Vänta med att äta,
-tills målet du åt innan har smält.
Generella tips för matsmältningen:
Kapha mage – (trög omsättning) vänta med att äta ca 6 timmar mellan målen. Ät inte mer än två gånger om dagen, skippa mellanmål.
Pitta mage – (raskare omsättning) ät 3 gånger om dagen, 4-6 timmar mellan måltider. Mellanmål efter 4 timmar.
Vata mage – äta 3-4 små mål, minst 2 timmar mellan mat, även vid mellanmål.
- Undvik att äta måltid 2 timmar före sänggående.
- Försök att laga till någon annan än dig själv. Att ge av sin mat är den bästa gåvan av alla! Se om du kan ge något till en växt, ett djur, en vän eller en granne.
- Tvätta händer och ansikte före måltid.
- Sitt på en plats som är ren, fridfull och stillsam gärna med ansiktet i västlig riktning, om möjligt.
- Före måltid kan du tugga på lite ingefära som marinerats i citron/lime. Det ökar salivavsöndringen, renar tunga och munhåla och väcker smaklökarna. (Undvik citron/lime om du har överskott av Pitta.)
- Mata alla sinnen. Se på rätten och lukta på den, när du lagar. Hör på ljuden. Tugga noga och upplev smakerna. Ät om möjligt något med fingrarna, så att du kan känna textur och temperatur.
- Drick varmt vatten till måltiderna. Små klunkar. Ett 3/4 glas kan räcka om du tuggar noga.
- Ät koncentrerat och med uppskattning för din mat, utan att skatta och prata ljudligt, utan teve, radio eller nät.
- Ät när du är hungrig. (Fixa aptiten genom att rensa Ama och tugga på en basilikabåt 30 min före måltid; ett blad med basilika som innehåller lite färsk riven ingefära, svartpeppar och lite pressad citron.
- Hoppa inte över måltider när du är hungrig.
- Ät aldrig när du är arg, ledsen, orolig eller på annat sätt känslomässigt ostabil. Undvik att äta direkt efter fysisk ansträngning. Vänta lite.
- Håll minst 2 timmar mellan varje måltid.