Dricker du yogurtdrink med frukt -i tron att det är en nyttig frukost?

Frukt är bra.  Yoghurt är bra.  Mjölk är bra. Men bara om du tål det.  Och var och en för sig är de sunda alternativ i lagom mängd och vid rätt tillfälle.

Det anses vara nyttigt.  Det smakar gott, samtidigt som det går snabbt att göra och är väldigt enkelt.  De mixade yoghurt drinkarna kallas av många för hälsodrinkar.  Men när du mixar frukt och yoghurt i en smoothie, så kan det bli allt annat än bra, för magen.

När mjölk och banan kombineras uppstår en krock, även fast båda är svalkande och söta i utgångspunkten, för att bananen har en sur effekt i matsmältningen.

Yoghurt och banan förstärker det kalla, tunga, sura och som gör att matsmältningen går trögare.

När mjölk och melon kombineras kan kroppen uppleva uttorkning, för att mjölken är laxerande och för att melonen är urindrivande.

Varför använda ett tungt och kletigt livsmedel för att skapa en långsammare matsmältning, det första du gör på morgonen?  

Matsmältningen är oerhört viktig för att immunförsvaret ska hålla sig starkt.  Att dricka det som är tungt, kallt, surt eller sött försvårar för den inre elden, som behöver brinna starkt för att hälsan ska vara på topp.

Om du verkligen gillar fruktyoghurt och smoothies av yoghurt,  så funkar det att dricka nån gång i bland.  Det är när det uppstår som en daglig frukostvana som din hälsa kommer att påverkas över tid.

Ställ dig frågan, påverkar min morgon drink något av följande:

  • minskar frisättning av enzymer
  • ökar risken för matsmältningsallergier
  • skapa toxiner, då den tungsmälta sötsura geggan inte bryts ner ordentligt
  • kloggar igen tarmen och energikanalerna
  • dyker upp i huden som utslag, torr hud, fet hud, blemmor.

Frukt och yoghurt var för sig är helt ok, för den som behöver frukt och yoghurt.

Tillsammans så blir det onödigt jobbigt för kroppen.  Det är två motsatser som inte går så bra samman.  Frukt är söt och tung.  Yoghurt är kall, sur och tung, det är anledningen till att yoghurt är värre än mjölk eller ost.

Yoghurt och mejeriprodukter är tunga och kalla, generellt skapar de beläggning och slem.  Därför används de i små mängder, utspädda eller inte alls.   Kombinerar du det med fruktosen i frukten så blir det ett kletigt slem som täpper till i matsmältningskanalen och hindrar enzymerna från att frisättas och hindrar det naturliga upptaget av näringsämnen.  Den osmälta yoghurtdrinken föder de ogynnsamma bakterierna i din mage.

2 sundare frukostalternativ för ”filare” och ”fruktare”

Alternativ 1:  frukt och yoghurt

Ta en frukt på morgonen.  Tugga och svälj.  Sen, mixa dig en lassi. Det är mild naturell Yoghurt blandat med hälften vatten, som du för magens välmående kryddar med kardemummma, kanel (långsam mag) eller spiskummin (snabb mage.)  Lassin funkar utmärkt som mellanmål, före lunch också.

Alternativ 2:  yoghurt och frukt
Börja morgonen med en lassi.  Krydda så att magen mår toppen. Sen, tugga och svälja en frukt som förmiddagsfika.

Jag hoppas att du ser skillnaden i att mixa dig en yoghurtdrink och att äta frukt och dricka lassi, separat.

När du undviker kombinationen av yoghurt och frukt så kommer matsmältningen att kunna vara mer på alerten.  När du delar upp intaget av frukt och yoghurt så kommer kroppen att ha lättare att smälta det du äter.  Det innebär att du får mer energi och känner dig piggare.  Dessutom minskar du risken för trötthet och allergier.

Jag kommer att skriva mer om ogynnsamma matkombinationer framöver. Håll utkik.