Red ut begreppen i kosten – förstå vad du ska äta för att må bättre

Ekologisk innebär inte att det är fritt från gluten eller kasein. När du läser fritt från vete,  så betyder det inte att det är fritt från soja eller kasein. När du läser vegan så betyder det inte att det är fritt från gluten eller soja.

Mejerifri är inte samma som kasein fri. Laktosfri är inte det samma som kaseinfri, eftersom laktos är socker och kasein är protein.  Om du behöver lägga om kosten till en strikt vete och glutenfri diet så innebär det även att bortse från hirs och havre, som ofta växer i närheten av vete.


GFKFSF
– Gluten fri kasein fri soja fri

Gluten är mer än bara vete – det är själva proteinet som finns i gryn så som vete, korn, råg och liten mängd i havre.
Kasein är protein som finns i alla former av mejeriprodukter från ko, får och get -undantaget är klarnat smör. Kasein är starkt allergiframkallande och en vanligt förekommande IgG-allergen. Det innehåller opioidpeptider som är starkt beroendeframkallande.
Soja – finns i många varianter, ersättning för kött, såser, mjölk och grädde, godis och andra alternativ.
Detta är det alternativ som jag rekommenderar till de som är utmattade, inte för resten av livet, men tills att du får kontroll över din hälsa och förstår hur du sedan kan introducera vissa livsmedel gradvis in i kosten, igen. Om du verkligen vill.