Morgonrutin för renande av dina 5 sinnen

HÖRSEL:
Börja morgonen med att ta  in ljud ifrån naturen, lyssna. Om du inte har tillgång till naturen, välj lugnande musik. Säg något kärleksfullt till dina nära. Undvik att lyssna på nyheter i teve och radio.

SYN:
Skölj dina ögon med rent kallt vatten, 4-6 gånger.

SMAK:
Skrapa tungan med en skrapa upp till 3 gånger. Skölj munnen och skrapan med vatten mellan varje omgång. Avsluta med att gurgla saltvatten (1/2 tsk i ett glas) 3-6 gånger. Drick sedan ljummet, mot varmt, vatten som du smaksätter efter behov citron, färsk gurkmeja eller ingefära.

LUKT:
Frigör slem och bakterier med hjälp av i en näskanna. Lösupp salt i ljummet vatten. Skölj och smörj gärna några droppar nasyaolja eller sesam olja, några droppar i varje näsborre skyddar slemhinnorna.

KÄNSEL:
På dag 1 och 3, gör du en skrubbande massage (garshana) i förberedelse för att huden ska absorbera den olja som används i den dagliga varma olje-massagen (abhyanga / snehana). Använd en skrubb-handskar. Stryk med långa, lätta drag över muskler, cirkla mjukt över leder. Duscha varmt.

Oljemassagen görs för att öka cirkulationen och stimulera avgiftning i lymfsystemet. Smörj huden med ett par matskedar av uppvärmd sesamolja. Masserar över hela kroppen, långa drag ben och armar, cirklar i lederna. Gör massage inne i badrummet, så att fukten och värmen underlättar för oljan att tränga in i huden. Tvätta bort olja med mild tvål i armhålor, runt könsorgan, på händer och fötter), resten av oljan som sitter kvar efter duschen lämnas kvar.