakritsrot pulver.
Ta 1-3 gram av pulverblandningen med lite varm örtmjölk efter måltid.

 

En bra blandning för att komma från drickandet för Kaphatyper:
gurkmeja, berberis vulgaris, gotu kola, ingefära och lakritsrot i lika delar.
Ta 1-3 gram av pulverblandningen med lite honung efter måltid.