Psoasen

Ogynnsamma matkombinationer

Hur du kombinerar dina måltider påverkar din matsmältning.

Livsmedel innehåller proteiner, kolhydrater och fetter och har samtidigt olika konsistenser,  smaker , temperaturer och effekter som påverkar kroppen över en längre tid.  Ogynnsamma kombinationer ger magbesvär,  med lindrigast gaser som en reaktion.  Många av oss Svenskar har vant oss med att leva med matkombinationer som i Ayurveda och TCM ses på som rent hälsovådliga.

Bara för att du under din uppväxt vant magen med att äta bullar och dricka mjölk och klarar av det utan svårare förstoppning,  så behöver det inte betyda att den som får ont i magen av detta har fel.

Det finns vissa kombinationer som tar mer eneregi och på sikt kan sätta ner matsmältningen och göra oss sjuka.  Det tillhör de ogynnsamma matkombinationerna i Ayurveda.

Du kan under många år härda kroppen, men varför vara tjurig, när du kan välja att få känna mer hälsa som resultat?

För mycket av det goda blir aldrig fantastiskt

När två eller tre olika livsmedels ämnen av annan smak, effekt och påverkar kombineras tillsammans påverkar det vår inre eld, agni.
När matsmältningsprocessen överbelastas går viktiga enzymer förlorade.  Med minskad mängd enzymer ökar tillväxt av osunda tarmbakterier, slagg och toxiner.

De ogynnsamma kombinationerna som inte kan smältas av kroppen i normal fart, kan förbli i magsäcken under många timmar.  Samma livsmedel, som äts i lämplig kombination smälts snabbare och kan hjälpa till att stärka matsmältningen och hälsan.

Utöver de ogynnsamma kombinationerna så gäller även följande:

Fel mat vd fel tillfälle är som gift.  Rätt mat vid rätt tillfälle är medicin. Och slutligen, lagom är bäst.

Vill du minska halsbränna, förstoppning, överväst av candida och gasbildning?

Maten som medicin

För att maten ska vara din medicin är det bra att äta det som passar din ålder, matsmältning och årstid.  Det kan också behövas ytterligare förenklingar för att underlätta för matsmältningen.  Att separera frukt, mejeri, stärkelse, proteiner och fetter för sig, hjälper en starkt belastad kropp.  Eller att lära sig använda kryddor som motmedel och balans i dina rätter.

Mer än att smaka bra eller dåligt

Alla råvaror har sin egen unika:

 • smak (Rasa)
 • karaktär (Guna )
 • potens (Virya )
 • påverkan över tid (Vipaka)
 • inverkan (Prabhava)

Dessa kombinationer påverkar matsmältningen negativt:  

 • Mjölk med kött/fisk/ost/bröd (bakat med jäst)/ägg
 • Salt och mjölk
 • Ost och frukt
 • Frukt och mjölk eller yoghurt
 • Fisk med yoghurt

Effekterna av ogynnsamma kombinationer visar sig som överbelastning av ohälsosamma tarmbakterier, slagg och toxiner (Ama).  Du märker det genom låg aptit, täppta bihålor, förkylning, hosta, allergier, utslag och rodnad.

Mjölk och frukt

Mjölk är söt och laxerande.  Frukt är söt, och här ser vi speciellt melon som är urindrivande.  Två orsaker till att du kan bli uttorkad.  Frukt är lättsmält medan mjölken är långsammare i systemet.  Fruktens sötma eller syra  kan påverka mjölken och påverka tillväxten skadliga tarmbakterier.  Undantagsvis vissa frukter som kokas i mjölk och kombinationen mjölk och dadlar.

Mjölk med fisk eller salt

Mjölk är kall.  Fisk är varm.  Att kombinera dessa belastar blodet och blockerar flödet i energikanalerna som kallas för srotas.

 • mjölk och salt är en liknande kombination.

Banan med filmjölk och yoghurt

Banan är sur och klibbig.  Yoghurt är kall, klibbig och sur. Kombinationen är trög för matsmältningen och producerar gifter i kroppen.  Det kan leda till kyla, hosta och allergier.

Banan med mjölk

Banan söt och svalkande, men har en sur effekt på kroppen när den brutits ned.  Mjölk är söt och svalkande.  Olikheterna skapar förvirring för matsmältningen.

Yoghurt och frukt

Yoghurt är kall, sur och tung och mixas med frukt som är söt eller sur. Dessa två har olika nedbrytnings tid.  Fruktosen kan inverka negativt i det kalla sura.

Ost och frukt

Ost är sur och klibbig.  Frukt är söt.

Fisk och yoghurt eller kalla mjölksyrabaserade såser

Fisk är varm. Yoghurt är kall, sur och klibbig.

Filmjölk på morgon eller kväll

Om den ska ätas, ät den på lunchen,  när din matsmältning är som starkast.

Bönor

Undvik tillsammans med frukt, ost, ägg, kött, fisk, yoghurt.

Ägg

Frukt (speciellt Melon!),  mjölk, fisk, kött, kitchari, yoghurt, ost, bönor.

Gryner

Med frukt eller tapioka.

Stress och kost

Stress skapar en svag matsmältning och inverkar på din hälsa.  Det är inte meningen att du efter att ha läst detta ska uppleva stress, för att du tidigare ätit ogynnsamma matkombinationer.
Vill du förändra ditt sätt att kombinera maten, gör det då stegvis.
Det kan vara jobbigt att lämna favorit kombinationer bakom sig.

Förhoppningsvis har jag med detta väckt ett medvetande för att du kan ändra dina mat kombinationer och få mer energi.  Dessa val ger dig mer hälsa på sikt.

Vi behöver en stark matsmältning för att hålla oss friska.